Antena LIVE

Curs valutar

REPLICI DURE între primarul şi prefectul municipiului Galaţi! Ce au de împărtit cei doi oficiali

Primarul municipiului Galaţi a declarat, vineri, despre prefectul judeţului că "vorbeşte extrem de lejer de termie dintr-o vilă”, fiind un ”prefect PNL-ist, dar cu o blană trasă deasupra de tehnocrat”, edilul adăugând că nu va renunţa la demersul privind oprirea sistemului centralizat de termoficare. În replică, prefectul judeţului spune că singura politică pe care o face este ”politica legii”, scrie News.ro

De la 12.05.2017, 14:35
WhatsApp

Primarul municipiului Galaţi a declarat, vineri, despre prefectul judeţului că "vorbeşte extrem de lejer de termie dintr-o vilă”, fiind un ”prefect PNL-ist, dar cu o blană trasă deasupra de tehnocrat”, edilul adăugând că nu va renunţa la demersul privind oprirea sistemului centralizat de termoficare. În replică, prefectul judeţului spune că singura politică pe care o face este ”politica legii”, scrie News.ro

Primarul din Galaţi, Ionuţ Pucheanu (PSD), a lansat, vineri, într-o conferinţă de presă, critici dure la adresa prefectului judeţului Galaţi, Gabriel Panaitescu, după ce acesta a atacat în instanţă hotărârea de CL, din 12 aprilie, privind suspendarea funcţionării sistemului centralizat de termoficare pe termen nedeterminat.

"Domnul prefect vorbeşte extrem de lejer de termie la Galaţi în condiţiile în care priveşte lucrurile dintr-o vilă de pe Arcaşilor, de la căldură. Din punctul meu de vedere, atunci acest prefect PNL-ist dar cu o blană trasă deasupra de tehnocrat, se erijează în consilier local sau, mai mult de atât în instanţă supremă a Consiliului Local. Consilierii locali au decis sistarea acestui sistem de furnizare a apei calde, şi să mai facă un efort să-i ajute şi pe cei care nu-şi permit o astfel de centrală sau un sistem alternativ de încălzire. Nu ştiu pe cine reprezintă domnul prefect când ia astfel de decizii, dacă are o agendă personală sau e pur şi simplu trâmbiţa vreunor birocraţi din Prefectură care acum câţiva ani au avut ocazia de a demonstra, fiind chiar în funcţie de conducere a Apaterm, cam ce pot. N-au făcut nimic!”, a afirmat primarul.

Pucheanu a adăugat că nu va renunţa la demersul său privind suspendarea sistemului centralizat de termoficare pe termen nedeterminat, aşa cum au votat consilierii locali pe 12 aprilie. În continuare, a precizat Pucheanu, cealaltă hotârâre a Consiliului Local privind acordarea de ajutoare financiare celor care au depins de sistemul centralizat va fi pusă în aplicare.

"Legat de soarta termiei, vă spun sincer că nu dau înapoi câtuşi de puţin, oricât de mult s-ar opune dl. prefect şi cu PNL. Pentru faptul că HCL 158 nu este atacată şi este cât se poate de legală, programul nostru de subvenţionare a gălăţenilor care doresc să părăsească sistemul centralizat, că e sau nu e funcţional, merge mai departe! Cine doreşte să devină independent, o poate face. Chiar invit gălăţenii să iasă din sistem şi cu ocazia asta să ne ajute să oprim odată această hemoragie de zeci de milioane de euro de la bugetul local. Nu cred că ne poate obliga absolut nimeni să alocăm bani pe care nu-i avem pentru un serviciu de proastă calitate. Dacă instanţa anulează hotărârea, mai dăm una!”, a afirmat Pucheanu. 

De altfel, el a mai spus că Primăria nu mai are vreun contract semnat cu Electrocentrale în vederea producerii de agent termic.

"Nu avem contract semnat cu Electrocentrale pe care să-l punem în aplicare, pentru că a expirat. Nu avem ce reporni. Să ne dea domnul prefect bani pentru repornirea sistemului. Luni, am avut o discuţie împreună cu directorul general al Electrocentrale Galaţi, cu domnul ministru secretar de stat la Ministerul Energiei la Bucureşti, şi avem şi o hârtie de la CET. A rămas să monitorizăm câte dosare avem preţ de o lună, o lună jumătate, să vedem cum decurge acest proces de absorbţie a fondurilor pe care le punem la dispoziţia gălăţenilor, şi dacă se va dovedi că rata nu este una într-atât de mare, este posibil să încercăm să vedem ce soluţie găsim pentru ca cei rămaşi în continuare în sistem centralizat să nu sufere. Dar vă pot spune asta peste două luni de zile!”, a mai spus Pucheanu. 

În replică la afirmaţiile primarului care i-a cerut public premierului să-l demită, prefectul judeţului Galaţi, Gabriel Panaitescu, a afirmat, telefonic, că singura politică pe care o face este ”politica legii”.

"La învestirea mea ca prefect am depus un jurământ care spune cam aşa - jur să respect Constituţia şi legile ţării; în fişa postului este trecut că trebuie să respect legalitatea, iar domnul primar a depus acelaşi jurământ. Dacă nu vrea să respecte Constituţia şi legile, eu trebuie să le respect. Mi se pare corec să le respect, să atrag atenţia atunci când e cazul pentru că particip la şedinţele de CL şi la CJ şi când e cazul intervin. Pe 12 aprilie când a fost şedinta de CL am atras atenţia ca este nelegal şi nu se respectă legea. În ceea priveşte atacul la persoană nu am ce să comentez. Referitor la demisie, este dreptul fiecăruia să ceară câte ceva. Şi dl. premier a depus acelaşi jurământ ca şi mine. Iar singura politică pe care o fac este politica legii”, a conchis prefectul. 

