Pandemia împinge limitele sistemului medical românesc: avionul Armatei, folosit ca ambulanţă în căutarea unui spital liber
În ziua în care am înregistrat din nou peste 10.000 de infectări în ultimele 24 de ore, România transportă pacienţii în stare gravă cu avioanele militare, în căutarea unui pat liber în spitalele din ţară. În Capitală şi pe o rază de 300 de kilometri nu mai este niciun loc la terapie intensivă.
De Redactia Observator la 19.11.2020, 19:39- Avionul Spartan se va întoarce în Capitală şi după decontaminare va continua misiunile.
- În total, 15 bolnavi trebuie transferaţi pe calea aerului.
Secţiile de ATI funcţionează oricum în regim de criză peste tot. Singura soluţie găsită până acum de autorităţi este transformarea a încă 12 spitale care să interneze pacienţi infectaţi cu noul coronavirus.
Cinci pacienţi în stare gravă sunt aduşi la orele prânzului de la Spitalele Universitar şi Bagdasar pe baza aeriană 90. Nu mai e loc pentru ei în niciun spital din Bucureşti şi nici în apropiere. În mod normal erau transferaţi cu elicopterele dar numărul mare al celor care trebuie salvaţi cere o altă soluţie. Şeful departamentului pentru situaţii de urgenţă a cerut ajutorul ministrului Apărării, care a pus la dispoziţie o aeronavă Spartan care a zburat pe ruta Bacău, Iaşi şi Suceava.
Prof. Dr. Carmen Dorobăț, Manager Spitalul de boli infecțioase Iași: În cursul zilei de astăzi, alți cinci pacienți de terapie intensivă vor veni de la București spre Iași și doi dintre ei vor fi preluați în secția de terapie intensivă de la Lețcani.
Avionul Spartan se va întoarce în Capitală şi după decontaminare va continua misiunile. În total, 15 bolnavi trebuie transferaţi pe calea aerului.
Ludovic Orban, premierul României: Obligația noastră este că toți pacienții care au nevoie să le identificăm locul pentru a-i transferă unde e nevoie. Unde sunt paturi libere acolo transferăm pacienți.
1.131 de pacienţi sunt internaţi acum la Terapie intensivă, iar situaţia este critică în toate secţiile din ţară.
Fiecare pat în plus este o viaţă câştigată în lupta cu virusul. Săptămâna viitoare, capacitatea ATI pentru bolnavii cu Sars Cov 2 din Bucureşti va creşte cu 30 de locuri puse la dispoziţie de un spital privat. Alte 12 spitale din ţară tocmai au fost transformate parţial sau total pentru a primi pacienţi COVID.
De aproape o săptămână, medicii şi asistentele de la Spitalul Municipal Dej tratează pacienţi confirmaţi cu noul coronavirus, iar cazurile nu sunt deloc uşoare.
Pentru a putea funcţiona ca secţie covid, spitalul a fost nevoit să se reorganizeze, inclusiv să aducă personal.
Dr. Mihai Pandrea, managerul spitalului Municipal Dej: Sunt 30 de paturi dar deja s-au și umplut, am avut și zile cu 35, 37 de pacienți.
Sunt pacienţi care s-au însănătoşit şi vor pleca în curând acasă.
Emilian Tabacaru, pacient: Primele simptome au apărut acasă. Am venit aici la testare la spital. Am așteptat rezultatul de la Cluj și mi-au zis că sunt pozitiv.
În cel mai roşu judeţ al României, cu 9 cazuri la mia de locuitori, morga spitalul judeţean din Sibiu a devenit neîncăpătoare. Primul container adus pentru depozitarea morţilor nu a putut folosit. Nicio firmă nu a vrut să monteze climatizarea. Soluţia: un alt container.
Decebal Todăriță, purt de cuvant Spitalul Judeţean Sibiu: Acesta are o capacitate de 12 locuri și spre deosebire de cel anterior, are și instalație de răcire. Containerul a fost primit în urmă unei sponsorizări de la o persoană fizică.
Două containere pentru triaj au ajuns şi la Spitalul Judeţean Brăila şi alte trei pentzru izolare sunt aşteptate în următoarea săptămână.
Rasnoveanu Mihaela Delia- manager spital judetean Braila: Vremea nu mai permite triajul la nivelul cortului. Atât personalul cât și pacienții care așteptau sufereau și era nevoie de schimbare.
250 de paturi sunt alocate pacienţilor COVID fără terapie. La ATI, nu mai este niciun loc liber. Astăzi, România a înregistrat 10.108 de cazuri de Sars Cov 2, la aproape 37.000 de teste.