Ordonanţa privind amânarea ratelor a fost modificată
Românii pot scăpa nu doar de rate nouă luni, ci şi de dobândă. Iar cererile se depun timp de 45 de zile. Analiștii ne avertizează totuşi că există dezavantaje pe care trebuie să le luăm în calcul înainte să cerem amânarea plății datoriilor la banci. Aflăm care în materialul următor.
De Greta Neagu la 31.03.2020, 22:56- Ordonanţa privind amânarea ratelor a fost modificată
- Analiștii susțin că ordonanța este favorabilă băncilor
Românii pot scăpa nu doar de rate nouă luni, ci şi de dobândă. Iar cererile se depun timp de 45 de zile. Analiștii ne avertizează totuşi că există dezavantaje pe care trebuie să le luăm în calcul înainte să cerem amânarea plății datoriilor la banci. Aflăm care în materialul următor.
Pentru creditele ipotecare, dobânda va fi zero pe toată perioada suspendării ratelor.
Florin Cîțu, ministrul de Finanțe: Plata de către debitor a acestei creanțe se va face eșalonat în 60 de rate lunare egale începând cu luna imediat următoare încheierii perioadei de amânare.
Românii care își amână plata ratelor timp de nouă luni, vor trebui să înapoieze la stat suma cumulată, în decurs de cinci ani, cu o rată lunară mai mare cu 12%.
Așadar, cine a împrumutat recent de la bancă suma de 290 de mii de lei, adică 60 de mii de euro- pentru a-și cumpăra un apartament- și decide să își suspende ratele timp de nouă luni- va avea de achitat lunar în plus, din 2021, 180 de lei. Iar suma totală de rambursat va fi mai mare cu aproape 11 mii de lei.
Românii care au credite mai vechi vor avea costuri mai mici, pentru că ei au rambursat deja o mare parte din dobânzi.
În schimb, vor fi şi clienţi pentru care ratele vor creşte.
Irina Chițu, analist financiar: Dacă nu se prelungește perioada de rambursare a creditului- de exemplu fiindcă se depășește vârsta maximă a debitorului, de 65 de ani, rata la un credit de nevoi personale crește cu 21% până la sfârșitul perioadei de rambursare- adică restul de 51 de luni din 5 ani, iar rata la un credit ipotecar crește cu 13 la sută pe următorii cinci ani. Însă totalul de rambursare este mai mic, deoarece se aplică dobânzi pe o perioadă mai scurtă.
Pentru creditele de nevoi personale, românii vor plăti dobândă la dobândă.
De exemplu, cine a împrumutat de curând de la bancă 48 de mii de lei, adică aproape 10.000 de euro- pe o perioadă de cinci ani și vrea să își amâne ratele- va plăti în plus la rată din 2021- 64 de lei. La final, va avea de rambursat în plus aproape 4 mii de lei, pe lângă suma stabilită inițial.
Radu Soviani, analist economic: Noua variantă a ordonanței de urgență nu face altceva decât să crească povara bancară pe populație și să favorizeze băncile, astfel încât să încaseze sume ca dobândă- la nivel de dobânzi mari, ținute mari de către Banca Națională a României, astfel încât băncile se înfruptă primele după ce trece perioada de criză de sănătate.
O altă noutate este aceea că românii care au acum restanțe la plata creditelor pot beneficia de această facilitate dacă își plătesc înainte datoriile.
Oamenii au la dispoziţie 45 de zile de la publicarea ordonanței în Monitorul Oficial pentru a depune solicitări de amânare a ratelor.