Oricine poate să-și transforme podul vechi și prăfuit într-o cameră care să îi aducă un venit constant
Mansardele au reputația de a fi un coșmar chiar și pentru experții în design interior și sunt adeseori privite drept niște încăperi întunecate, aglomerate și dificil de amenajat. Însă cu puțină răbdare și câteva trucuri inteligente, o mansardă se poate transforma cu ușurință în spațiul tău preferat din casă și poate deveni cu succes un spațiuafacere, dacă te hotărăști să o închiriezi.
De Redactia Observator la 23.06.2016, 15:01Mansardele au reputația de a fi un coșmar chiar și pentru experții în design interior și sunt adeseori privite drept niște încăperi întunecate, aglomerate și dificil de amenajat. Însă cu puțină răbdare și câteva trucuri inteligente, o mansardă se poate transforma cu ușurință în spațiul tău preferat din casă și poate deveni cu succes un spațiuafacere, dacă te hotărăști să o închiriezi.
Cu cât amenajarea e mai spectaculoasă, cu atât poți obține un preț mai bun dacă îți listezi camera pe un site precum airbnb.com. Iar partea cu adevărat bună este ca niște amenajări accesibile pot să facă dintrun pod ponosit o Cenușăreasă a camerelor de închiriat.
Cea mai mare problemă a mansardelor este că sunt slab iluminate, de obicei doar prin intermediul unei ferestre plasate în tavan. Dacă nu vrei să schimbi cu totul acoperișul și să montezi mai multe geamuri, asta înseamnă că va trebui să compensezi lipsa luminii prin design. Dacă vrei o mansardă care să-ți dea senzația unui spațiu izolat, liniștit, asemănător cu cel al cabanelor de munte, vopsește pereții întro nuanță ivoire și optează pentru o podea din lambriuri de lemn, întro culoare deschisă, care să uniformizeze spațiul și săl pregătească pentru următoarea etapă, cea a alegerii mobilierului.
Pentru că mansardele nu îți oferă foarte mult spațiu cu care să jonglezi când vine vorba de amenajarea interioară, e nevoie să alegi doar câteva piese de mobilier, de dimensiuni mici, care să asigure un minimum de funcționalitate. Spre exemplu, nu ai nevoie neapărat de un dulap în această cameră, ci te poți limita la o comodă în care să păstrezi câteva pături și perne pentru serile mai friguroase. Alege un pat jos, pentru a limita optic înălțimea mică a camerei, și făl cât mai confortabil cu o saltea moale și perne pufoase. O lenjerie de pat într-o culoare aprinsă, precum roșu, albastru sau portocaliu va însenina camera și îi va da o notă jucăușă.
Cel mai simplu mod prin care poți valorifica toate acele colțuri care îți dau impresia că doar ocupă spațiu degeaba și îți îngrădesc posibilitățile de amenajare este să instalezi câteva rafturi, pe care să plasezi câteva cărți sau plante. Rafturile sunt ușor de făcut pe dimensiunile exacte și sunt versatile, astfel încât nu îți va fi greu să le găsești un alt loc când vei simți nevoia de o schimbare și vei vrea să redecorezi.
Când vine vorba de iluminat, o mansardă îțî restrânge posibilitățile. Poate nu ai suficient spațiu sau casa nu este construită de așa natură încât să poți instala lustre sau aplicații pe pereți, însă câteva spoturi de iluminat și un abajur înalt conferă camerei o atmosferă intimă și relaxantă. Seara, nu vei avea nevoie de foarte multă lumină, așa că nu are rost să te complici cu iluminatul.
Dacă nu vrei săți petreci fiecare zi lucrând sau citind în pat, dar nici nu îți este confortabil să te asezi în fața unui birou, poți amenaja un colț de studiu, chiar pe parchetul din lemn, unde să pui câteva perne mari și moi sau câteva taburete colorate. Asta te va ajuta și să delimitezi spațiul, însă fără al restrânge în vreun fel.
O mansardă este locul perfect fie că vrei un spațiu de relaxare, în care să îți încarci bateriile, sau un loc liniștit în care să studiezi sau să lucrezi. Multora, ne aduce aminte de casele bunicilor, cu podurile lor vechi în care îți era frică de multe ori să intri, dar care îți trezeau curiozitatea de fiecare dată. Privește, deci, acest spațiu ca pe un refugiu, o oază de liniște în care să poți evada când ai câteva zile sau ore libere.
Sursa foto: Shutterstock