Zeci de mii de sârbi, moldoveni şi lipoveni sărbătoresc Crăciunul pe rit vechi! În fiecare colţ al României, sărbătoarea pe rit vechi arată diferit.
Pentru zeci de mii de români, sărbătorile abia încep. Lipovenii, sârbii, dar şi moldovenii de peste Prut celebrează astăzi naşterea Mântuitorului.
De Redactia Observator la 07.01.2018, 20:15Crăciunul, punct şi de la capăt! Pentru zeci de mii de români, sărbătorile abia încep. Lipovenii, sârbii, dar şi moldovenii de peste Prut celebrează astăzi naşterea Mântuitorului. În fiecare colţ al României, Crăciunul pe rit vechi arată diferit. Dar farmecul tradiţiilor e acelaşi peste tot.
Acolo unde începe ţinutul apelor, pe malul Dunării, două culturi se împletesc armonios. Suntem în inima Dobrogei, pământ românesc, dar tradiţia ruşilor lipoveni e vie de secole. În dimineaţa de Crăciun, uliţele din Ghindăreşti se umplu de localnici, îmbrăcaţi în straie populare. Fiecare detaliu spune o poveste.
Împreună, oamenii merg să întâmpine naşterea lui Hristos în biserică. Aici, slujba se ţine în limba slavă veche. Copiii primesc împărtăşania şi binecuvântarea preotului.
Apoi, colindătorii merg din casă-n casă.
Şi nu rămân flămânzi, pentru că mesele sunt pline. Moşul a trecut şi pe aici.
În nordul Maramureşului, la graniţa cu Ucraina, glasurile copiilor au anunţat Naşterea Domnului încă de aseară. Aici, Crăciunul se aşteaptă în rugăciune, cu lumânări aprinse şi masa încărcată. Gospodinele pregătesc 12 feluri de mâncare de post, aşa cum spune tradiţia, la fel ca numărul apostolilor. Un preot binecuvântează casa, apoi toţi membrii familiei, îmbrăcaţi în straie populare, cântă colinde împreună.
În celălalt capăt al României, lemnul de stejar trosneşte, iar flacările se înalţă către cer. Oamenii se adună rând pe rând în jurul focului aprins în centrul istoric al Timişoarei, unde un sobor de preoţi începe slujba din Ajun.
Pentru cei peste 20 de mii de sârbi din Banat, focul arde simbolic tot ce a fost rău în anul trecut.
E o tradiţie veche de sute de ani, pe care o păstrează cu sfinţenie şi ortodocşii de origine sârbă din Arad.
Cu dansuri populare, costume colorate şi bucate tradiţionale din belşug. Nu-i de mirare că turiştii se întorc aici de la an la an.
În Sinaia, Crăciunul moldovenesc a început în ritm rusesc. Dar tot hora românească a umplut ringul de dans.
Iar la final, seara s-a încheiat cu un număr spectaculos de cabaret.