Tradiţii de Lăsatul Secului 2023. Ce nu ai voie să faci cu o zi înainte de Postul Crăciunului
Lăsatul Secului 2023 este pe 14 noiembrie, cu o zi înainte să înceapă Postul Crăciunului. An de an, românii respectă cu stricteţe tradiţiile şi obiceiurile de Lăsatul Secului.
De Redactia Observator la 13.11.2023, 22:44Lăsatul Secului 2023 este ultima zi în care putem mânca alimente "de dulce" înainte de Postul Crăciunului care începe pe 15 noiembrie. Vezi ce tradiţii se respectă de Lăsatul Secului şi ce nu este bine să faci în această zi.
Postul Crăciunului 2023. Tradiţii de Lăsatul Secului
În fiecare an, de Lăsatul Secului, credincioşii fac o masă festivă alături de familie şi prieteni. La această masă se bucură de bucatele care vor fi interzise în Postul Crăciunului.
Tradiţia de Lăsata Secului 2023 spune că în această zi, finii vin la naşi cu plocon. Mai exact, finii aduc un colac mare, un pui fript şi o sticlă de vin.
Se spune că dacă pieptul găinii gătite de Lăsatul Secului este gras, atunci iarna va fi geroasă. În schimb, dacă pieptul este mic, vom avea parte de o iarnă blândă.
De Lăsata Secului 2023, toate vasele trebuie să fie puse cu gura în jos. Se spune că acest obicei ne fereşte de spiritele rele pe tot parcursul Postului Crăciunului.
În trecut, de Lăsatul Secului, după ce terminau masa în familie, gospodinele obişnuiau să dezinfecteze vasele de lut şi lingurile de lemn cu cenuşă. Femeile respectau acest obicei pentru a pregăti ustensilele pentru cele 40 de zile de post.
Obiceiuri străvechi de Lăsatul Secului
După masa de Lăsatul Secului, toate resturile trebuie puse într-o faţă de masă şi aruncate afară, spre răsărit, în timp ce se rostesc cuvintele "Păsările cerului! Eu vă dau vouă hrană din masa mea, cu care să fiți îndestulate și de la holdele mele oprite".
În zona Covasnei, în seara de Lăsatul Secului, se practică obiceiul focurilor purificatoare. Mai exact, la lăsarea întunericului, oamenii aprind focuri pe dealuri pentru a purifica locurile şi pentru a alunga spiritele rele.
Tot în ziua de Lăsatul Secului pentru Postul Crăciunului 2023 se ung ferestrele și ușile cu usturoi ca să se alunge spiritele rele.
Tradiţia de Lăsatul Secului spune că pe 14 noiembrie este bine să mâncăm struguri sau stafide, pentru a avea spor în toate.
Unul dintre cele mai vechi obiceiuri de Lăsatul Secului este organizarea şezătorilor, care încă se mai practică în unele sate.
Ce nu ai voie să faci de Lăsatul Secului 2023
Lăsatul Secului pentru Postul Crăciunului este o sărbătoare pe care românii o respectă cu stricteţe. În această zi, există mai multe lucruri pe care nu este bine să le faci.
La masa de Lăsatul Secului 2023, invitaţii nu au voie să vină cu mâna goală. Se spune că aceştia trebuie să aducă ''o găină friptă, un colac mare uns cu miere sau turtă în foi şi o sticlă cu vin''.
În ziua de Lăsatul Secului, este total interzis să coşi, să torci sau să speli haine, pentru a nu atrage necazurile şi bolile.