Tribunalul Constanţa a DECIS: Mircea Băsescu rămâne în spatele gratiilor
Mircea Băsescu rămâne în Penitenciarul Poarta Albă, după ce Tribunalul Constanţa a admis contestaţia procurorilor DNA la decizia Judecătoriei Medgidia de liberare condiţionată a acestuia, decizia fiind definitivă.
De Redactia Observator la 02.11.2016, 12:32Mircea Băsescu rămâne în Penitenciarul Poarta Albă, după ce Tribunalul Constanţa a admis contestaţia procurorilor DNA la decizia Judecătoriei Medgidia de liberare condiţionată a acestuia, decizia fiind definitivă.
Tribunalul Constanţa a judecat, în 1 noiembrie, contestaţia DNA la hotărârea Judecătoriei Medgidia de liberare condiţionată a lui Mircea Băsescu, dar a amânat pronunţarea pentru miercuri.
Judecătoarea Antoneta Ardeleanu a decis să admită contestaţia procurorilor DNA, respingând solicitarea de liberare condiţionată, hotărârea fiind definitivă.
În aceste condiţii, Mircea Băsescu rămâne în continuare în Penitenciarul Poarta Albă acolo unde este încarcerat.
Totodată, instanţa a decis că Mircea Băsescu mai depune o cerere de liberare condiţionată după data de 1 februarie 2017.
La termenul de marţi, procurorul DNA Nadia Zlate a solicitat instanţei să admită contestaţia DNA şi să respingă eliberarea condiţionată a lui Mircea Băsescu, considerând că nu sunt îndeplinite condiţiile legale, că nu au fost prezentate suficiente dovezi de îndreptare şi că scopul pedepsei nu a fost atins. Procurorul DNA a amintit că Mircea Băsescu a fost arestat preventiv cinci luni, alte şapte luni a stat în arest la domiciliu, iar după condamnare şi până în prezent a fost încarcerat patru luni, considerând că cele nouă luni în care a fost în stare de deţinere efectivă nu au fost suficiente pentru a avea timp să dovedească faptul că s-a îndreptat.
Apărătorul lui Mircea Băsescu, Nelu Taşcă, a cerut instanţei să respingă contestaţia DNA ca neîntemeiată, apreciiind că reprezentatul DNA a făcut cu totul alte aprecieri, despre faptă sau alte lucruri, decât cele care privesc strict liberarea condiţionată.
La rândul său Mircea Băsescu a spus în faţa instanţei că în anii trecuţi a făcut o greşeală pentru care a fost pedepsit cu această condamnare.
“Consider că în trecut am făcut o greşeală. Atât judecătorii de la Tribunalul Constanţa, cât şi cei de la Curtea de Apel Constanţa au hotărât să fiu pedepsit cu privarea de libertate”, a spus Mircea Băsescu.
El a precizat că Judecătoria Medgidia a considerat că cele 16 luni de detenţie sunt suficiente pentru faptele comise, dar şi pentru satisfacerea unei părţi a populaţiei. El a mai spus că în perioada petrecută în penitenciar a fost monitorizat de psihologi, sociologi şi aceştia şi-au dat acordul pentru liberarea sa condiţionată, considerând că reintoarcerea sa în societate nu reprezintă niciun risc. Băsescu a menţionat că a participat la toate activităţile cultural-educative din cadrul penitenciarului, a cerut să fie scos la muncă atunci când a fost posibil acest lucru şi a respectat regulamentele închisorii.
La finalul procesului, avocatul Nelu Taşcă a declarat jurnaliştilor că această contestaţie a DNA nu este întemeiată pe niciun temei juridic.
“Contestaţia DNA nu este fundamentată pe niciun temei juridic, este o contestaţie bazată doar pe simple aprecieri ale Parchetului, că nu a stat destul de mult timp în detenţie intimatul condamnat Băsescu, o contestaţie care din punctul meu de vedere nu are nicio şansă să treacă de girul instanţei de control judiciar întrucât nu se bazează pe niciun temei juridic. Avem de partea noastră Constituţia potrivit căreia fiecare cetăţean este egal cu legea şi aşa cum Băsescu Mircea nu a fost mai presus de lege la momentul când a fost reţinut, arestat şi condamnat nu trebuie să fie nici mai prejos de lege la momentul când trebuie să beneficieze de un drept legal, un drept care se pune la dispoziţia tuturor cetăţenilor”, a afirmat Nelu Taşcă.
Judecătoria Medgidia a decis pe 6 octombrie că Mircea Băsescu poate fi liberat condiţionat, decizia fiind atacată de procurorii DNA la Tribunalul Constanţa.
Mircea Băsescu a fost condamnat definitiv în luna iunie a acestui an, de Curtea de Apel Cosntanţa, la patru ani de închisoare cu executare pentru trafic de influenţă, în dosarul în care a fost judecat pentru că ar fi primit 250.000 de euro pentru a interveni pe lângă magistraţi pentru soluţionarea unui proces care îl viza pe Sandu Anghel. Instanţa a păstrat astfel decizia dată iniţial de Tribunalul Constanţa, în ianuarie 2016.
În acelaşi dosar, Marian Căpăţănă a primit trei ani de închisoare cu executare pentru complicitate la trafic de influenţă.