Antena LIVE

Curs valutar

PROTESTE de amploare anunțate în Piața Victoriei! Sindicaliștii CNS "Cartel Alfa” nu sunt de acord cu transferul taxelor sociale de la angajator la angajat

Confederaţia Naţională Sindicală "Cartel ALFA” anunţă mitinguri şi acţiuni de pichetare la sfârşitul lunii septembrie, în faţa prefecturilor de judeţ, precum şi un miting în Piaţa Victoriei din Capitală, în data de 4 octombrie. Sindicaliştii spun că dacă Executivul îşi menţine propunerea de transfer al taxelor sociale de la angajator la angajat în proiectul de buget pentru 2018, ar putea avea loc un "conflict social de amploare”.

De la 13.09.2017, 16:51
WhatsApp

Confederaţia Naţională Sindicală "Cartel ALFA” anunţă mitinguri şi acţiuni de pichetare la sfârşitul lunii septembrie, în faţa prefecturilor de judeţ, precum şi un miting în Piaţa Victoriei din Capitală, în data de 4 octombrie. Sindicaliştii spun că dacă Executivul îşi menţine propunerea de transfer al taxelor sociale de la angajator la angajat în proiectul de buget pentru 2018, ar putea avea loc un "conflict social de amploare”.

Sindicaliştii spun că, în primă etapă, în perioada 25-29 septembrie vor avea loc acţiuni de pichetare sau mitinguri în faţa prefecturilor de judeţ, precum şi solicitări pentru convocarea Comisiilor de dialog social judeţene pentru înaintarea şi susţinerea revendicărilor.

De asemenea, în 4 octombrie va avea loc un miting în Piaţa Victoriei din Capitală, începând cu orele 11,00.

"În cazul în care Guvernul menţine propunerea de transfer al taxelor sociale de la angajator la angajat în propunerea de buget pentru 2018, se vor constitui premisele pentru declanşarea unui conflict social de amploare”, subliniază CNS „Cartel Alfa”.

Sindicaliştii sunt nemulţumiţi de propunerea Guvernului de a transfera plata taxelor sociale de la angajat la angajator şi spun că lucrătorii vor suporta consecinţele negative ale acesteia.

"Plata contribuţiilor sociale exclusiv de către angajat nu este aplicată în nicio ţară UE. Dimpotrivă, în cele mai multe ţări, cota suportată de angajator este mai mare decât cea plătită de lucrători, deoarece companiile au şi o răspundere socială. Această distribuţie asigură o repartizare echitabilă a creşterii economice între capital şi lucrători, iar transferul integral al contribuţiilor către lucrători va debalansa acest echilibru”, spun sindicaliştii.

Ei consideră că astfel vor scădea veniturile nete din muncă şi ar împiedica salariatul să beneficieze de facilităţi fiscale care îi sunt destinate, cum ar fi reducerea impozitului pe salariu de la 16% la 10%. De asemenea, mai spun ei, angajatorii nu vor mai avea nicio răspundere socială, prin eliminarea contribuţiei pentru accidente de muncă şi boli profesionale.

"(...) Calitatea locurilor de muncă în România este dintre cele mai scăzute din UE.  Desfiinţarea contribuţiei pentru concedii medicale înseamnă că salariaţii vor suporta plata concediilor medicale, iar eliminarea contribuţiei pentru creanţe salariale lasă descoperiţi lucrătorii în cazul insolvenţei companiei, fără să-şi mai poată recupera salariile. Toate acestea ar determina o modificare radicală a legislaţiei specifice, ceea ce este de natură să ducă la un conflict de norme cu legislaţia internaţională (Convenţii OIM ratificate sau directive EU)”, precizează sindicatul, adăugând că desfiinţarea contribuţiei pentru şomaj presupune că şomajul va fi suportat integral de stat.

"Considerăm că această soluţie originală a guvernului va da peste cap întreaga piaţă a muncii, cu consecinţe deosebit de grave prin creşterea presiunii fiscale pe lucrător, instabilitate financiară la nivelul bugetului de stat prin scăderea drastică a veniturilor la buget şi prin alocarea suplimentară de la buget pentru unele cheltuieli sociale de care îi degrevează pe angajatori”, subliniază CNS „Cartel Alfa”.

O altă nemulţumire a sindicaliştilor se referă la modificarea legii 62/2011, pentru deblocarea negocierii şi încheierii contractelor colective de muncă la toate nivelurile.

