4 sfaturi utile care te ajută să te bucuri de o sarcină fără griji
Dacă ești însărcinată sau plănuiești să să faci un copil în viitorul apropiat, cu siguranță cunoști câteva dintre regulile de bază ale unei sarcini și ce nu ar trebui să faci ca să ai grijă de sănătatea ta și a copilului.
De Redactia Observator la 28.11.2018, 15:28Dacă ești însărcinată sau plănuiești să să faci un copil în viitorul apropiat, cu siguranță cunoști câteva dintre regulile de bază ale unei sarcini și ce nu ar trebui să faci ca să ai grijă de sănătatea ta și a copilului.
Bineînțeles, câteva dintre aceste reguli de referă la faptul că nu ai voie să fumezi și să consumi alcool. Însă, pe lângă aceste interdicții, există și alte câteva lucruri care sunt permise în perioada sarcinii și de care ar trebui să ții cont dacă vrei să ai grijă în mod corect de sarcina ta.
Iată ce ar trebui să faci ca să te bucuri de o sarcină fără griji:
Urmează o dietă echilibrată
Pe perioada sarcinii este cu atât mai important să ai grijă la ceea ce mănânci deoarece organismul are nevoie de numeroși nutrienți pentru a rămâne sănătos, dar și pentru ca cel mic să primească aportul necesar de vitamine. Fierul, proteinele, acidul folic și alimentele bogate în fibre nu trebuie să lipsească din alimentația ta zilnică. Asta înseamnă că trebuie să consumi cât mai multe fructe și legume, orez, cereale integrale, pește, ouă, fructe oleaginoase și produse lactate.
În plus, așa cum susțin studiile, omega-3 este esențial pentru buna dezvoltare a sistemului nervos a bebelușului, iar peștele, dar și produsele din soia conțin acest nutrient. Nu trebuie neapărat să mănânci pentru doi pe perioada sarcinii, mai ales în primele șase luni. Abia în ultimele luni ar trebui să adaugi încă 200 de calorii în plus pe zi și nu uita să bei o cantitate suficientă de apă.
Ține evidența sarcinii
Vizita la medic este necesară atât înainte, cât și după ce ai rămas însărcinată, deoarece acesta îți a oferi sfaturile de care a nevoie ca să te simți bine și să te bucuri din plin de această perioadă din viața ta. Totodată, este necesar să îți organizezi și un calendar cu fiecare etapă și trimestrele de sarcină astfel încât să poți monitoriza mai bine sarcina.
Poți stabili cu ușurință aceste aspecte dacă folosești un calculator de sarcină, aceasta fiind una din metodele care te or ajuta să afli datele de început ale trimestrelor de sarcină și chiar perioada în care urmează să naști. Astfel, te poți pregăti din timp pentru perioada travaliului și poți să îți pregătești și bagajul pentru maternitate.
Fă mișcare în mod regulat
Mișcarea are numeroase beneficii pentru tine și pentru bebeluș. Exercițiile fizice te ajută să reduci stresul, să îți controlezi mai ușor greutatea, îmbunătățește circulația sângelui și starea de spirit, te ajută să dormi mai bine și, nu în ultimul rând, te ajută să faci față mai ușor transformărilor prin care trece corpul tău.
Cele mai bune activități pentru femeile însărcinate sunt yoga, pilates, înotul și chiar 15-20 minute de mers în pas moderat. De regulă este recomandat să exersezi timp de 30 de minute timp de mai multe zile pe săptămână, însă ar fi bine să discuți cu medicul tău înainte de începi un program de exerciții și să alegi programe speciale pentru femei însărcinate.
Nu uita de suplimentele prenatale
Așa cum ne recomandă cei de la WebMD, suplimentele prenatale pot suplini deficiențele nutriționale din dieta de pe perioada sarcinii. Acestea conțin vitamine și minerali esențiali, precum acid folic, fier și calciu, care susțin dezvoltarea armonioasă a bebelușului.
Suplimentele prenatale pot fi luate în orice perioadă a sarcinii, mai ales la început, când organismul este în plină schimbare și are nevoie de o doză optimă de vitamine. Ține cont că este important ca medicul să îți recomande suplimentele potrivite în funcție de necesitățile tale și ale bebelușului tău.
Odată ce ai bifat toate lucrurile de mai sus poți fi sigură că te vei bucura de o sarcină ușoară și că vei trăi cea mai frumoasă perioadă din viața ta.
Sursă foto: Shutterstock