Special! Elefantul alb al pașei de la Sighişoara
In turnul gri, acoperit de o şindrilă uzată de ploi, stă, parcă ascuns, undeva sus, pe o colină chiar în apropierea cetăţii Sighişoarei. Ar fi, de fapt, mausoleul unui paşă, înmormântat încă din secolul al XV-lea, cu tot cu un elefant alb
De Redactia Observator la 08.09.2014, 20:30In turnul gri, acoperit de o şindrilă uzată de ploi, stă, parcă ascuns, undeva sus, pe o colină chiar în apropierea cetăţii Sighişoarei. Ar fi, de fapt, mausoleul unui paşă, înmormântat încă din secolul al XV-lea, cu tot cu un elefant alb
Se spune că din turnul Aurarilor care era situat pe cel mai înalt punct al dealului cetăţii, un arhiebuzier care făcea de pază a observat la un moment dat o armată turcească, câtă frunză-câtă iarbă, care venea să atace Sighişoara.
Acest lucru a stârnit panică însă, dând dovadă de curaj şi de bravură şi în acelaşi timp şi de precizie, acesta ar fi tras cu arhiebuza şi l-ar fi ucis pe paşă, şi-n acelaşi timp şi pe elefant.
Faptul că se vorbeşte de un elefant alb arată un alt lucru. Sighişorenii, saşii din Sighişoara aveau relaţii comerciale cu Imperiul Otoman şi acest lucru arată faptul că ştiau despre existenţa unor elefanţi albi. Se ştie că sunt foarte rari.
Cum statul nu a putut investi în traseul care duce spre statuia ridicată pe locul în care a murit marele animal, principala atracţie a Sighişoarei este însă Turnul cu Ceas, cel care adăposteşte Muzeul de Istorie din Sighişoara.
Acolo, s-ar afla chiar şi vechiile arme aduse în muzeu încă din jurul anului 1900 din ceea ce au fost odată turnurile de apărare ale cetăţii. Printre ele, ar putea fi chiar şi archebuza cu care de la peste 250 de metri, tânărul trăgător ar fi doborât elefantul şi paşa. dintr-un singur foc.