(P) 10 secrete pe care nu le știai despre gin
Descoperă cele mai interesante curiozități despre gin, pentru a-ți impresiona prietenii atunci când stați la povești și savurați un pahar de gin tonic!
De Redactia Observator la 24.08.2021, 15:13Ginul s-a extins cu succes în întreaga lume și a devenit una dintre băuturile preferate ale oamenilor, iar în zilele noastre există o multitudine de producători, astfel că aromele și preferințele consumatorilor diferă și ele.
Înainte ca toată lumea să știe exact cum să extragă întregul potential al acestei băuturi, nu se știau prea multe despre acest elixir și au existat nenumărate utilizări și mituri despre el. Iată o listă de lucruri interesante despre această băutură consumată chiar și de mama reginei Angliei!
-
Ginul este făcut din ienupăr
Această băutură se obține prin distilarea unui unor produse agricole sau cereale, de tip secară, porumb sau orz, la care se adaugă ienupăr, ceea ce îi conferă acea aromă specială. Însă nu există o rețetă clasică sau niște proporții care trebuie respectate cu sfințenie. Așa se face că pe piață sunt diverse variante de gin.
-
Ginul s-a născut în Olanda
Băutura a fost creată în secolul al XVII-lea, în Olanda, nu în Marea Britanie, așa cum s-a crezut multă vreme. Ulterior, consumul său a început să crească în Regatul Unit, unde în prezent este foarte popular. Există totuși și o teorie care îi atribuie invenția lui Lucas Bols într-o distilerie cu același nume din Amsterdam, care pare a fi cea mai veche din lume.
-
Ginul a fost folosit ca panaceu
Băutura a fost utilizată în primă fază în scopuri medicale, pentru ameliorarea gutei sau a durerilor lombare. Se crede că medicul german Franciscus Slyvius, care lucra în Olanda, l-a creat cu fructe de ienupăr, cardamom și coriandru. A obținut astfel un leac cu denumire necunoscută, pe care au început să-l folosească tot mai mulți oameni, pentru ca apoi să capete numele de,,genever”, care vine de la ienupăr, în olandeză.
Englezii au folosit mai apoi ginul pentru a trata malaria. Se crede că ei sunt cei care au adus malaria în Europa, prin călătoriile lor frecvente în India. Chinina era cunoscută pentru proprietățile ei de prevenție împotriva malariei, însă gustul său era foarte neplăcut, așa că a ajuns să fie amestecată cu gin.
-
Ginul a fost folosit în război
Pentru că în trecut se credea că ginul și în general alcoolul combate stresul, mulți soldați olandezi consumau gin înainte de a pleca la luptă.
Deoarece procesul de distilare și aromatizare depinde de preferințele celui care produce băutura, există la fel de multe arome pe cât sunt ginuri și niciodată nu vei găsi două produse identice, de la producători diferiți. În principiu, există două categorii mari: ginul olandez și cel de tip britanic, care diferă destul de mult. Cei mai mulți producători tradiționali din Amsterdam îl distilează cu orz și îl păstrează în butoaie de lemn, ceea ce îi conferă o aromă aparte, mai dulce. Asta în timp ce aceeași băutură, produsă în Regatul Unit, are tendința de a fi mai aspră.
-
Există chiar și gin făcut din... furnici!
Acest sortiment este creat prin adăugarea de esență de furnici roşii de lemn. Substanța conferă ginului o aromă de citrice, generată de acidul produs de micile insecte. Se spune că această rețetă a fost creată în Danemarca, deși cea mai mare distilerie de acest gen este în Cambridge, iar furnicile roșii provin din pădurile din Kent. Potrivit rețetei, într-o sticlă de 750 ml de gin s-ar afla esența a 62 de astfel de viețuitoare.
-
Ginul nu se bea sec
Această băutură a fost creată pentru aromele speciale pe care le oferă. Cu timpul, s-a constatat că ienupărul potențează gustul și mirosul altor ingrediente. Așadar, ginul este cel mai adesea folosit la cocktailuri, de la Gin & Tonic, la Martini, Negroni sau French 75.
-
Cei mai mari consumatori de gin sunt spaniolii
În ciuda iubirii binecunoscute a britanicilor pentru gin, adevărul este că europenii care îl consumă cel mai mult, pe cap de locuitor, sunt spaniolii! Prima țară consumatoare din lume este Filipine, urmată de Statele Unite ale Americii.
-
Există gin fără alcool
Mai multe mărci și-au pregătit deja produsele pentru a obține gin fără alcool. Este impropriu să numim această băutură ,,gin”, însă ea conține toate plantele folosite la producția ginului, precum și aroma de ienupăr, însă… îi lipsește alcoolul.
-
Ginul își sărbătorește ziua de naștere
Potrivit site-ului dedicat acestei zile speciale, worldginday.com, Ginul este sărbătorit în întreaga lume, an de an, în a doua sâmbătă din luna iunie.