(P) Ce avantaje și dezavantaje are un job remote
A lucra remote a devenit o realitate încă din vara anului 2019. Sigur, munca remote exista cu mult înainte de a deveni normalitatea pentru mulți angajați. Însă ce avantaje și dezavantaje are un job remote abia acum am putut înțelege cu adevărat, văzându-ne nevoiți, în plină criză sanitară, să îmbrățișăm acest stil de lucru fără a aștepta un termen limită de întoarcere la birou.
De Redactia Observator la 23.11.2021, 10:02Munca remote se referă la posibilitatea de a munci cu ajutorul tehnologiei într-un alt spațiu în afară de sediul companiei. Practic, cu ajutorul unui laptop și unei conexiuni bune la internet, poți munci de aproape oriunde vrei: o cafenea, o bibliotecă, un parc sau de acasă. Iar dacă politica companiei permite, chiar dintr-o altă țară. Desigur, munca remote poate fi făcută doar în cazul specialiștilor care lucrează la birou, iar conform BestJobs mai mult de jumătate din joburile existente se adresează acestui segment. Însă, la modul în care accelerează digitalizarea și automatizarea, nu este exclus ca, într-un viitor apropiat, meserii mult mai complexe (precum cea de medic) să poată fi făcute de la distanță.
8 din 10 manageri susțin că productivitatea nu a fost afectată de lucrul de la distanță sau chiar a sporit, arată un studiu realizat la nivel european de către KRC Research, în parteneriat cu Boston Consulting. Iar întrebați de experiența de lucru la distanță, majoritatea candidaților au evaluat ca fiind una pozitivă, 24% din totalul respondenților dorind să lucreze permanent remote. Ca să înțelegem de ce un număr tot mai mare de angajați preferă să lucreze remote e important să vedem ce avantaje și dezavantaje are un job remote.
Avantajele unui job remote
Printre beneficiile menționate cel mai des de angajați, conform Harvard Business Review, se numără:
Gestionarea mult mai bună a timpului. Cu un job remote nu mai pierzi timp în trafic, făcând zilnic traseul casă-birou, timp care în multe cazuri înseamnă ore bune petrecute pe drum. Totodată, munca remote presupune și un management mai eficient al propriilor task-uri și al programului de lucru, astfel că, la finalul programului, angajații au mai mult timp pentru activități recreative, timp petrecut în familie sau hobby-uri.
Îmbunătățirea gradului de confort personal. Atunci când muncești remote, eficiența și productivitatea implică un grad mare de confort. Nu mai trebuie să te îmbraci la costum, să mergi prin frig până la birou, eventual așteptând în stație autobuzul 20 de minute. Muncești din confortul propriei case. Iar faptul că nu mai mergi zilnic la birou scade, în anumite cazuri, și nivelul de stres generat de conflictele între colegi.
Reducerea cheltuielilor zilnice. Cum nu mai cheltui bani pe transport, masa de prânz sau haine pentru birou, poți să faci cheltuieli care să-ți aducă valoare intrinsecă mai mare. Poți pleca în vacanța mult dorită, poate chiar să te muți o perioadă în alta țară de unde să muncești în timp ce experimentezi cultura locală, sau poți să economisești pentru o casă.
Ce dezavantaje are un job remote?
Lipsa interacțiunii zilnice cu colegii. Cel mai frecvent dezavantaj menționat de angajații care lucrează remote este lipsa comunicării și interacțiunii zilnice cu colegii. Toate mijloacele online de comunicare, ședințele online și grupurile de discuții nu pot să suplinească ieșirile la prânz, pauzele la cafea sau simplul schimb de idei la birou. Asta perturbă sentimentul de apartenență la grup și crește anxietatea socială.
Un alt dezavantaj este dezechilibrul muncă - viață personală. Cu o limită tot mai neclară între job și timpul liber, tot mai mulți angajați spun că ajung să lucreze mai mult, de multe ori în timpul liber sau haotic. De aici sentimentul că muncesc mai mult, în unele cazuri ducând la epuizare.