Crăciunul vine mai devreme de la an la an. Românii intră în spiritul sărbătorilor încă de la începutul lui noiembrie
Românii îşi decorează casele, fac liste de cadouri şi chiar încep să asculte colinde încă de la începutul lui noiembrie. Magazinele de decoraţiuni sunt pline, iar brazii - pregătiţi.
De Redactia Observator la 06.11.2018, 21:27- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
Românii îşi decorează casele, fac liste de cadouri şi chiar încep să asculte colinde încă de la începutul lui noiembrie. Magazinele de decoraţiuni sunt pline, iar brazii - pregătiţi. Explicaţia o au cercetătorii, care au descoperit că suntem mai fericiţi atunci când ne pregătim de sărbătoare. Dar sociologii avertizează: strălucirea din vitrine e o strategie de marketing.
Globuri din sticlă cu paiete, ghirlande luminoase şi brazi încărcaţi cu decoraţiuni strălucesc deja în vitrinele magazinelor. Pare Ajunul Crăciunului, dar suntem abia la început de noiembrie. Cu două luni înainte de sărbători, ştim deja ce se poartă în decembrie.
În magazine, decoraţiunile pentru Crăciun sunt aranjate în funcţie de temă. Pentru că am mai multe variante, trebuie să mă gândesc dacă anul acesta o să aleg tot bradul clasic sau pe cel cu decoraţiuni cu temă exotică.
Va fi Crăciunul podoabelor extravagante şi al culorilor aprinse. Globurile clasice pot fi înlocuite cu figurine în formă de păuni, de fluturi sau delfini. Nici bradul verde nu mai e obligatoriu. Se poartă cel argintiu sau. chiar albastru.
Daniela Toma, comerciant: La magazinul nostru, de două-trei săptămâni au început să se caute brazi şi în ultimele trei sau patru-zile chiar am vândut destul de mulţi. Anul acesta se pregătesc mai repede decât anul trecut pentru Crăciun.
O confirmă toţi cei care nu pot să treacă pe lângă rafturile cu decoraţiuni fără să cumpere nimic. Există şi o explicaţie. Un nou studiu arată că decorarea casei pentru sărbători ne face mai fericiţi. Dar sociologii spun că poate fi vorba şi de o capcană.
Ciprian Necula, sociolog: Nu noi am transformat Crăciunul pe o perioadă de două luni, ci marketingul companiilor care vor să îşi vândă produsele. Fac apel la emoţii, la această emoţie colectivă din jurul Crăciunului şi pun presiune pe indivizi, în special pe copii să achiziţioneze tot felul de obiecte de care nu au nevoie acum.
Capcană sau nu, mulţi se lasă vrăjiţi tot mai devreme de atmosfera sărbătorilor, iar psihologii nu-i condamnă. Pentru că spiritul Crăciunului ne aminteşte de copilărie şi ne face să fim mai buni.