Taxa de pod la Feteşti în 2022. Preţ şi modalităţi de plată
Taxa de pod la Feteşti în 2022. Preţul şi modalităţi de plată pentru cei care merg cu maşina la mare. Șoferii care merg spre Constanța trebuie să plătească o taxă, pentru trecerea podului de la Fetești-Cernavodă, de peste Dunăre. Cei care nu plătesc, vor primi amendă prin poștă. Șoferii care nu plătesc taxa chiar atunci când trec, au timp până la ora 24 a zilei următoare să plătească.
De Redactia Observator la 09.05.2022, 17:42Înainte de a ajunge pe litoral, turiștii trebuie să treacă podul peste Dunăre la Cernavodă, iar pentru a face acest lucru trebuie să plăteasca taxa de pod dus-întors. Trecere care este taxată de Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR). Valoarea acesteia este diferită în funcție de vehiculul cu care se face deplasarea, dar și în funcție de numărul de treceri, care poate varia între 1, 2 sau chiar 20.
Cât costa taxa de pod la Feteşti
1) Vehicule rutiere de transport persoane cu cel mult 8 + 1 locuri pe scaune, inclusiv conducatorul auto – autoturisme sau vehicule rutiere cu masa totala maxima autorizata mai mica sau egala cu 3,5 tone, exclusiv vehiculele rutiere de transport persoane;
1 trecere – 13 lei;
- 1.500 de polițiști cu 350 de radare pe șosele, de 1 Mai. La Fetești au prins 6 șoferi băuți sau drogați
- "Tratament" cu vânătăi, administrat unui copilaş de un an la Spitalul din Feteşti. Eduard poartă pe piele...
- 1 Mai, în tradiționala coadă pe autostradă. Drumul spre litoral, îngreunat de lucrările la Podul de la Fetești
2 treceri – 26 lei;
20 treceri – 208 lei;
2) Vehicule rutiere de transport persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaune, inclusiv conducatorul auto, si maximum 23 de locuri pe scaune, inclusiv conducatorul auto sau vehicule rutiere cu masa totala maxima autorizata mai mare de 3,5 tone si mai mica de 12,0 tone, exclusiv vehiculele rutiere de transport persoane;
1 trecere – 47 lei;
2 treceri – 94 lei;
20 treceri – 818 lei;
3) Vehicule rutiere de transport persoane cu mai mult de 23 de locuri pe scaune (inclusiv conducatorul auto) sau vehicule rutiere cu masa totala maxima autorizata mai mare sau egala cu 12,0 tone si cu maximum 3 axe (inclusiv), exclusiv vehiculele rutiere de transport persoane;
1 trecere – 64 lei;
2 treceri – 128 lei;
20 treceri – 1114 lei;
4) Vehicule rutiere cu masa totala maxima autorizata mai mare sau egala cu 12,0 tone si cu minimum 4 axe (inclusiv), exclusiv vehiculele rutiere de transport persoane;
1 trecere – 91 lei;
2 treceri – 182 lei;
20 treceri – 1584 lei.
Plata prin SMS sau online
Cei care nu vor să se mai oprească pentru a plăti taxa de pod de la Fetești pot alege să facă plata prin SMS sau online. Pentru a face acest lucru este suficient să trimită SMS la 7577, mesaj care să conțină numărul de înmatriculare, dar și categoria tarifară corespunzătoare tipului de vehicul (1,2,3 sau 4). Cei care aleg să plăteasca taxa de pod de la Fetești prin SMS trebuie să știe că pot face acest lucru înainte de trecere sau în termen de 24 de ore de la momentul în care au trecut. La întoarcere, taxa de pod trebuie plătită din nou.
Cei care nu vor să plătească taxa de pod prin SMS au la dispoziție posibilitatea de a face plata online. Pentru a plăti taxa de pod Fetești online trebuie accesat site-ul taxadepod.ro, iar aici trebuie completate datele referitoare la tipul autovehiculului, numărul de treceri, modalitatea de plată. Ulterior, va fi nevoie de completarea unor detalii legate de facturare, de autovehicul, dar și detalii legate de client.
Plata la benzinărie
Cei care nu vor să plătească taxa de pod online sau prin SMS au la dispoziție și varianta de a plăti la benzinărie. Majoritatea benzinăriilor oferă această posibilitate, iar plata poate fi făcută atât înainte de trecerea podului de la Fetești-Cernavodă, cât și după, dar nu mai târziu de 24 de ore.
Plata la punctele de trecere
Şoferii plăti taxa de pod Fetești-Cernavodă şi direct la punctele de trecere. Cei care aleg să facă plata astfel trebuie să știe că există riscul de a sta la coadă pentru a face plata, mai ales în perioadele aglomerate sau în apropierea weekendului, atunci când numărul persoanelor care se îndreaptă spre mare este cu mult mai mare.
Ce amendă poți să primești dacă nu ai achitat taxa de pod
Amenda este de 10 ori mai mare decât taxa de trecere pentru cei care nu o plătesc în timp util. Pentru autoturisme, o trecere costă 13 lei, în timp ce amenda variază între 130 de lei și 260 de lei, în funcție de numărul de treceri fără plată, într-un interval de 24 de ore. Contravenientul poate plăti jumătate din minimul amenzii, adică 65 lei, dacă este plătită în maxim 15 zile de la data comunicării Procesului verbal de constatare a contravenției.
În cazul conducătorilor auto care au uitat să achite taxa de pod de la Feteşti, aceştia au la dispoziţie mai multe variante pentru a scăpa de grijă.
Persoanele fizice pot achita amenda la administraţiile publice locale sau la alte instituţii publice abilitate să administreze aceste venituri ale bugetelor locale. De asemenea, şoferii mai pot achita amenda şi pe ghiseul.ro.
Românii care pleacă în această perioadă la mare riscă să petreacă mai mult timp în coloană pe autostradă. Şi asta pentru că la podul de la Feteşti încă se mai lucrează deşi ar fi trebuit să fie gata.