Trucuri pentru o grădină de care nu trebuie să ai grijă
Dacă ai curte, sigur îți dorești o grădină de care nu trebuie să ai grijă în permanență. Este minunat să ai o bucată de pământ al tău în jurul casei, dar numai cine-l are știe ce bătaie de cap înseamnă întreținerea ei.
De Redactia Observator la 28.04.2020, 17:17- Apă cu măsură la nevoie
- Plante care nu trebuie tunse
Trebuie adunate buruienile, puse flori, tunsă iarba… Există însă soluții care te pot scapă de multe din aceste probleme, iar grădina din jurul casei o să fie frumoasă și veselă.
Apă cu măsură la nevoie
Grădina trebuie udată. Uneori asta poate să fie o distracție, dar de cele mai multe ori nu găsim timp pentru aceste activități sau ratăm momentul potrivit. Pentru binele plantelor, acestea trebuie stropite dimineața devreme sau după ce trece soarele tare de la prânz. Alege sisteme de irigatii prin picurare sau aspersoare și vei avea mereu o grădină care arată bine. În plus, vei face economie de apă și de timp. Tot ceea ce trebuie să mai faci este să verifici instalația din când în când, dar asta doar ca să ai dovada că soluția este foarte practică.
Trifoi… cu patru foi
Iarba crește mereu enervant de repede și trebuie tunsă frecvent. Soluția este să semeni trifoi. Acesta nu crește foarte înalt și trebuie tuns mult mai rar decât iarba. Poate fi semănat ușor, din mână, și va îmbunătăți mult calitatea solului. Atrage insectele benefice și le ține departe pe care nesuferite (muște și țânțari). Se regenerează mai repede decât iarba și rezistă mai bine la secetă. În plus, absoarbe multă apă și aceasta nu va bălti după reprize de ploaie puternice. Și, nu în ultimul rând, este foarte bun pentru a face solul perfect pentru gazon, în cazul în care ai în plan așa ceva.
Flori perene
Pentru o grădină de care nu trebuie să ai grijă, dar care să fie plină de flori, trebuie să alegi plante perene ce înfloresc în perioade diferite din an. Pentru fiecare din acestea trebuie să alegi locul potrivit, în funcție de sol și lumină. Toate plantele cresc frumos dacă sunt compatibile cu solul din curtea ta. Trebuie doar să le plantezi la soare sau în semiumbră, în funcție de soiul lor.
Cel mai bine este să alegi florile perene autohtone și pe cele foarte bine adaptate la condițiile de mediu. Alege crețisoara, petunii, garofițele, bujorii, gura leului, regina nopții și plante aromate care cresc bine dacă sunt lăsate în voia lor: mentă, levănțică, cimbru, leuștean. Toate formează tufe, care sunt și frumoase, și utile. Evită trandafirii altoiți; în locul lor poți planta trandafiri sălbatici sau trandafiri de grădină care cresc bine chiar dacă nu au mereu un grădinar priceput alături.
Plante care nu trebuie tunse
O altă modalitate de a obține o grădină ușor de întreținut este aceea de a alege plante care nu necesită tăieri și ajustări repetate. Arbuștii care se dezvoltă încet ar putea fi o alegere înțeleaptă, întrucât au nevoie de o îngrijire minimă. Coniferele și ferigile sunt ideale. Pentru ele trebuie să fii grădinar doar dacă ai chef să faci asta.
Folosește plante în ghiveci
Deși vorbim despre o grădină exterioară, ghivecele mari sunt o soluție care te scapă de multă bătaie de cap. Amenajează cu ghivece cu buxus orice zonă din grădina ta.
Buxusul este un arbust cu frunze mici verzi, cerate și cu o coroană foarte ramificată și foarte deasă și datorită acestui fapt poate fi foarte ușor modelat prin tăiere în multe variante (rotund, oval sau piramidal). Se tunde rar și dă un aer foarte îngrijit grădinii.
Pentru ghivecele din grădină, cele mai bune sunt plantele anuale care trebuie doar plantate. Practic, trebuie să faci asta de două-trei ori în timpul unui sezon. Pentru că folosești ghiveciul, ele sunt ușor de plantat și de scos când s-au trecut, nu ai probleme cu buruienile și locul arată foarte bine, fiind ușor de îngrijit.
Arbuști cu frunze colorate
Sunt soluția excepțională pentru o grădină mare. Ai nenumărate soiuri și variante de arbuști cu frunze colorate, potriviți pentru orice tip de sol, suportă să stea și soare, dar și în zonele mai umbrite. Frunzele colorate arată foarte bine și pot compensa eventuala absență a florilor din grădină. Poți alege dintre multele soiuri de arțar japonez, de berberis, Dracilă japoneză, alun decorativ, iasomie sau prun sălbatic. Frunzele cu forme spectaculoase, colorate în nuanțe de roșu, alb, argintiu, violet purpuriu sau diferite tonuri de verde dau un aer rafinat oricărei grădini și nu-ți cer nici un fel de abilități de grădinar.
Grădinăritul nu este o îndeletnicire dificilă. Singura problemă este că trebuie făcută constant și asta consumă timp. O grădină de care nu trebuie să ai grijă este soluția perfectă pentru oamenii ocupați care vor să se bucure de beneficiile propriului lor colț verde.
Sursa foto: pixabay.com