Românii redescoperă gustul roşiilor inimă de bou
În goana după gusturi româneşti, roşiile cunoscute sub denumirea "inimă de bou" au un real succes. Fermierii au început să cultive suprafeţe tot mai mari şi chiar şi aşa nu fac faţă cererii. Marfa se vinde în câteva minute. Cum le deosebim pe tarabe de cele din import, aflăm în reportajul următor.
De Redactia Observator la 04.07.2019, 22:09În goana după gusturi româneşti, roşiile cunoscute sub denumirea "inimă de bou" au un real succes. Fermierii au început să cultive suprafeţe tot mai mari şi chiar şi aşa nu fac faţă cererii. Marfa se vinde în câteva minute. Cum le deosebim pe tarabe de cele din import, aflăm în reportajul următor.
La 20 de kilometri de Iaşi, în localitatea Icuşeni, doi soţi lucrează de zor în sere. Pe o suprafaţă de 2.000 de metri pătraţi cultivă roşii autohtone, denumite inimă de bou.
Cererea este atât de mare încât au fost nevoiţi să-şi mai facă o seră. Produc în jur de 25 de tone pe sezon. Roşiile sunt crescute cu îngrășământ natural şi uneori sar de un kilogram.
Sunt cărnoase şi dulci, iar gustul nu se compară cu cel al roşiilor din supermarket.
În pieţe, se stă la coadă pentru roşiile româneşti. Comercianţii spun că o ladă de 30 de kilograme se termină în nici 10 minute. Preţul variază între 5 şi 8 lei pe kilogram.
Într-un alt capăt al ţării, într-o localitate din judeţul Hunedoara, un fost inginer cultivă de 20 de ani roşii. Seminţele le-a luat de la bunica lui şi le păstrează cu grijă an de an. Soiul românesc ajunge să aibă şi un kilogram.
Pasiunea pentru agricultură s-a transmis din generaţie in generaţie
Micii producători se plâng însă că nu au şanse să-şi vândă marfa în supermarketurile din ţară, care sunt pline de legume din import. România a importat doar anul trecut peste 87.000 de tone de roşii, în valoarea de aproape 91 milioane de euro.