Prefectul judeţului Galaţi a cerut, joi, în instanţă, anularea hotărârii Consiliului Local al municipiului Galaţi, din 12 aprilie, de suspendare pe termen nedeterminat a funcţionării sistemului centralizat de termoficare al oraşului, invocând o serie de aspecte de nelegalitate a hotărârii. Potrivit Constituţiei României şi Legii 554/2004 a contenciosului administrativ, actul atacat este suspendat de drept până la soluţionarea cauzei. 

Primarul municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu, cel care a susţinut adoptarea hotărârii de către Consiliului Local, a declarat, joi, telefonic, că atacarea în contencios administrativ a hotărârii de către prefect ”ţine mai mult de dorinţa de a încurca”. În plus, Pucheanu a spus că îi cere premierului României să-l demită pe prefect pentru acţiunile sale din ultima perioadă. 

Consilierii locali au aprobat, pe 12 aprilie, în cadrul unei şedinţe extraordinare, suspendarea furnizării/prestării serviciului de alimentare cu energie termică în sistem centralizat către beneficiarii sistemului de utilitate publică, începând cu data de 01.05.2017 la nivelul municipiului Galaţi. Primarul municipiului Galaţi, Ionuţ Puheanu, spunea pe 12 aprilie că este vorba despre o suspendare pe termen nedeterminat a funcţionării sistemului centralizat de termoficare, adăugând că sistemul s-ar putea redeschide numai dacă va apărea în viitor o variantă viabilă, dar numai cu o contorizare separată pe fiecare apartament. Totodată, printr-o altă hotărâre, s-a decis ca valoarea ajutorului financiar pentru cei care depind de sistemul centralizat de termoficare să fie de 3.000 lei pentru achizitionarea unui sistem de încălzire şi apă caldă alternativ pentru încălzirea locuinţei. Banii se vor acorda însă numai familiilor care îndeplinesc o serie de criterii în funcţie de venituri.  În acest scop, Primăria a pus la dispoziţia cetăţenilor şase puncte unde pot depune dosarul cu actele necesare în vederea obţinerii acestui ajutor. Potrivit primarului, într-o săptămână s-au depus în acest scop de către cetăţeni 847 de dosare.

În municipiul Galaţi figurau în urmă cu câteva săptămâni circa 35.000- 36.000 de apartamente branşate la sistemul centralizat de furnizare a apei calde menajere şi căldurii, din care doar circa 25.000 de apartamente sunt şi locuite efectiv.

Sursă: News.ro

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

antena1 observator stiri locale stirile antena1
Întrebarea zilei
Mergeți duminică la vot?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Ce să pui în butoiul cu varză murată ca să nu se acrească prea tare. Trucul...
Fanatik.ro
Publicat 22.11.2024
Colonel american: Rusia are tot dreptul să atace NATO acum
spotmedia.ro
Publicat 21.11.2024
Culmea birocrației: O fetiță trecută, din greșeală, băiat în certificatul...
spotmedia.ro
Publicat 20.11.2024
Ce se întâmplă cu toți pensionarii din România cu pensii mai mici de 3.000 de...
Gandul
Publicat 21.11.2024
Premieră în bătălia pentru Cotroceni. Sociolog din Elveția: „Candidații...
Adevărul
Publicat 22.11.2024
Ce a transmis fiica Elenei Lasconi după apariția la dezbaterea prezidențială....
A1
Publicat 21.11.2024
Horoscopul zilei de 23 noiembrie 2024. Gemenii primesc vești bune. Află ce se...
CaTine
Publicat 22.11.2024
Bianca Drăgușanu, primele declarații după ce poliția a fost chemată la...
spynews.ro
Publicat 21.11.2024
S-au aliat OFICIAL cu Kosovo împotriva României în războiul de la TAS:...
GSP
Publicat 22.11.2024
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost...
Click.ro
Publicat 21.11.2024
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți...
Useit
Publicat 19.11.2024
Care este numele real al lui Culiță Sterp. Ce apare în buletinul lui, de fapt
Redacţia.ro
Publicat 21.11.2024
„Geoană, Ciolacu… Ciucă… George Simion… Și femeia aia, cum o...
libertatea.ro
Publicat 22.11.2024
Selena Gomez își vede viitorul alături de Benny Blanco: „Este cel mai sigur...
ZU
Publicat 22.11.2024
Chec de post cu dovleac copt, foarte aromat și colorat
Hello taste
Publicat 22.11.2024
Au început să intre banii pe cardurile educaționale. Peste 650.000 de părinți...
Deparinti
Publicat 22.11.2024
Amnistia fiscală ratează țintele Guvernului. Câștigurile imaginate...
ziare.com
Publicat 22.11.2024
Cine pleacă din distribuția seriei Golden Boy – Dragoste rebelă. Este vorba...
Happy
Publicat 22.11.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Ce este implantul dentar. Cui i se recomandă și cum se efectuează
Medicool
Publicat 22.11.2024