Antena LIVE

Curs valutar

Top 5 sfaturi de îngrijire a pielii bebelușului

Ca mai toate celelalte organe ale unui nou-născut, pielea bebelușului este un organ aflat într-o fază de fortificare, ajungând la o maturizare completă în jurul vârstei de 3 ani.

De la 28.11.2019, 15:07
WhatsApp
Top 5 sfaturi de îngrijire a pielii bebelușului Pexels

Ca mai toate celelalte organe ale unui nou-născut, pielea bebelușului este un organ aflat într-o fază de fortificare, ajungând la o maturizare completă în jurul vârstei de 3 ani. În tot acest timp, pielea bebelușului este expusă unor factori de risc ce pot contribui la apariția unor afecțiuni dermatologice, specifice acestei perioade. 

În aceste condiții, se impune o atenție specială privind îngrijirea pielii celui mic, înțelegând și respectând o serie de sfaturi, ce țin de igiena bebelusului. Iată doar 5 dintre cele mai importante: 

  1. Acordă mai multă atenție băiței! 

Mulți părinți aleg să le facă băiță în fiecare seară celor mici, atrași de farmecul acestui ritual de îngrijire. Totuși, dermatologii sunt de altă părere: un număr de maxim 2 băițe pe săptămână este suficient, acest lucru fiind obligatoriu până când bebelușii încep să meargă de-a bușilea.

De asemenea, utilizarea săpunului nu este recomandată decât în zonele genitale, zonele cu piele cutată și axile. Pentru restul corpului, se recomandă simpla clătire cu ajutorul unui burete curat, înmuiat în apă călduță. 

  1. Ferește bebelușul de razele soarelui!

Bronzul nu face casă bună cu pielea unui nou-născut, așa că evită pe cât de mult posibil să îți expui bebelușul în calea razelor solare. Dacă ieșiți la plimbare, pălăriuța și hainele din bumbac sunt obligatorii. Mai mult decât atât, se recomandă utilizarea unei loțiuni de protecție solară dedicată copiilor, cu aplicare pe față și mânuțe, după ce micuțul tău a îndeplinit vârsta de 6 luni. 

  1. Mare grijă la spălarea hăinuțelor!

Se recomandă ca hainele bebelușului să nu fie introduse în același ciclu de spălare cu hainele adulților. Mai mult decât atât, nu este indicată utilizarea înălbitorului sau a unui detergent de rufe obișnuit, produse ce pot cauza apariția unei alergii la nivelul pielii. Cele mai potrivite produse pentru curățarea și parfumarea articolelor vestimentare de bebeluși nu includ în componența lor ingrediente ce pot provoca manifestări alergice sau iritative.

Clatirea hainelor celui mic trebuie să se realizeze cu apă din abundență, fie că speli de mână, fie că pui hăinuțele sale în mașina de spălat rufe. Acest tip de clătire înlătură chiar și cele mai mici particule de praf din țesături, dar și restul detergentului din material. Îți dai seama că hăinuțele au fost clătite corespunzător, atunci când nu mai iese deloc spumă, după stoarcere. 

  1. Hidratare, hidratare, hidratare!

Pielea unui bebeluș este cu 30% mai sensibilă decât pielea unei persoane adulte. Din cauza sensibilității ridicate, aceasta trebuie hidratată cu regularitate, pentru că își pierde cu repeziciune nivelul natural de hidratare. În acest sens, recomandăm un ulei de corp pentru bebeluși, special conceput pentru pielea lor delicată. Se aplică în fiecare seară, turnându-l mai întâi în palma ta, pentru a-l încălzi. 

Masează cu blândețe pielea bebelușului, până când observi că uleiul s-a resorbit complet. Poți încerca și următoarea variantă: toarnă ulei de corp pentru bebeluși în apa pentru băiță, pentru a compensa efectul de uscare al pielii. Alege un ulei de corp pentru bebeluși cu lavandă sau mușețel, pentru mai multă relaxare a celui mic, în timpul masajului. 

