Ludovic Orban anunță intrarea angajaților de la stat "într-o formă de șomaj tehnic"
Premierul Ludovic Orban a anunțat, la începutul ședinței de Guvern de joi seara, că angajații de la stat ar urma să intre și ei "într-o formă de șomaj tehnic".
De Redactia Observator la 09.04.2020, 19:48- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Platforma care a prezis victoria lui Donald Trump scrie despre cine va câştiga alegerile în România. Clasamentul Polymarket
- Ludovic Orban anunță că angajații de la stat vor intra într-un fel de șomaj tehnic.
- Premierul a prezentat mecanismul gândit în acest sens.
Premierul Ludovic Orban a anunțat, la începutul ședinței de Guvern de joi seara, că angajații de la stat ar urma să intre și ei "într-o formă de șomaj tehnic".
Ludovic Orban anunță că măsura respectivă ar urma să fie luată "pentru că toți trebuie să preluăm pe umerii noștri din greutatea crizei economice".
Citat de news.ro, Orban a precizat că "este un mecanism simplu. În instituţiile publice, angajaţii vor fi împărţiţi, să spun, în jumate. Pe fiecare birou, serviciu, direcţie, astfel încât să se asigure funcţionalitatea instituţiilor. Jumătate dintre angajaţi lucrează 15 zile şi restul de 15 zile sau câte sunt, 10 zile, deci practic 10 zile lucrează şi restul rămân într-o formă echivalentă şomajului tehnic. În perioada în care jumătate stă în şomaj tehnic, lucrează cealaltă jumătate. Practic perioada de 15 zile echivalează cu perioada de izolare în care se manifestă virusul la persoanele infectate şi în felul acesta putem să diminuăm răspândirea virusului. Pe de altă parte, această procedură urmând să asigure funcţionalitatea instituţiilor. Ministrul Muncii a elaborat proiectul".
Premierul a oferit câteva cifre înregistrate până acum precizând că "la ora actuală sunt peste 1,5 milioane de angajaţi din mediul privat la care putem adăuga toţi cei care au activităţi în cadrul PFA, intreprinderilor familiale sau altor forme de activitate ale profesiilor liberale. Practic, nu putem să lăsăm numai pe umerii lor suportarea acestei crize şi din cauza asta am hotărât, împreună cu ministrul Muncii şi cu ministrul Finanţelor, să găsim o soluţie ca şi în sectorul public să existe o formă de preluare a acestei greutăţi, printr-o formă de solidaritate, mecanism pe care l-am gândit şi din raţiuni epidemiologice, pentru a reduce riscul de răspândire".