Autoritățile au publicat Ordinul prin care se impune obligativitatea purtării măștii de protecție
Autoritățile au publicat vineri seara, în Monitorul Oficial, Ordinul prin care se impune obligativitatea purtării măștii de protecție.
De Redactia Observator la 23.05.2020, 08:01- Există mai multe excepții de la obligativitatea purtării măștii de protecție.
- La intrarea în spațiile închise ar trebui efectuat un triaj epidemiologic.
Ordinul prevede, printre altele, că "pe durata stării de alertă, în spaţiile publice închise, spaţiile comerciale şi la locul de muncă, se instituie obligativitatea purtării măştii de protecţie, în condiţiile şi cu respectarea instrucţiunilor generale privind măsurile de igienă prevăzute în anexă".
Conform news.ro, "pe durata stării de alertă, se instituie obligativitatea instituţiior publice, operatorilor economici şi profesioniştilor de a organiza activitatea astfel încât să se asigure la intrarea în sediu efectuarea triajului epidemiologic şi dezinfectarea obligatorie a mâinilor".
Ordinul prevede că "masca trebuie purtată în orice spaţiu public închis, spaţii comerciale, mijloace de transport în comun şi la locul de muncă pe toată durata prezenţei în aceste spaţii".
Există însă și excepții de la obligativitatea purtării măștii de protecție: "angajatul este singur în birou, persoana suferă de boli care afectează capacitatea de oxigenare, persoana desfăşoară activităţi fizice intense şi/sau în condiţii de muncă solicitante (temperaturi ridicate, umiditate crescută), prezentatorii TV şi invitaţii acestora, cu condiţia păstrării unei distanţe de trei metri între ei. Vorbitorii în public, în spaţii interioare, cu condiţia respectării distanţei de trei metri faţă de public şi a prezenței a cel mult 16 persoane. Masca nu este obligatorie nici pentru copiii cu vârsta sub 5 ani".
Ordinul impune realizarea unui triaj epidemiologic la intrarea în spațiile închise. Este vorba de măsurarea temperaturii corporale, măsură contestată de tot mai mult români.
În acest sens, pașii de urmat sunt "măsurarea temperaturii cu termometru noncontact; temperatura nu trebuie să depăşească valoarea de 37,3 grade Celsius, căreia i se poate adăuga marja de eroare prevăzută de prospectul dispozitivului. Dacă temperatura este mai mare, se va face o nouă măsurare după 2-5 minute. Dacă temperatura este în continuare peste 37,3 grade Celsius asociată şi cu simptome respiratorii, persoana respectivă este trimisă la medicul de familie. Acesta poate recomanda testarea, dacă pacientul se încadrează în definiţia de caz pentru suspecţii de COVID-19".