Se pregăteşte România de RĂZBOI? Decizia luată în premieră de Ministerul Apărării în ultimii 27 de ani
România intenţionează să achiziţioneze patru corvete noi pentru Forţele Navale, pe care este dispusă să plătească 3,6 miliarde de lei (aproximativ 800 de milioane de euro) în următorii patru ani, arată un proiect de hotărâre de Guvern lansată în dezbatere publică de Ministerul Apărării Naţionale.
De Redactia Observator la 04.11.2016, 08:41România intenţionează să achiziţioneze patru corvete noi pentru Forţele Navale, pe care este dispusă să plătească 3,6 miliarde de lei (aproximativ 800 de milioane de euro) în următorii patru ani, arată un proiect de hotărâre de Guvern lansată în dezbatere publică de Ministerul Apărării Naţionale.
Achiziţia militară strategică se va face de la firma olandeză Damen Shipyards Group, care deţine şi şantierul naval Damen Galaţi, unde urmează să fie fabricate cele 4 corvete.
România trebuie să aibă aceste nave militare pentru a-şi putea îndeplini rolul în NATO, în contextul în care în regiunea extinsă a Mării Negre, Rusia încalcă legile internaţionale.
MApN arată că acest program de înzestrare a Armatei a fost aprobat în CSAT ca fiind “esenţial”, iar selecţia firmei din Olanda s-a făcut la nivelul MApN, fiind evaluate 13 tipuri de corvete.
Navele olandeze de la Damen au raportul preţ-cerinţe cel mai bun şi termenul de livrare cel mai scurt, arată MApN.
În prezent, corvetele militare de tip 10514 din clasa Sigma sunt cele mai mari şi cele mai noi pe care le produce Damen şi sunt deţinute deocamdată doar de forţele navale din Indonezia. Damen este însă un producător naval cu tradiţie, care a înzestrat şi marina Olandei, Suediei sau SUA.
Prima corvetă ar trebui să fie gata în doi ani şi jumătate de la semnarea contractului, iar restul navelor în maximum 7 ani. Pentru 2017, ar urma să fie alocate acestui contract 562,5 milioane de lei (125 de milioane de euro), scrie gandul.info.
Modelul de corvetă ales de la Damen este cel mai mare şi cel mai nou pe care îl produce compania din Olanda. Deocamdată, doar forţele navale ale Indoneziei au în dotare două astfel de nave. Nave militare produse de Damen se găsesc însă în dotarea forţelor navale ale SUA, Canadei, Olandei, Suediei, Marocului, Vietnamului sau Hong Kong-ului.