Antena LIVE

Curs valutar

'Revoluţia fiscală' a fost APROBATĂ în şedinţa de Guvern! Ce modificări aduc noile măsuri fiscale!

Guvernul Tudose a aprobat Ordonanţa de Urgenţă care priveşte transferul contribuţiilor de la angajator la angajat.

De la 08.11.2017, 15:15
WhatsApp
'Revoluţia fiscală' a fost APROBATĂ în şedinţa de Guvern! Ce modificări aduc noile măsuri fiscale!

Guvernul Tudose a aprobat Ordonanţa de Urgenţă care priveşte transferul contribuţiilor de la angajator la angajat.

Principalele măsuri fiscale prevăzute de OUG adoptată astăzi de Guvern sunt transferul contribuţiilor în sarcina angajatilor, scăderea impozitului pe venit de la 16% la 10% şi impunerea unei taxe de solidaritate pentru angajatori de 2,5%.

Răspunsurile oferite de Ionuţ Mişa - ministrul Finanţelor Publice

Pe acelaşi subiect

Modificările aduse Codului fiscal vizează și reducerea numărului de contribuții sociale de la nouă la trei, respectiv CAS, CASS și contribuția asiguratorie pentru muncă, a anunțat ministrul Finanțelor Publice, Ionuț Mișa.

"Ordonanța vizează reducerea numărului de contribuții sociale de la nouă contribuții, cât sunt în prezent, la trei contribuții, rămânând doar CAS, CASS și contribuția asiguratorie pentru muncă. Indiscutabil că această măsură va reduce birocrația din punct de vedere fiscal și e o măsură care simplifică foarte mult elementul de administrare fiscală și va reduce, totodată, costurile efectuate de angajator", a declarat Ionuț Mișa în deschiderea ședinței de guvern, în care a prezentat modificările aduse Codului fiscal.

Ministrul Finanțelor Publice a prezentat, ca pe o altă "măsură benefică" pentru salariați, "majorarea nivelului salariului lunar brut în funcție de care se acordă deducerea personală".

"Crește de la 1.500 de lei, în prezent, la 1.950 de lei, în viitor, limita până la care deducerile se acordă în sumă fixă în funcție de numărul persoanelor aflate în întreținere. De asemenea, de la 3.000 de lei, în prezent, e o creștere la 3.600 de lei în viitor, reprezentând limita maximă până la care deducerile se acordă în mod degresiv. Măsura este luată pentru a veni în sprijinul salariaților care realizează venituri mici în prezent și o formă de ajutor a acestora, având în vedere că o anumită sumă din veniturile de natură salarială se scade din baza impozabilă. Se acordă în baza acestei măsuri deduceri pentru persoanele care nu au persoane în întreținere, și aici e vorba de o deducere de 510 lei, dar, de asemenea, pentru persoanele care au persoane în întreținere se acordă deduceri care pornesc de la 670 de lei până la 1.340 de lei, în funcție de numărul de persoane aflate în întreținere", a explicat Mișa.

Mihai Tudose: Externalizarea profitului a inflamat nişte multinaţionale

Premierul Mihai Tudose a spus la începutul şedinţei din Guvern, că este ”o inflamare excesivă” a opiniei publice, el susţinând că măsurile privind externalizarea profitului ”au inflamat nişte multinaţionale”.

”Pe ordinea de zi sunt măsurile de modificare a Codului Fiscal şi, ca să nu fiu secretos, vă spun care este părerea mea şi a unora dintre colegii mei despre inflamarea excesivă a opiniei publice. Este vorba despre trecerea contribuţiilor. Acolo şi sindicate şi patronate , care până mai deunăzi erau foarte în regulă cu trecerea contribuţiilor, s-au inflamat, după ce Guvernul doreşte să introducă măsuri foarte ferme în ceea ce priveşte externalizarea profitului, nefăcând practic altceva decât să transpună în legislaţia noastră o directivă europeană, precum şi alte măsuri pe care noi considerăm că e bine să le luăm, ca să nu mai fie deductibil tot profitul. Adică să avem şi noi nişte bani din care să facem educaţie, sănătate şi infrastructură. În acest sens, s-au inflamat nişte multinaţionale, dar din fericire înţeleg că au înţeles că nu e cazul, că finalul va fi acelaşi”, a afirmat Mihai Tudose.

