Pesta porcină africană continuă să se răspândească, mii de porci sunt omorâţi. Harta focarelor din România
Epidemia de pestă porcină africană continuă să se răspandească în România. Zilnic, mii de porci sunt sacrificaţi, iar situaţia nu dă semne de îmbunătăţire. Oamenii sunt dezorientaţi şi nimeni nu ştie să le spună câţi bani vor primi pentru porcii omorâţi de autorităţi.
De Redactia Observator la 04.09.2018, 11:29Epidemia de pestă porcină africană continuă să se răspandească în România. Zilnic, mii de porci sunt sacrificaţi, iar situaţia nu dă semne de îmbunătăţire. În Constanţa şi Buzău au fost descoperite noi focare, oamenii sunt dezorientaţi şi nimeni nu ştie să le spună câţi bani vor primi pentru porcii omorâţi de autorităţi.
Constanța este unul dintre cele mai afectate județe. În alte două localități, Saraiu şi Oltina, au fost confirmate noi focare de pestă porcină.
La fel şi în Buzău. Inspectorii sanitar-veterinari au confirmat prezența virusului pestei porcine în localităţile Lunca (comuna Pătârlagele) și Pănătău.
Oamenii sunt speriaţi şi deznădăjduiți. Nimeni nu ştie să le spună câţi bani se vor da pentru animalele sacrificate de autorităţi. Deocamdată Guvernul nu a oferit o cifră exactă.
800 de focare de pestă porcină, peste 140.000 de porci omorâţi
Până acum, în România, au fost confirmate 800 de focare de pestă porcină, în 11 județe. Peste 140.000 de porci au fost sacrificaţi.
De la data confirmării prezenţei virusului în ţara noastră, pentru prima oară, în 31 iulie 2017, în judeţul Satu-Mare, pesta porcină evoluează în două zone geografice.
Potrivit unui comunicat al ANSVA, pesta porcină africană evoluează în 11 județe, în 165 de localități, cu un număr total de 781 de focare (dintre care 11 în exploatații comerciale industriale, unul în abatorul aparținând unei ferme și unul într-o exploatație comercială de tip A) și 40 de cazuri la mistreți.
În zona de N-V a României, boala evoluează în 3 judeţe, Satu-Mare, Sălaj şi Bihor, prezenţa virusului a fost confirmată în 13 localităţi. Au fost ucişi 1.281 de porci domestici şi au fost afectaţi 15 porci mistreţi.
În data de 13.08.2018, au fost stinse primele focare de pestă, diagnosticate de la începutul lunii ianuarie a acestui an, în patru gospodării din comuna Micula, iar în data de 24.08.2018 a fost stins un focar în localitatea Sărăuad, toate din judeţul Satu-Mare.
În zona de S-E a României, boala a fost confirmată în 152 de localităţi, din judeţele: Buzău, Tulcea, Constanţa, Brăila, Ialomiţa, Galaţi, Călăraşi şi Ilfov.
Au fost ucişi 48.779 de porci domestici din gospodăriile populaţiei, iar în 11 exploataţii comerciale de mare capacitate, o exploataţie comercială de tip A și în abatorul aparținând unei ferme, au fost ucişi 73.351 de porci.
Pesta porcină, cum sunt despăgubiţi oamenii pentru porcii sacrificaţi
ANSV anunţă, legat de situația despăgubirilor proprietarilor afectați, că, până la această dată au fost finalizate dosare de evaluare aferente despăgubirilor pentru un număr de 1.890 de exploatații, în valoare totală de 6.799.410 lei.
Dintre acestea 84, în valoare de 222.060 de lei au fost plătite.
Se află în curs de finalizare evaluarea despăgubirilor pentru 681 de exploatații.
Pesta porcină, pe masa CSAT
Subiectul pestei porcine se va discuta astăzi şi în şedinţa CSAT. Ministrul Agriculturii spune ca este neaparat nevoie de fonduri pentru despăgubirea oamenilor.
"România are în prezent 4,5 milioane de porci, iar noi am ucis până acum 140.000 de porci. Eu spun că repede putem reface, putem repopula, în trei luni, trei săptămâni şi trei zile. Sunt ferme de porci, avem 260 de unităţi în România cărora le dăm bani pentru bunăstare şi ei le dezvoltă. E adevărat că acum temerea este mare", a precizat Daea.
El a prezentat o situaţia la zi a localităţilor afectate de pestă porcină africană, explicând că nu judeţul întreg este afectat, chiar dacă la ora actuală sunt active 178 de focare din 11 judeţe.
"Este adevărat că pe hartă judeţele toate sunt roşii, dar nu trebuie să dramatizăm. Sunt 11 judeţe, iar în acestea sunt 2.588 de UAT-uri. Ce înseamnă UAT-uri? Sate, comune, oraşe, municipii. Din 2.588, în 178 (localităţi) sunt cazuri de PPA, adică 6,9% din cele 2.588 de UAT-uri. Judeţul Bihor din 531 are 1,3% afectate, Satu Mare, din 285 are 1,1%.
Este adevărat, Tulcea din 184 are 74, care înseamnă 40,2%, iar în Ialomiţa şi Constanţa sunt procente de 13%. Lumea când aude spune că e în tot judeţul. Nu este tot judeţul. Introducem panică şi este nenorocire", a explicat ministrul Agriculturii.
Potrivit lui Daea, în cazul acestei boli nu există altă cale decât sacrificarea porcilor.
Observator - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰
Stiri Sportive Citește și