Antena LIVE

Curs valutar

Tot ce trebuie să ştii despre "RABLA" și "RABLA PLUS"! Cine se poate înscrie de săptămâna viitoare, în ce condiții şi care sunt NOUTĂŢILE

Aproape trei sferturi din maşinile înmatriculate în România sunt mai vechi de 20 de ani. În timp ce parcul auto al ţării îmbătrâneşte, reprezentanţii auto vin cu tot felul de oferte pentru a convinge cumpărătorii să îşi ia o maşină nouă.

De la 13.05.2017, 10:40
WhatsApp
Galerie (2)

Aproape trei sferturi din maşinile înmatriculate în România sunt mai vechi de 20 de ani. În timp ce parcul auto al ţării îmbătrâneşte, reprezentanţii auto vin cu tot felul de oferte pentru a convinge cumpărătorii să îşi ia o maşină nouă.

În câteva zile, mai precis din 18 mai, cei care vor să ducă la casat mașini vechi pentru unele noi și cei interesați de achiziția unor mașini electrice prin finanțare de la stat trebuie să știe că pot accesa programele "Rabla" și "Rabla Plus". 

În program se pot înscrie deopotrivă persoane fizice, persoane juridice, inclusiv societăți de avocați, dar și persoane fizice autorizate (PFA) și întreprinderi individuale și de familie.

Cele două programe au fost aprobate prin Ordinul Ministerului Mediului nr. 660/2017 privind aprobarea Ghidului de finanțare a Programului privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în transporturi, prin promovarea vehiculelor de transport rutier nepoluante și eficiente din punct de vedere energetic, 2017-2019 și prin Ordinul Ministerului Mediului nr. 661/2017 privind aprobarea Ghidului de finanțare a Programului de stimulare a înnoirii Parcului auto național 2017-2019. Ambele acte au fost publicate în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 293 din 25 aprilie 2017 și au intrat în vigoare la aceeași dată.

Pe acelaşi subiect

Prin programul "Rabla", proprietarii de mașini mai vechi de opt ani pot să renunțe la acestea și ceară în schimbul lor prime de casare pentru cumpărarea unor autovehicule noi. Numai că, spre deosebire de anul trecut, prima de casare este condiționată acum de cantitatea de emisii de CO2 produsă de autoturismul nou.

Cât despre cei care sunt interesați de mașinile electrice, respectiv de programul "Rabla Plus", ei nu au nevoie să caseze și să radieze o mașină veche, ca în celălalt program.

Cei interesați de aceste programe vor putea să le acceseze începând din 18 mai, potrivit ministrului mediului, Grațiela Gavrilescu, citată de agerpres.ro.

"Am promis că atât «Rabla Clasic», program aflat la a 13-a ediție, cât și «Rabla Plus» vor avea proceduri rapide. Românii persoane fizice și juridice pot accesa cele două programe începând de săptămâna viitoare (joi, 18 mai n.r.) (...) Noutatea în acest program este că persoanele care vor să acceseze finanțare prin «Rabla Plus» și au acasă o mașină mai veche de 8 ani nu trebuie neapărat să o caseze. Ei pot merge direct la dealer și să solicite subvenția de 10.000 de euro. În schimb, cetățenii care au acasă o mașină mai veche de 8 ani și vor să o caseze, pot adăuga la cei 10.000 de euro, încă 6.500 de lei obținuți din casare", a declarat ministrul.

Concret, programul se adresează, în principal, următoarelor categorii de beneficiari: persoanelor fizice, persoane juridice române (inclusiv organizații neguvernamentale, unități de cult, societăți de avocați cu răspundere limitată), dar și PFA-urilor, întreprinderilor individuale și celor familiale.

Important! Cele două programe pot fi cumulate, ceea ce înseamnă că o persoană poate beneficia atât de ecotichetul acordat pentru achiziția unui autovehicul electric pur/ hibrid, cât și de prima de casare acordată prin programul "Rabla". E necesar însă ca beneficiarul să trimită la casare un autoturism mai vechi de opt ani.

Cum pot fi accesate cele două programe

Persoanele fizice interesate de programul "Rabla" trebuie să ducă la casare o mașină mai veche de opt ani de zile. Prima de casare pe care o pot primi pentru a-și cumpăra un autovehicul nou este de 6.500 de lei, la fel ca anul trecut.

