Pescuitul, noua ta pasiune - sfaturi pentru începători
Atunci când ești pescar începător sau îți dorești să te alături colegilor de serviciu care merg pe baltă, ai de acumulat o mulțime de informații noi.
De Redactia Observator la 19.03.2020, 17:42- Cumpără-ți primele undițe și lansete
- Cum îți alegi mulineta, firul și montura
Atunci când ești pescar începător sau îți dorești să te alături colegilor de serviciu care merg pe baltă, ai de acumulat o mulțime de informații noi.
Este momentul să treci la treabă, iar noi îți venim în ajutor cu câteva sfaturi extrem de utile:
Cumpără-ți primele undițe și lansete
Să fii echipat corespunzător este una dintre regulile de bază, atunci când ți-ai propus să devii pescar. În primul rând, vei avea nevoie de undite și lansete de calitate.
Cu undițele te vei distra. Ce-i drept, vei avea parte, de cele mai multe ori, de capturi mici, dar acțiunea va fi mult mai dinamică. Lansetele sunt elementul esențial în pescuitul la crap. Cu cât sunt mai lungi, cu atât vei putea lansa mai departe. Trebuie să mai știi că unele sunt mai rigide, altele mai flexibile. Pentru început, poți opta pentru o undiță și o lansetă semi-parabolică de 3,6 metri, cu care să te joci și să deprinzi destul de repede arta pescuitului.
Cum îți alegi mulineta, firul și montura
Pentru un pescar începător, o mulinetă medie, ușor de folosit va fi suficientă. Acesta trebuie să conțină cel puțin 250 de metri de fir, pentru a putea lansa chiar și la 100 de metri distanță. Firul de nailon se mai numește și gută și are, de asemenea, mai multe dimensiuni, cuprinse între 0,1 mm și 0,9 mm sau chiar mai gros. Dacă vrei să prinzi pești mai mici, precum carașii sau bibanii, un fir subțire își va face foarte bine treaba. În cazul în care ești hotărât să dai marea lovitură și să prinzi un crap de câteva kilograme, vei avea nevoie de o mărime mai mare, dar și de fir înaintaș. Acesta se leagă de firul obișnuit și oferă o rezistență sporită în timpul aruncării sau în momentul scoaterii peștelui.
La rândul ei, montura de pescuit are un rol foarte important. În general, este recomandat să optezi pentru cele cu arc și ace, unde să poți pune nada și momelile. De asemenea, vei avea nevoie și de suporți pentru lansetă și bambine sau senzori pe care să le atașezi firului după lansare. Acestea te vor avertiza, în momentul în care ai prins un pește.
Pentru ce nadă și momeli de pescuit să optezi
Nada de pescuit și momelile sunt extrem de importante, pentru că îți vor face jumătate din treabă. Nada este compoziția de hrană care va atrage peștii. Se poate arunca în apă într-o anumită zonă și se pune pe montură. Sortimentele sunt extrem de variate: de la clasica mămăligă, până la pungile de porumb cu arome. La capitolul momeli, vei avea nevoie de râme și viermișori, pe care îi găsești în orice magazin de specialitate.
Pescarii cu experiență îți vor spune povești despre „momeli secrete”. E greu de spus dacă există cu adevărat așa ceva. Mai degrabă, te poți gândi la momeli adaptate pentru profilul bălții. Ține minte, însă, că peștii mănâncă aproape orice le poate intra în gură. Ideal este să ai la tine mai multe tipuri de nadă și momeli și să le încerci, rând pe rând, pentru a afla ce „gusturi” au.
Acestea sunt informațiile de bază pe care trebuie să le deții în momentul în care iei hotărârea de a te apuca de pescuit. Nu îți rămâne decât să te echipezi corespunzător și să treci la treabă. Fir întins!
Sursa foto: unsplash.com