Parada cărucioarelor, de Ziua Fertilităţii. Zeci de mame în stradă pentru a trage un semnal de alarmă
Zeci de mame au ieşit cu copiilor lor în stradă, la parada cărucioarelor. De Ziua Fertilităţii, este modul lor de atrage atenţia că statul nu face nimic pentru a-i ajuta pe cei care se luptă să aibă un copil.
De Redactia Observator la 17.06.2018, 21:45Zeci de mame au ieşit cu copiilor lor în stradă, la parada cărucioarelor. De Ziua Fertilităţii, este modul lor de atrage atenţia că statul nu face nimic pentru a-i ajuta pe cei care se luptă să aibă un copil.
Au plecat într-un marş-plimbare să arate... cât de frumos e să fii părinte. Şi cât de frumos arată o ţară cu mulţi bebeluşi pe stradă. Deocamdată, au făcut-o în parc. Într-unul dintre cele mai frumoase ale Capitalei. Au mers, au râs, s-au relaxat, s-au aşezat pe iarbă şi, cel mai important, s-au bucurat unii de alţii. Părinţi de copii şi invers.
Andreas zâmbeşte. La fel şi mama lui. Sunt însă două zâmbete câştigate cu luptă. Mariana a făcut trei credite la bancă pentru analize. Şi nouă încercări de fertilizare in vitro. Abia ultima i-a adus fericirea pe chip şi în suflet.
MARIANA STAN, mama:
În 2010 am facut prima fertilizare la stat si am primit atunci 60 de milioane vechi, n-a acoperit decât nişte tratamente şi primele analize. Am estimat aproape 35 de mii de euro, ca sa reuşim să-l aducem pe el.
Ar trebui să fie mai uşor. Ar trebui ca orice femeie care-şi doreşte să fie mamă dar nu poate, din motive medicale, să fie ajutată. Pentru asta s-au plimbat bucureştenii azi. La asta ar trebui să se gândească şi autorităţile.
Momentan, Ministerul Sănătăţii decontează o singură procedură pentru fertilizarea in vitro. Prea puţin faţă de alte state vecine. În Bulgaria, spre exemplu, statul suportă 5 tratamente. În Ungaria - 3.
Andreas Vythoulkas, medic specialist infertilitate
Toată lumea are dreptul sa aiba un copil. Ministerul Sănătăţii acoperă 1200 de euro, care practic e mica, o suma pentru tratament complet depaseste 4 mii de euro.
Ioana Picos, actriţă:
Analizele sunt foarte scumpe si nici acestea nu sunt decontate, sunt familii care sunt descurajate sa vină.
Iar statisticile sunt crunte. Peste 20% dintre români suferă de infertilitate.
Simona Gherghe, Antena 1:
Chiar citisem ca in 100 de ani e posibl ca daca nu se iau masuri, populatia româniei sa se injumatateasca. Asta ar fi ceva ingrozitor. uitati-vă la lumea asta, de aici, ce frumoasă e lumea cu copii!
Octavia Geamănu, Observator:
Sper ca prin prezenţa mea la acest eveniment să facem autorităţile să se uite spre noi şi mai ales spre toate viitoarele mămici.
În Bucureşti, primăria le acordă 3 mii de euro femeilor care vor să facă fertilizare in vitro şi 2 mii de lei femeilor însărcinate pentru toate analizele şi medicamentele necesare.