Antena LIVE

Curs valutar

Ministerul Educaţiei vrea subiecte unice pe ţară la olimpiadele judeţene

Ministerul Educaţiei a lansat, în consultare publică, proiectul Metodologiei-cadru care reglementează organizarea şi desfăşurarea competiţiilor şcolare şi propune subiecte unice, pe ţară, la etapele judeţeane şi acordarea, în baza unui clasament naţional, de locuri suplimentare la etapa naţională.

De la 11.07.2018, 18:45
WhatsApp
Observator

Ministerul Educaţiei a lansat, în consultare publică, proiectul Metodologiei-cadru care reglementează organizarea şi desfăşurarea competiţiilor şcolare şi propune subiecte unice, pe ţară, la etapele judeţeane şi acordarea, în baza unui clasament naţional, de locuri suplimentare la etapa naţională. 

Printre alte noutăţi prevăzute de Metodologie, Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN) propune, în premieră, plata cadrelor didactice implicate în organizarea etapelor judeţene şi naţionale ale concursurilor.

Potrivit MEN, sintagma „competiţii şcolare” include olimpiadele şcolare şi concursurile şcolare organizate pe discipline de învăţământ, interdisciplinare, multidisciplinare, transdisciplinare/calificări şi domenii de pregătire profesională, concursuri de creaţie, concursuri şi festivaluri cultural-artistice, campionate şi concursuri sportive şcolare pentru elevi. Acestea au caracter ştiinţific, tehnico-aplicativ, cultural-artistic şi sportiv.

”Metodologia respectă principiul egalităţii de şanse şi, în egală măsură, susţine performanţa şcolară înaltă, stabilind subiecte unice, pe ţară, la etapa judeţeană a olimpiadelor şcolare şi acordând, în baza unui clasament naţional, locuri suplimentare la etapa naţională a olimpiadei”, precizează MEN, într-un comunicat.

Numărul participanţilor la etapa naţională este de 70 elevi/an de studiu pentru olimpiadele de la disciplinele matematică, informatică, fizică, chimie, biologie şi 60 elevi/an de studiu la celelalte olimpiade. Se califică la etapa naţională cei 47 de câştigători ai etapei judeţene, din cele 41 de judeţe şi 6 (şase) sectoare ale municipiului Bucureşti, la care se adaugă 23, respectiv 13 locuri suplimentare/an de studiu, conform ierarhiei din clasamentul naţional.

”La olimpiadele care nu se organizează în toate judeţele, formula de calcul a numărului de participanţi la etapa naţională este stabilită în metodologie”, mai spun specialiştii MEN.

Potrivit acestora, selecţia membrilor comisiilor centrale ale olimpiadelor naţionale se realizează, pe baza aplicaţiilor candidaţilor în platforma brainmap.ro, de către o comisie de selecţie a MEN care va avea în vedere principiul calităţii în educaţie.

De asemenea, Metodologia prevede dublare alocării financiare pentru elevii şi cadrele didactice participante la etapa naţională a olimpiadelor şcolare, de la 50 lei/persoană/zi la 100 lei/persoană/zi pentru serviciile de masă şi cazare.

”În premieră, este prevăzută plata cadrelor didactice implicate în organizarea etapelor judeţene şi naţionale. Aceasta se va face similar plăţii cadrelor didactice implicate în examenul naţional de Bacalaureat, cu excepţia evaluatorilor, ale căror remuneraţii sunt dublate, comparativ cu tarifele practicate pentru evaluarea lucrărilor de la examenul de Bacalaureat”, se mai arată în comunicat.

Potrivit documentului citat, o altă noutate a acestui proiect de metodologie o reprezintă modalitatea de evaluare a lucrărilor elevilor participanţi la etapa judeţeană a olimpiadelor şcolare. Aceasta se va realiza în alt judeţ (judeţul evaluator) decât cel în care a susţinut proba candidatul (judeţul de origine), ceea ce creşte gradul de obiectivitate în aprecierea lucrărilor şi siguranţa stabilirii unei reale ierarhii naţionale a valorilor. Soluţionarea contestaţiilor se va face, de asemenea, în alt judeţ decât judeţul de origine şi judeţul evaluator.

”Un element de noutate introdus de acest proiect de metodologie îl constituie şi desfăşurarea etapei naţionale a olimpiadelor, de regulă, în universităţile de stat din România. În acest fel, olimpicii vor cunoaşte, în mod direct, facilităţile pe care universităţile româneşti le pot pune la dispoziţia lor pentru studii universitare şi de cercetare în domeniu”, se mai arată în document.

Potrivit MEN, competiţiile şcolare au ca obiectiv general stimularea elevilor cu performanţe şcolare înalte sau care manifestă interes şi aptitudini deosebite în domeniul ştiinţific, tehnico-aplicativ, cultural-artistic, civic şi în cel sportiv.

Sursa: News.ro

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

Întrebarea zilei
Copiii voştri întâmpină probleme în a-şi găsi un loc de muncă?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Localitatea de lângă București în care oamenii se mută pe capete. Arată ca...
Fanatik.ro
Publicat 09.03.2025
Iluzie optică virală | Doar un geniu poate găsi polițistul ascuns în această...
Gandul
Publicat 09.03.2025
Justin Trudeau, în lacrimi după o discuție aprinsă și plină de injurii cu Trump
Adevărul
Publicat 08.03.2025
Jurații Chefi la cuțite vorbesc cu emoție despre sărbătoritele zilei de 8...
A1
Publicat 07.03.2025
Horoscopul zilei de 10 martie 2025. Taurii lasă trecutul în spate. Află ce se...
CaTine
Publicat 09.03.2025
BREAKING NEWS / A murit celebrul astrolog Minerva! Gabriela Dima s-a stins din...
spynews.ro
Publicat 07.03.2025
Accident teribil în Germania: jucătorului român i-a fost amputat piciorul »...
GSP
Publicat 06.03.2025
Care sunt cele cinci țări din lume care nu pot fi cucerite? Geografia se află...
Click.ro
Publicat 08.03.2025
Cel mai bogat oraș din lume. Aici locuiesc 350.000 de milionari și 60 de miliardari
Useit
Publicat 08.03.2025
Concertele și spectacolele lunii martie! Ce mari artiști putem vedea
Money.ro
Publicat 06.03.2025
„Sute de ucraineni morți” și un avantaj clar pentru armata rusă, după ce...
libertatea.ro
Publicat 09.03.2025
Fanii Selenei Gomez au constatat că vocea ei a devenit mai monotonă și lipsită...
ZU
Publicat 09.03.2025
Mini tarte cu pastă de ciuperci și șuncă. Un aperitiv savuros
Hello taste
Publicat 08.03.2025
Supă cremă de morcovi și cartof dulce. Delicioasă și ușor de digerat
Deparinti
Publicat 09.03.2025
Hande Erçel a îmbrăcat o ținută demnă de podium. Vedeta s-a aflat printre...
Happy
Publicat 07.03.2025
Ramona Bădescu a vorbit despre planurile de nuntă! „Am pus totul la cale!”
BZI
Publicat 07.03.2025
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Cât de eficiente sunt cremele cu colagen. Ce spune medicul dermatolog despre...
Medicool
Publicat 09.03.2025