Tauraşi cu certificat de naştere, lângă Craiova. O fermă din Dolj are tauri recunoscuţi peste graniţă pentru materialul seminal
Tăticii viţeilor din aproape toată ţara, dar şi a mii de exemplare de peste hotare trăiesc la câţiva kilometri de Craiova.
De Redactia Observator la 18.10.2017, 15:23Tăticii viţeilor din aproape toată ţara, dar şi a mii de exemplare de peste hotare trăiesc la câţiva kilometri de Craiova. Ferma de tauri de la Malu Mare este recunoscută ca fiind principala sursă de material seminal din România. 300 de exemplare de tauri din cele mai bune rase sunt îngrijite acolo. Materialul seminal este recoltat, procesat apoi în laboratoare şi trimis chiar şi la export.
Am fi tentaţi să fugim cât vedem cu ochii din calea unor tauri masivi aşa cum sunt cei din ferma din Dolj, dar n-am avea de fapt motiv. Animalele de aici sunt blânde, relaxate şi bine îngrijite.
Într-o scurtă plimbare prin grajd, găsim tauri din toate rasele care au şi calităţi greu de ignorat.
Îl cunoaştem pe Urban, este un taur adus din Italia. Acest taur are difuzat la ora actuală în jur de 60 de mii de doze de material în România, din care s-ar fi obţinut vreo 30 de mii de animale, masculi şi femele.
După ce sunt hrăniţi, taurii sunt duşi la recoltarea de material seminal, care apoi ajunge direct în laboratoare. Lichidul este analizat la microscop, apoi pus în doze speciale.
Procesul se face la temperaturi mult sub 0 grade. Materialul se recoltează la -78 de grade, se ambalează şi se păstrează la - 178 de grade.
Dozele păstrate corect ţin şi 100 de ani.
Ferma vinde anual peste 500.000 de doze de lichid seminal. În România, preţul unui flacon este între 7 şi 10 lei.
Am trimis sub forma unui comerţ intracomunitar în Ungaria, în Belgia şi în Italia, spune directorul fermei, Dumitru Bilteanu.
Fiecare taur are certificat de naştere, iar specialiştii îi cunosc tot istoricul.