Reguli noi de la Primaria Capitalei: Fara aparate de aer conditionat pe fatada blocurilor
Cei care detin imobile in centrul Bucurestiului vor fi obligati sa refaca si sa intretina fatadele cladirilor, iar cei care nu vor face lucrarile necesare vor fi amendati cu pana la 8.000 de lei. De asemenea, nu li se va mai permite montarea de aparate de aer conditionat pe fatada blocurilor
De Redactia Observator la 13.05.2013, 23:17Gheorghe Patrascu, arhitectul sef al Capitalei a explicat ca proiectul de hotarare a CGMB pentru cresterea calitatii arhitecturale a cladirilor este facut in "spiritul Legii 153", avand in vedere ca fatadele cladirilor sunt o problema in Bucuresti si in Romania, in general.
"Cred ca, intr-o tara normala, nici nu ar fi nevoie de aceasta lege, pentru ca tine de bunul simt, pana la urma, de regimul proprietatii, avand in vedere ca proprietarul este obligat sa-si intretina proprietatea si, inclusiv, fatada imobilului. Dar, avand in vedere experienta post-decembrista a Romaniei, a fost necesara aceasta interventie, pentru a sublinia, de fapt, necesitatea de intretinere a fatadelor", a declarat, luni, arhitectul sef al Capitalei pentru Mediafax, care a subliniat ca este vorba despre un proiect pilot, care se refera strict la imobilele de pe marile bulevarde din Bucuresti, din zona centrala.
Lucrarile se vor executa pe cheltuiala proprie a proprietarilor, insa documentul stabileste ca, prin exceptie, autoritatile publice locale pot asigura de la bugetul local atat preluarea integrala a cheltuielilor aferente pentru proprietarii care nu pot asigura sumele care le revin, respectiv cei care fac dovada ca realizeaza venituri medii nete lunare pe membru de familie sub castigul salarial mediu net lunar pe economie, cat si cofinantarea cheltuielilor aferente acestoa.
Conform aceluiasi regulament, tot prin hotarare a Consiliului General al Municipiului Bucuresti, vor fi stabilite conditiile de selectie si de preluare a cheltuielilor, dar si masurile necesare pentru recuperarea de la detinatorii notificati a cheltuielilor efectuate de la bugetul de stat.
Totodata, se interzice montarea aparatelor de aer conditionat pe fatadele catre strada, urmand ca sa fie pastrate doar panourile publicitare si firmele amplasate cu autorizatie.
Intrebat despre aceasta interdictie, mentionata in proiect la capitolul "alte recomandari/restrictii", Gheorghe Patrascu a spus: "Intr-un oras similar din Europa de Vest sau Centrala, nimeni nu indrazneste sa puna aer conditionat pe fata de cladirilor. Nici nu intreaba si nici nu pun".
Proiectul regulamentului mai prevede ca, in zonele construite protejate, cromatica fatadelor sa fie in concordanta cu specificul fiecarei zone, iar in urma interventiilor de reabilitare, fatada cladirii sa fie readusa la culoarea stabilita in proiectul initial.