"Efectele negative ale modificării legislaţiei dialogului social din 2011 prin desfiinţarea negocierii colective la nivel superior şi restrângerea dreptului la acţiune colectivă au condus la accentuarea inegalităţilor sociale în România, la cotele cele mai ridicate din Europa”, arată sindicaliştii.

Ei spun că în cei şapte ani de la intrarea în vigoare a prevederilor acestei legi, contractele colective de muncă la nivel de sector nu au mai putut fi negociate, în timp ce, la nivel de companiei, peste 85 la sută din cele aproximativ 14.000 de contracte semnate, sunt semnate reprezentanţii salariaţilor, de cele mai multe ori desemnaţi de managementul companiei.

Cartel Alfa mai spune că numărul lucrătorilor pe salariul minim a crescut de la 8 la sută la 30 la sută în ultimii şapte ani, iar migraţia forţei de muncă a crescut şi ea. Sindicaliştii consideră că prevederile Legii 62/2011 restricţionează dreptul la asociere colectivă pentru peste 1 milion de lucrători, angajaţi în aproximativ 470.000 întreprinderi care au sub 15 angajaţi

 "Erodarea capacităţii de negociere a lucrătorilor are drept consecinţă directă pauperizarea lucrătorilor. Venitul anual disponibil per capita plasează România pe ultimul loc în Europa, la o distanţă greu de recuperat în următorii ani: 25,9% faţă de ţările UE 15, dar şi 61,1% faţă de ţările UE 8, conform datelor Eurostat, 2015. Mai mult decât atât, avem de departe cea mai mare rată de lucrători săraci înregistrată în EU (19%, în timp ce media EU a acestui indicator este de 9%) care, deşi sunt încadraţi în muncă şi au un venit, nu câştigă suficient pentru a-şi asigura un condiţiile minime de trai”, arată CNS „Cartel Alfa”.

Sursa: News.ro

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

cartel alfa proteste
Întrebarea zilei
Copiii voştri întâmpină probleme în a-şi găsi un loc de muncă?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Localitatea de lângă București în care oamenii se mută pe capete. Arată ca...
Fanatik.ro
Publicat 09.03.2025
Iluzie optică virală | Doar un geniu poate găsi polițistul ascuns în această...
Gandul
Publicat 09.03.2025
Justin Trudeau, în lacrimi după o discuție aprinsă și plină de injurii cu Trump
Adevărul
Publicat 08.03.2025
Jurații Chefi la cuțite vorbesc cu emoție despre sărbătoritele zilei de 8...
A1
Publicat 07.03.2025
Horoscopul zilei de 10 martie 2025. Taurii lasă trecutul în spate. Află ce se...
CaTine
Publicat 09.03.2025
BREAKING NEWS / A murit celebrul astrolog Minerva! Gabriela Dima s-a stins din...
spynews.ro
Publicat 07.03.2025
Accident teribil în Germania: jucătorului român i-a fost amputat piciorul »...
GSP
Publicat 06.03.2025
Care sunt cele cinci țări din lume care nu pot fi cucerite? Geografia se află...
Click.ro
Publicat 08.03.2025
Cel mai bogat oraș din lume. Aici locuiesc 350.000 de milionari și 60 de miliardari
Useit
Publicat 08.03.2025
Concertele și spectacolele lunii martie! Ce mari artiști putem vedea
Money.ro
Publicat 06.03.2025
„Sute de ucraineni morți” și un avantaj clar pentru armata rusă, după ce...
libertatea.ro
Publicat 09.03.2025
Fanii Selenei Gomez au constatat că vocea ei a devenit mai monotonă și lipsită...
ZU
Publicat 09.03.2025
Mini tarte cu pastă de ciuperci și șuncă. Un aperitiv savuros
Hello taste
Publicat 08.03.2025
Supă cremă de morcovi și cartof dulce. Delicioasă și ușor de digerat
Deparinti
Publicat 09.03.2025
Hande Erçel a îmbrăcat o ținută demnă de podium. Vedeta s-a aflat printre...
Happy
Publicat 07.03.2025
Ramona Bădescu a vorbit despre planurile de nuntă! „Am pus totul la cale!”
BZI
Publicat 07.03.2025
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Cât de eficiente sunt cremele cu colagen. Ce spune medicul dermatolog despre...
Medicool
Publicat 09.03.2025