Haos printre patroni, după ce Guvernul a anunţat majorarea salariului minim
Este haos în mediul de afaceri după ce Guvernul a anunţat majorarea salariului minim. Iniţial, ministrul Muncii anunţase că măsura se va aplica de la 1 noiembrie. Astăzi însă premierul Viorica Dăncilă a dat două noi termene.
De Redactia Observator la 24.10.2018, 21:19Este haos în mediul de afaceri după ce Guvernul a anunţat majorarea salariului minim. Iniţial, ministrul Muncii anunţase că măsura se va aplica de la 1 noiembrie. Astăzi însă premierul Viorica Dăncilă a dat două noi termene. În acest timp, patronii se declară bulversaţi şi avertizează că ar putea închide afaceri.
Viorica Dăncilă, premierul României: Hotărârea de guvern privind salariul minim când ar putea fi adoptată? În niciun caz la 1 noiembrie. Am discutat cu sindicatele şi patronatele, vom vedea când este oportun, 1 decembrie sau 1 ianuarie.
Iniţial, ministrul Muncii lansa termenul de 1 noiembrie. Cert este că salariul minim brut va creşte de la 1.900 de lei, la 2.080 de lei. Pentru angajat, în mână, înseamnă 100 de lei în plus. Tot din decembrie sau din ianuarie, cei cu studii superioare sau cu vechime mai mare de 15 ani vor câştiga mai mult. Cel puţin 2.350 de lei - salariul minim brut. Net înseamnă o creştere de 251 de lei.
Sorin Minea, preşedinte Romalimenta: O singură idee fixă, majorăm salariile. Spune, domne, clar, mărim salariile ca să mărim baza de impozitare ca să mai luăm nişte bani la bugetul de stat.
Cristian Erbaşu, proprietar firmă de construcţii: Unii investitori şi-ar putea pune problema să se retragă din ţară de la noi pentru că încep să creadă că forţa de muncă este una scumpă în România. Din păcate, sunt foarte mulţi acuzaţi de muncă la gri sau la negru.
Şi proprietarii de restaurante se plâng că nu mai ştiu cum să-şi calculeze bugetul. Şi vin cu avertismente dure.
Ştefan Florescu, proprietar de restaurant: Deja sunt foarte mulţi care îşi închid societăţile sau sunt foarte mulţi care merg în pagubă în momentul de faţă pentru că nu îşi permit să închidă, au datorii către furnizori.
Mediul de afaceri susţine că nu a fost consultat de Guvern. Astfel, presiunea cade pe angajatori, care susţin că, pe lângă cheltuielile suplimentare, trebuie să facă faţă crizei de personal.