Antena LIVE

Curs valutar

SUME FABULOASE plătite profesorilor în Dosarul "Diplome de licenţă fără studii". Polițiștii au găsit la percheziții ZECI DE MII de euro, dolari și lire, AUR, perle, rubine și diamante

Sume fabuloase, aur și bijuterii au fost găsite la noile percheziții efectuate de polițiști în deja celebrul dosar "Diplome de licenţă fără studii".

De la 12.11.2017, 14:27
WhatsApp

Sume fabuloase, aur și bijuterii au fost găsite la noile percheziții efectuate de polițiști în deja celebrul dosar "Diplome de licenţă fără studii".

Astfel, poliţiştii Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, au ridicat 64.200 de euro, 31.000 de dolari, 5.000 de lire sterline, 4.500 de franci elveţieni, 500 g. de aur, 110 g de perle, 200 g de rubine şi 2 inele cu diamant, de la persoane cercetate pentru fapte de corupţie în dosarul "Diplome de licenţă fără studii", în care au fost audiate 120 de cadre didactice şi studenţi de la Universitatea de Vest "Vasile Goldiş" din Arad.

"Poliţiştii Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, au continuat, în perioada 6 -10 noiembrie a.c., activităţile de urmărire penală în cadrul unui dosar penal în care se efectuează cercetări faţă de cadre didactice implicate în promovări fraduloase de examene. 120 de persoane, cadre didactice şi studenţi din cadrul unei universităţi din Arad, au fost audiate, fiind cercetate sub aspectul săvârşirii de infracţiuni de corupţie", anunţă Poliţia.

Pe acelaşi subiect

Totodată, au fost puse în executare 3 mandate de percheziţie asupra a 3 casete de valori deţinute de către doi dintre cei cercetaţi în cauză, la unităţi bancare de pe raza judeţelor Arad şi Timiş, în urma cărora au fost indisponibilizate mai multe bunuri, pentru a fi confiscate.

Astfel, poliţiştii au ridicat 64.200 de euro, 31.000 de USD, 5.000 de lire sterline, 4.500 de franci elveţieni, 500 de grame de aur, 110 grame de perle, 200 de grame de rubine şi 2 inele cu diamant.

"Bunurile urmează a fi evaluate patrimonial, în vederea confiscării", precizează Poliţia.

În 26 iulie poliţiştii Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice şi ai Direcţiei Operaţiuni Speciale a Poliţiei Române, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, au făcut 106 percheziţii domiciliare, în acest dosar în care 36 de persoane sunt cercetate pentru săvârşirea de infracţiuni de corupţie.

În urma percheziţiilor, au fost ridicaţi peste 350.000 de euro, înscrisuri şi sisteme informatice.

"Ca urmare a administrării probatoriului, 6 persoane au fost reţinute, dintre care 3 au fost ulterior arestate preventiv şi 3 arestate la domiciliu, iar faţă de alte 9 persoane s-a dispus măsura controlului judiciar", reaminteşte Poliţia.

Din anchetă a reieşit că la Universitatea de Vest "Vasile Goldiş" din Arad şi la Universitatea "Aurel Vlaicu" s-ar fi constituit "reţele infracţionale din care ar fi făcut parte cadre didactice, secretare şi alte categorii de personal nedidactic, precum şi foşti absolvenţi care ar fi avut rolul de a intermedia traseul banilor de la studenţi la profesori sau la informaticieni, contra unor comisioane, în vederea promovării frauduloase a examenelor".

De asemenea, în acest mecanism, studenţi care ar fi dat bani profesorilor pentru promovarea unor examene, în special cei cunoscători de limba română, ar fi devenit la rândul lor intermediari pentru alţi colegi. În anumite cazuri, banii oferiţi în schimbul promovării examenelor ar fi fost lăsaţi la puncte de schimb valutar ai căror administratori ar fi fost în relaţii de prietenie cu cadrele didactice.   

Cadrele didactice ar fi pretins şi primit bani şi bunuri de la studenţi pentru a le oferi lucrări de licenţă deja elaborate ori pentru promovarea unor examene, mai ales în cazul unor studenţi străini, înscrişi la grupe ce urmau cursurile în română, fără ca aceştia să înţeleagă limba.

Totodată, informaticienii instituţiilor ar fi accesat ilegal softul creat pentru evidenţa situaţiilor şcolare şi ar fi modificat rezultatele obţinute de unii dintre studenţi ori le-ar fi transmis acestora mesaje cu răspunsurile corecte, în timpul examenelor.

La acţiune au participat şi poliţişti din cadrul Direcţiei de Combatere a Crimei Organizate, a Direcţiei de Investigaţii Criminale şi a Direcţiei de Poliţie Transporturi din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române şi poliţişti ai inspectoratelor de poliţie judeţene Caraş-Severin, Hunedoara şi Timiş, precum şi jandarmi.

Sursa: News.ro

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

dosarul diplome de licenţă fără studii bani corupție
Întrebarea zilei
Mergeți duminică la vot?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Stațiunea ascunsă, de lângă Valea Prahovei, pe care prea puțini români o...
Fanatik.ro
Publicat 22.11.2024
Colonel american: Rusia are tot dreptul să atace NATO acum
spotmedia.ro
Publicat 21.11.2024
Culmea birocrației: O fetiță trecută, din greșeală, băiat în certificatul...
spotmedia.ro
Publicat 20.11.2024
Ce se întâmplă cu toți pensionarii din România cu pensii mai mici de 3.000 de...
Gandul
Publicat 21.11.2024
Cum vede diaspora anul electoral din Europa și alegerea lui Trump. „Extrema...
Adevărul
Publicat 22.11.2024
Cel mai scump obiect din garderoba Iulianei Pepene. Câți bani a dat...
A1
Publicat 22.11.2024
Horoscopul zilei de 23 noiembrie 2024. Gemenii primesc vești bune. Află ce se...
CaTine
Publicat 22.11.2024
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au...
spynews.ro
Publicat 22.11.2024
S-au aliat OFICIAL cu Kosovo împotriva României în războiul de la TAS:...
GSP
Publicat 22.11.2024
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost...
Click.ro
Publicat 21.11.2024
Grevă pornită de un robot. Cum a convins mașinăria alți 12 roboți să își...
Useit
Publicat 22.11.2024
Care este numele real al lui Culiță Sterp. Ce apare în buletinul lui, de fapt
Redacţia.ro
Publicat 21.11.2024
„Geoană, Ciolacu… Ciucă… George Simion… Și femeia aia, cum o...
libertatea.ro
Publicat 22.11.2024
Selena Gomez își vede viitorul alături de Benny Blanco: „Este cel mai sigur...
ZU
Publicat 22.11.2024
Chec de post cu dovleac copt, foarte aromat și colorat
Hello taste
Publicat 22.11.2024
Au început să intre banii pe cardurile educaționale. Peste 650.000 de părinți...
Deparinti
Publicat 22.11.2024
SUA au o nouă armă care ar putea zdrobi armata lui Putin, dar ar fi mai puțin...
ziare.com
Publicat 22.11.2024
Cine pleacă din distribuția seriei Golden Boy – Dragoste rebelă. Este vorba...
Happy
Publicat 22.11.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Ce este implantul dentar. Cui i se recomandă și cum se efectuează
Medicool
Publicat 22.11.2024