La rândul său, ministrul Finanţelor, Ionuţ Mişa, a susţinut că OUG de modificare a Codului fiscal conţine măsuri prevăzute în programul de guvernare şi ”aduce importante beneficii pentru cetăţeni, cât şi pentru firmele care acţionează astăzi în România”.

Printre măsurile adoptate de Guvern se numără reducerea impozitului pe venit de la 16% la 10% pentru veniturile din salarii, pentru unele pensii, pentru chirii, dobânzi, activităţi agricole, introducerea unei "contribuţii asigurătorii pentru muncă” de 2,25% pentru angajatori, majorarea nivelului salariului lunar brut în funcţie de care se acordă deducerea personală, reducerea cotei totale a contribuţiilor sociale obligatorii de la 39,25% la 37,25%, reducerea numărului contribuţiilor sociale de la 6 la 3.

O altă măsură se referă la majorarea nivelului salariului lunar brut în funcţie de care se acordă deducerea personală: de la 1500 lei (în prezent) la 1950 lei – limita până la care deducerile se acordă în sumă fixă, în funcţie de numărul persoanelor aflate în întreţinere; de la la 3000 lei (în prezent) la 3600 lei - limita maximă până la care deducerile se acordă în mod degresiv. Pentru salariaţii care realizează venituri brute lunare din salarii de peste 3.600 lei nu se acordă deduceri personale.

Totodată, Guvernul are în vedere majorarea numărului microîntreprinderilor care vor plăti impozit de 1% pe veniturile realizate, prin creşterea plafonului de încadrare ca microîntreprindere de la 500.000 de euro la 1 milion de euro. În prezent, IMM-urile care realizează cifra de afaceri între 500.000 de euro şi 1 milion de euro plătesc impozit de 16% pe profit.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

revolutia fiscala
Întrebarea zilei
Aveţi adăpost de protecţie civilă în blocul în care locuiţi?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Localitatea de lângă București în care oamenii se mută pe capete. Arată ca...
Fanatik.ro
Publicat 09.03.2025
Iluzie optică virală | Doar un geniu poate găsi polițistul ascuns în această...
Gandul
Publicat 09.03.2025
Justin Trudeau, în lacrimi după o discuție aprinsă și plină de injurii cu Trump
Adevărul
Publicat 08.03.2025
Jurații Chefi la cuțite vorbesc cu emoție despre sărbătoritele zilei de 8...
A1
Publicat 07.03.2025
Horoscopul zilei de 10 martie 2025. Taurii lasă trecutul în spate. Află ce se...
CaTine
Publicat 09.03.2025
BREAKING NEWS / A murit celebrul astrolog Minerva! Gabriela Dima s-a stins din...
spynews.ro
Publicat 07.03.2025
Accident teribil în Germania: jucătorului român i-a fost amputat piciorul »...
GSP
Publicat 06.03.2025
Care sunt cele cinci țări din lume care nu pot fi cucerite? Geografia se află...
Click.ro
Publicat 08.03.2025
Cel mai bogat oraș din lume. Aici locuiesc 350.000 de milionari și 60 de miliardari
Useit
Publicat 08.03.2025
Concertele și spectacolele lunii martie! Ce mari artiști putem vedea
Money.ro
Publicat 06.03.2025
„Sute de ucraineni morți” și un avantaj clar pentru armata rusă, după ce...
libertatea.ro
Publicat 09.03.2025
Fanii Selenei Gomez au constatat că vocea ei a devenit mai monotonă și lipsită...
ZU
Publicat 09.03.2025
Mini tarte cu pastă de ciuperci și șuncă. Un aperitiv savuros
Hello taste
Publicat 08.03.2025
Supă cremă de morcovi și cartof dulce. Delicioasă și ușor de digerat
Deparinti
Publicat 09.03.2025
Hande Erçel a îmbrăcat o ținută demnă de podium. Vedeta s-a aflat printre...
Happy
Publicat 07.03.2025
Ramona Bădescu a vorbit despre planurile de nuntă! „Am pus totul la cale!”
BZI
Publicat 07.03.2025
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Cât de eficiente sunt cremele cu colagen. Ce spune medicul dermatolog despre...
Medicool
Publicat 09.03.2025