Părinții ezită să-și trimită copiii la școală, din toamnă, din cauza neîncrederii în măsurile de siguranță impuse
Teamă şi multă, multă neîncredere. Asta simt părinții, cu o lună înainte de începerea școlii. Sătui de bâjbâielile celor care conduc Educația, mulți părinți au luat decizia - sau sunt pe cale să o facă - de a nu-și trimite copiii la şcoală anul acesta. Toți reclamă aceleași lucruri: lipsa de comunicare a ministerului, amânarea deciziilor până-n ultimul moment, dar și faptul că până și cele mai simple măsuri de distanțare și igienizare se schimbă de la o oră la alta.
De Redactia Observator la 17.08.2020, 19:57- Noul an școlar ar urma să înceapă la mijlocul lunii septembrie.
Nineta Ghela, mamă: Eu nu îl voi lăsa la şcoală din septembrie. La nivelul şcolii încă nimeni nu spune nimic. Părinţii vor ascunde că e un copil bolnav.
Tomas, fiul Ninetei, ar trebui să înceapă în mai puţin de o lună clasa a 6-a. Va rămâne însă acasă. Este o decizie pe care părinţii au luat-o cu inima strânsă. Nu frica de virus a învins, ci neîncrederea în Guvern.
Nineta Ghela, mamă: Eu cred că tot greul pică pe fiecare şcoală. Va fi foarte greu pentru că în Bucureşti şcolile sunt suprapopulate. Treaba asta trebuia să se facă în iunie.
Tomas Ghela, elev: Am frică de coronavirus, chiar şi cu toate măsurile de protecţie tot putem să luăm.
Ce se întâmplă cu copiii care rămân acasă? Rămân repetenţi? Vor fi trecuţi absenţi nemotivat sau li se scade nota la purtare? Sunt întrebări fără răspuns. Părinţii nici măcar nu ştiu dacă Ministerul Educaţiei a luat în calcul acest scenariu. Avocaţii atrag însă atenţia că părinţii ar putea răspunde legal dacă nu-şi duc copiii la şcoală.
Adrian Cuculis, avocat: Nu poate părintele, legal, să îi suspende cumva cursurile copilului pentru că are această temere. Sancţiunile pot ajunge chiar la decăderea din drepturile părinteşti.
Şi grijile şi întrebările nu se opresc aici. Se vor întoarce cu toţii în bănci? Pot şcolile să le garanteze că sunt în siguranţă? Iar dacă învaţă online, când va fi adaptată programa şcolară? Şi mai ales au şcolile cu ce să facă educaţie de calitate online? Experienţa lunilor martie-iunie a arătat că nu.
Elev: De acasă e foarte greu pentru că nu eşti în contact cu doamna învăţătoare şi nu poţi înţelege.
Profesorii sunt de acord. Chiar şi ei se întreabă dacă e sigur să revină în şcoli.
Claudia Chiru, profesor pentru învăţământul primar: Fiind nesigur, nu, nu vreau să mă expun nici eu. Dacă vom merge pe şcoala online vom avea o generaţie absolut nepregătită şi instabilă emoţional.
Ministerul Educaţiei tace mâlc. O ordonanţă de urgenţă adoptată vineri stabileşte paşii pe care trebuie să îi urmeze şcolile care trec de la şcoala cu elevii în bănci la şcoala online.
Consiliul de Administraţie al şcolii trebuie să se consulte cu părinţii şi să decidă dacă educaţia se mută în online. Decizia trebuie avizată apoi de Inspectoratul Şcolar Judeţean. Şi dosarul cu şină nu se opreşte aici. Decizia finală e luată de Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă.
Eugen Ilea, preşedintele Asociaţiei de Părinţi: Din păcate, această colaborare nu prea există. Acest proiect de ordonanţă pur şi simplu nu reglementează mai nimic, toate deciziile se aruncă în cârca celor din Consiliul de Administraţie.
Ordonanţa e desfiinţată la unison şi de părinţi şi de profesori.
Claudia Chiru, profesor pentru învăţământul primar: Nu e nicio referire la un scenariu hibrid. Transpare o grabă şi o lipsă de pregătire a acestor paşi.
Şi medicii sunt de acord.
Virgil Musta, medic infecţionist: Triajul trebuie făcut de şcoală şi copiii trebuie educaţi. Prima oră de dirigenţie aş face-o despre covid. Simptome, ca să nu se contamineze, și despre cum trebuie să acţioneze ei.
Cum însă normele de siguranţă încă n-au ajuns, fiecare şcoală se pregăteşte cum poate, după măsurile care s-au vehiculat până acum.
Liviu Cotfasă, director şcoală: Acele izolări cu plexiglas sunt şi scumpe şi nu ştiu cât sunt de sigure. Trebuie să păstrăm distanța. Un metru obligatoriu. Ce facem când ies în pauză? o să stăm între ei să nu se pupe.
Doar că, între timp, s-a schimbat schimbarea. Surse din Ministerul Sănătăţii spun că distanţarea socială în clase nu se mai aplică. Băncile însă vor fi dotate cu plexiglas. Iar profesorii şi elevii trebuie să poarte măşti.
Mai sunt exact 28 de zile până când sună clopoţelul. Elevi, părinţi şi profesori nu au nicio certitudine. Şi la Ministerul Educaţiei nu sună încă nicio alarmă.
Cu formulă veche sau nouă, părinţii şi elevii sunt la fel de nedumeriţi. Cum se vor transforma clasele supraaglomerate din toamnă, cine le va preda şi, mai ales, ce. Programa trebuie adaptată mediului online. Altfel, şcoala va ramane acelaşi eşec pe care l-au experimentat în ultimele luni.