Peste 10.000 de poliţişti mobilizaţi special pentru prima zi de şcoală
Luni, 9 septembrie, sunt organizate diferite festivităţi pentru începerea noului an şcolar, astfel că peste 10.000 de polițiști vor fi în misiune, în zona grădiniţelor, şcolilor şi liceelor din toată ţara.
De Cristi Ioniţă la 08.09.2019, 10:24Luni, 9 septembrie, sunt organizate diferite festivităţi pentru începerea noului an şcolar, astfel că peste 10.000 de polițiști vor fi în misiune, în zona grădiniţelor, şcolilor şi liceelor din toată ţara.
Conform autorităţilor, în anul școlar 2018–2019, față de anul școlar precedent, numărul infracțiunilor de furt, lovire sau alte violențe a fost în scădere.
Numărul infracţiunilor înregistrate în şcoli este în scădere
Asta nu înseamnă că autorităţile nu acordă o atenţie specială unităţilor de învăţământ.
De mâine, fiecare unitate de învăţământ este inclusă în itinerariile de patrulare auto şi pedestre ale poliţiei. Zilnic, polițiștii vor fi în zona şcolilor, la orele la care elevii vin și pleacă de la cursuri, fiind supravegheate traseele lor de deplasare.
Poliţiştii de la rutieră aflați în serviciu pe arterele de circulaţie intens tranzitate și din apropierea unităților de învățământ vor asigura fluenţa traficului rutier.
Se vor intensifica acțiunile polițiștilor pentru prevenirea absenteismului școlar, pentru a preveni delicvenţa juvenilă şi pentru a combate orice situaţie ce ar putea duce la victimizarea minorilor.
În anul școlar trecut au fost organizate și desfășurate aproape 19.000 de acțiuni pe aceste linii, în cadrul diferitelor programe, la orele de curs, la ședințe cu părinții și cadrele didactice și întâlniri cu reprezentanții inspectoratelor școlare județene.
Cei de la Poliţia Română spun că "majoritatea faptelor sesizate în anul școlar trecut (91,41%) au avut loc în incinta unităților de învățământ, restul în zona adiacentă acestora. În 2018 – 2019, comparativ cu anul școlar precedent, numărul infracțiunilor sesizate în incinta unităților de învățământ a scăzut cu 2,15%, iar cel al infracțiunilor sesizate în zona adiacentă, cu 6,5%".
Faptele sesizate prezintă cu precădere un pericol social redus, trei sferturi dintre acestea reprezentând furturi (al căror număr a scăzut cu 8,34%) și loviri sau alte violențe (în scădere cu 2,22%).