  1. Alege cele mai bune soluții împotriva iritațiilor! 

Din cauza pielii sensibile, noii-născuți pot dezvolta o serie întreagă de afecțiuni dermatologice, specifice vârstei lor fragede. Una dintre cele mai cunoscute astfel de probleme, apărute la nivelul pielii celor mici, este eritemul fesier. 

Eritemul fesier la bebelusi, sau dermatita de scutec, așa cum mai este cunoscută această afecțiune, se manifestă îndeosebi în primele 12 luni din viața noului-născut. Apariția eritemului fesier la bebelusi este cauzată de contactul pielii cu scaunul și urina, într-un mediu cald și umed, favorizat de purtarea scutecului. Simptomele acestei afectiuni dermatologice se caracterizează prin apariția unor zone ale pielii de un roșu intens, dar și prin dezvoltarea unor leziuni specifice, acolo unde pielea afectată se întâlnește cu pielea sănătoasă. 

Cele mai bune soluții împotriva unor astfel de iritații:

În cazul prezenței unui eritem fesier suprainfectat, se recomandă vizita de urgență la medicul dermatolog. În urma unui consult amănunțit, acesta poate prescrie o cremă antifungică sau o cremă cu antibiotic. 

Ține cont de aceste recomandări și asigură-i puiului tău o igienă corespunzătoare a pielii, pentru că sensibilitatea acesteia (în primii 3 ani din viață) este expusă în fața unui număr însemnat de factori de risc! 

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

Întrebarea zilei
V-aţi încuraja copiii să lucreze încă din facultate?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Cele mai simple metode de a scăpa de condensul de pe geamurile termopane. Ce ar...
Fanatik.ro
Publicat 27.11.2024
Călin Georgescu, efectul moștenirii Caraman
spotmedia.ro
Publicat 27.11.2024
Liiceanu: S-ar putea ca Iohannis, care și-a bătut joc de noi ani de zile, să ne...
spotmedia.ro
Publicat 26.11.2024
Ce mașină conduce Călin Georgescu, candidatul care a strâns peste două...
Gandul
Publicat 27.11.2024
Val de atacuri homofobe împotriva Elenei Lasconi. Ce rol au mesajele de ură...
Adevărul
Publicat 27.11.2024
Fosta soție a lui CRBL, declarații total neașteptate după 6 luni de la...
A1
Publicat 27.11.2024
Horoscopul zilei de 28 noiembrie 2024. Leii fac o schimbare. Află ce se...
CaTine
Publicat 27.11.2024
Anunț important pentru tinerii care folosesc TikTok. Aplicația impune...
spynews.ro
Publicat 27.11.2024
„Plec din țară dacă va câștiga Lasconi”. O legendă a sportului din...
GSP
Publicat 27.11.2024
Ce secrete ascunde chipul lui Călin Georgescu! Adevărul, dezvăluit de...
Click.ro
Publicat 27.11.2024
Samsung avertizează utilizatorii iPhone și Android. De ce le sunt în pericol...
Useit
Publicat 27.11.2024
Cine ar fi omul din spatele lui Călin Georgescu de pe Tik Tok. Bărbatul ar fi...
Redacţia.ro
Publicat 26.11.2024
Elena Lasconi, întrebată dacă va numi un premier de la PSD dacă ajunge...
libertatea.ro
Publicat 26.11.2024
Lana Del Rey a anunțat lansarea unui nou album, „The Right Person Will Stay”....
ZU
Publicat 27.11.2024
Pumpkin spice latte. Rețetă de băutură caldă cu dovleac
Hello taste
Publicat 27.11.2024
5 sfaturi pentru gestionarea ADHD la copii
Deparinti
Publicat 27.11.2024
Cum arată Ungaria după 14 ani de suveranism, cu Viktor Orbán. Izolare,...
ziare.com
Publicat 27.11.2024
Mesajul emoționant pe care Pelin Akil l-a lăsat în mediul online după plecarea...
Happy
Publicat 26.11.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Tipul de pâine pe care îl consumi poate cauza acnee. Cum influențează...
Medicool
Publicat 27.11.2024