Tăierea porcului de Crăciun, strict sub supravegherea medicului veterinar
Românii de la sate primesc încă o veste proastă. După ce autorităţile au limitat numărul de porci din gospodării, acum cer ca animalele să fie sacrificate doar sub supravegherea unui medic sau a unui asistent veterinar. Deşi astfel de reguli nu sunt noi, abia acum vor fi puse în practică.
De Redactia Observator la 10.11.2019, 21:19Românii de la sate primesc încă o veste proastă. După ce autorităţile au limitat numărul de porci din gospodării, acum cer ca animalele să fie sacrificate doar sub supravegherea unui medic sau a unui asistent veterinar. Deşi astfel de reguli nu sunt noi, abia acum vor fi puse în practică.
Sorin Cristea creşte cinci porci mari şi cinci purcei într-o gospodărie din Vărăşti, judeţul Giurgiu. Pe doi dintre ei îi va sacrifica peste câteva săptămâni, de Crăciun. Până acum s-a descurcat fără să fie asistat de veterinar.
Sorin Cristea, mic producător agricol: Am cinci porci care sunt aici. Doi îi tai de Crăciun. Nu am nevoie de medic veterinar care să stea să mă asiste. După ce îi pârlesc şi îi fac sferturi eu merg la medicul veterinar cu o bucată de carne să îmi facă analiza de trichineloză
Ordinul Direcţiei Sanitar Veterinare, dat în urmă cu câteva zile, a ajuns, deja, la unele primării din ţară. Mai exact, autorităţile locale au obligaţia de a face mai multe controale privind transporturile de animale. Iar medicii şi tehnicienii veterinari trebuie să supravegheze tăierea porcilor în gospodării.
Sorin Cristea, mic producător agricol: Nu are ce să asiste medicul la porcul meu când îl tai. Ce să facă? Să stea să îmi ţină de porc? Sau să bem o ţuică? Nu! Nu ar trebui să dispară tradiţia asta, că din bătrâni aşa se procedează. Chemi vecinii, prinzi porcul, îl tai, îl înţepi, bei o ţuică fiartă şi te pui să îl faci
În România sunt peste 8.800 de medici veterinari. Cu siguranţă nu vor putea ajunge în toate curţile. Oficial, avem înregistraţi aproape cinci milioane de porci.
Sorin Cristea, mic producător agricol: E unul singur la noi în comună. Nu are cum să o ia din casă în casă
Regulile stricte vin după ce mai bine de 30 de judeţe din ţară au fost afectate în ultimii doi ani de pesta porcină.
În situaţia în care medicul constată că procul este bolnav de pestă, ţaranii pot fi despăgubiţi de stat dacă animalul este înregistrat.