Noutatea lui 2017 este că prima de casare e condiționată acum de cantitatea de emisii de CO2/km generată de mașina pe care cetățeanul vrea să o cumpere nouă, scrie avocatnet.ro. Mai exact, anul acesta, banii se dau pentru mașinile noi al căror sistem de propulsie generează maximum 130g CO2/km.

În același timp, prima de casare poate fi cumulată cu un ecobonus de 1.000 de lei, însă tot în funcție de cantitatea de emisii. Dacă optează pentru un vehicul cu sistem de propulsie hibrid, la acești bani se mai poate adăuga un ecobonus de 1.700 de lei. Totuși, cei care vor să se înscrie în program trebuie să nu aibă datorii la autoritățile locale. 

Cât despre "Rabla Plus", cei interesați de cumpărarea unei mașini electrice noi vor putea cere de la stat o subvenție de până la 45.000 de lei, spre deosebire de anul trecut, când suma era chiar de două ori mai mică. Ecotichetul care se acordă pentru o mașină electrică nu e condiționat însă de casarea unei mașini, așa cum a subliniat recent și ministrul mediului.

Prima de casare, condiționată de lipsa datoriilor

Persoanele fizice care doresc să-și schimbe mașina prin intermediul programului „Rabla” trebuie să aibă domiciliul sau reședința în România și să nu aibă datorii la autoritățile locale, se arată în ordinul ministerului. Concret, cetățenii trebuie să aibă achitate taxele, impozitele și amenzile către autoritățile locale.

Cetățenii trebuie să se înscrie la un producător validat în program, pentru achiziționarea unei mașini noi, și să obțină nota de înscriere. Apoi, aceștia trebuie să predea mașina uzată unui colector autorizat (și să obțină certificatul de distrugere), s-o radieze din circulație (și să obțină certificatul de radiere), să prezinte producătorului actele de distrugere și radiere și în final să cumpere automobilul nou.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

Întrebarea zilei
Mergeți duminică la vot?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Ce să pui în butoiul cu varză murată ca să nu se acrească prea tare. Trucul...
Fanatik.ro
Publicat 22.11.2024
Colonel american: Rusia are tot dreptul să atace NATO acum
spotmedia.ro
Publicat 21.11.2024
Culmea birocrației: O fetiță trecută, din greșeală, băiat în certificatul...
spotmedia.ro
Publicat 20.11.2024
Ce se întâmplă cu toți pensionarii din România cu pensii mai mici de 3.000 de...
Gandul
Publicat 21.11.2024
Premieră în bătălia pentru Cotroceni. Sociolog din Elveția: „Candidații...
Adevărul
Publicat 22.11.2024
Ce a transmis fiica Elenei Lasconi după apariția la dezbaterea prezidențială....
A1
Publicat 21.11.2024
Horoscopul zilei de 23 noiembrie 2024. Gemenii primesc vești bune. Află ce se...
CaTine
Publicat 22.11.2024
Bianca Drăgușanu, primele declarații după ce poliția a fost chemată la...
spynews.ro
Publicat 21.11.2024
S-au aliat OFICIAL cu Kosovo împotriva României în războiul de la TAS:...
GSP
Publicat 22.11.2024
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost...
Click.ro
Publicat 21.11.2024
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți...
Useit
Publicat 19.11.2024
Care este numele real al lui Culiță Sterp. Ce apare în buletinul lui, de fapt
Redacţia.ro
Publicat 21.11.2024
„Geoană, Ciolacu… Ciucă… George Simion… Și femeia aia, cum o...
libertatea.ro
Publicat 22.11.2024
Selena Gomez își vede viitorul alături de Benny Blanco: „Este cel mai sigur...
ZU
Publicat 22.11.2024
Chec de post cu dovleac copt, foarte aromat și colorat
Hello taste
Publicat 22.11.2024
Au început să intre banii pe cardurile educaționale. Peste 650.000 de părinți...
Deparinti
Publicat 22.11.2024
Amnistia fiscală ratează țintele Guvernului. Câștigurile imaginate...
ziare.com
Publicat 22.11.2024
Cine pleacă din distribuția seriei Golden Boy – Dragoste rebelă. Este vorba...
Happy
Publicat 22.11.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Ce este implantul dentar. Cui i se recomandă și cum se efectuează
Medicool
Publicat 22.11.2024