Sirenele de alertă vor răsuna şi astăzi! Exerciţiul de alarmare a populaţiei continuă în 11 judeţe
Sirenele care anunţă situaţiile de urgenţă vor fi testate, joi, între orele 10 şi 15, în judeţele Alba, Harghita, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Covasna, Maramureş, Mureş, Satu Mare, Sălaj şi Sibiu, iar vineri exerciţiul se va desfăşura în judeţele Arad, Caraş-Severin, Dolj, Gorj, Hunedoara, Mehedinţi, Olt, Teleorman, Timiş şi Vâlcea.
De Redactia Observator la 20.04.2017, 07:56Sirenele care anunţă situaţiile de urgenţă vor fi testate, joi, între orele 10 şi 15, în judeţele Alba, Harghita, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Covasna, Maramureş, Mureş, Satu Mare, Sălaj şi Sibiu, iar vineri exerciţiul se va desfăşura în judeţele Arad, Caraş-Severin, Dolj, Gorj, Hunedoara, Mehedinţi, Olt, Teleorman, Timiş şi Vâlcea.
Exerciţiul de alarmare a populaţiei privind posibile situaţii de mare risc a început marţi, când sirenele au sunat în judeţele Brăila, Călăraşi, Constanţa, Ialomiţa, Tulcea şi Vrancea, şi se va încheia vineri.
Anunţul de testare a sirenelor a fost făcut de Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă pe pagina de Facebook, cu îndemnul ”#SHARE ca să nu fim luaţi prin surprindere”.
Exerciţiul PROCIV 2017 a început marţi, când sirenele au sunat în judeţele Brăila, Călăraşi, Constanţa, Ialomiţa, Tulcea şi Vrancea.
Miercuri, exerciţiul a continuat n Bucureşti şi în judeţele Argeş, Bacău, Botoşani, Braşov, Ilfov, Neamţ, Prahova, Suceava, Vaslui, Buzău, Dâmboviţa, Giurgiu şi Iaşi. Concuzia a fost că Bucureştiul are 400 de sirene, dintre care doar 15% au dublă comandă, de la faţa locului şi de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă sau autoritatea locală, ceea ce reprezintă o vulnerabilitate, în Sectorul 6 fiind cele mai multe sirene care pot fi acţionate automat. Unele dintre sirene nu au funcţionat în timpul exerciţiului de alarmare.
Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă din Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat, a explicat că exerciţiul este organizat pentru că populaţia trebuie să ştie ce înseamnă fiecare sunet al sirenei, în cazul unor situaţii de mare risc.
"Este un exerciţiu prin care testăm sirenele şi obişnuim populaţia ce înseamnă fiecare sunet, ce înseamnă când sună aşa sau când sună altfel. Este un exerciţiu care s-a făcut şi în alte ţări, Germania a avut aşa ceva recent la nivel naţional, prin verificarea sistemelor de înştiinţare publică, a sirenelor în mod deosebit", a spus, în 13 aprilie, şeful DSU.
El a mai afirmat că IGSU va verifica, în urma acestui exerciţiu, şi dacă toată lumea a sesizat că sirenele sunt pornite.
"Sirenele sunt cele care există în acest moment şi vom analiza dacă s-a auzit peste tot, dacă toată lumea a sesizat că sirenele sunt pornite, pentru că sunt unii care şi-au izolat geamurile şi s-ar putea să nu audă nimic. Atunci sunt sisteme alternative de alertare, la care începem să ne gândim, pe lângă sirene, să mai fie şi altele. Facem parteneriat cu mass-media să transmită instantaneu mesaje în situaţii de urgenţă", a precizat secretarul de stat.
Întrebat de ce sistemul este testat acum, Arafat a spus că este ceva normal, pentru că de mulţi ani nu a fost testat.
Sursa: News.ro