Viața la înălțime: care sunt principalele probleme cu care se confruntă șefii la locul de muncă
Studiile arată că șase din zece manageri s-au simțit stresați când au preluat această funcție pentru prima dată.
De Redactia Observator la 12.02.2020, 17:54Studiile arată că șase din zece manageri s-au simțit stresați când au preluat această funcție pentru prima dată.
Preluarea acestei funcții este a doua cauză a stresului, după divorț. Majoritatea persoanelor care sunt promovate sunt bine pregătite în profesia lor și sunt obișnuite să fie în centrul atenției. După care, încep această nouă etapă și au așteptări mari încă de la început, acesta fiind unul dintre principalii factori de stres.
Abilitățile necesare pentru a fi un bun manager sunt, în majoritatea cazurilor, complet diferite de cele pentru funcția de execuție. Astfel că, managerii ajung să petreacă foarte mult timp la birou, însă gradul de productivitate este scăzut. Și asta pentru că un manager trebuie să se preocupe de mai multe lucruri în același timp: de la realizarea obiectivelor până la crearea unui mediu de lucru complex, conceput după o abordare integrativă, astfel încât personalul să fie relaxat la job.
Provocările
Unde întâmpină probleme? În primul rând, odată ce ajung manageri, consideră că noua autoritate le permite să facă tot ceea ce își doresc și cum doresc, iar oamenii îi vor respecta și vor face întocmai cum le spune. Nu trece foarte multă vreme până să realizeze că lucrurile nu stau deloc așa. Ceilalți angajați nu îi respectă, pentru că, la rândul lor nu au parte de respect, și nu fac ceea ce li se cere, deoarece nu le sunt ascultate părerile. Astfel că, echipa ajunge să aibă rezultate slabe, pentru că performanța lor ca lideri lasă de dorit.
Specialiștii susțin că un lider adevărat este acela care lucrează cot la cot cu angajații, îi tratează ca egali și îi ascultă atunci când au nevoie. Desigur, există anumite limite pe care trebuie să le impună, astfel încât să își păstreze autoritatea.
Capcanele
O altă greșeală pe care o fac unii manageri este că încearcă să păstreze aceleași relații pe care le aveau înainte de a prelua funcția de conducere. Realitatea este că odată ce devin manageri, totul de schimbă. Relațiile cu colegii nu pot fi aceleași ca atunci când aveau același statut cu al lor. Conștientizarea faptului că nu mai sunt parte a echipei poate fi, adesea, demoralizant pentru manageri. Soluția este să realizeze că angajații nu îi pot fi prieteni.
Când un angajat preia funcția de manager, acesta își dorește să fie pe placul colegilor. Astfel, poate stabili întâlniri individuale pentru a-i cunoaște mai bine și a afla care sunt așteptările lor, încercând să îi ajute să obțină ceea ce își doresc. Acest lucru poate cauza probleme. Încercarea de a-i mulțumi pe toți poate provoca, de fapt, o nemulțumire generală, pentru că mulți dintre angajați s-ar putea simți discriminați. Unul dintre lucrurile pe care un manager trebuie să le înțeleagă este că deciziile sale afectează echilibrul echipei; de aceea, este nevoie de un set de reguli generale, pe care fiecare angajat să le respecte.
Așteptările nerealiste
Cei mai mulți dintre angajații care sunt promovați manageri ajung să conducă oameni care fac ceea ce făceau ei înainte de a prelua funcția. Drept urmare, se așteaptă ca ceilalți angajați să facă lucrurile în felul lor și așa ar avea toți de câștigat. În cele mai multe cazuri, această atitudine nu funcționează. Există multe moduri în care poți duce la îndeplinire aceleași obiective, iar un manager care le cere angajaților să facă lucrurile în felul lui va ajunge să-i înstrăineze pe cei mai mulți din echipă. Managerii ar trebui să se concentreze mai mult pe rezultate și mai puțin pe procesele de realizare. Impunerea punctului de vedere nu va face decât să limiteze creativitatea echipei. Un manager care își dorește să aibă o echipă inovativă trebuie să fie deschis la minte și încrezător în forțele angajaților.
Există o concepție greșită că managerii au o viață profesională ușoară, pentru că nu au aceleași responsabilități ca cei cu funcție de execuție. Însă, cei mai mulți noi manageri muncesc mai multe ore decât înainte de a prelua funcția și experimentează niveluri ridicate de stres.
Sursă foto: Roman Samborskyi/ Shutterstock