Doi turişti au murit în staţiunea Padina-Peştera. Ambulanţa a ajuns cu întârziere
Tragedii într-o staţiune din România. Doar în ultimele trei săptămâni, doi turişti au murit în zona Padina-Peştera din Bucegi. Staţiunea declarată de interes naţional nu are nicio staţie de Ambulanţă în apropiere. Pacienţii aşteaptă şi o oră sosirea unui echipaj. Mai repede ajung salvamontiştii.
De Redactia Observator la 16.07.2019, 20:41Tragedii într-o staţiune din România. Doar în ultimele trei săptămâni, doi turişti au murit în zona Padina-Peştera din Bucegi. Staţiunea declarată de interes naţional nu are nicio staţie de Ambulanţă în apropiere. Pacienţii aşteaptă şi o oră sosirea unui echipaj. În lipsa medicilor, mai repede ajung salvamontiştii. Doar că in unele situaţii aceştia nu îi pot salva pe turişti.
În ultima lună, trei turişti care au ajuns în zona Padina-Peştera au avut nevoie de ajutor. Doi dintre ei au murit înainte ca medicii să mai poată face ceva.
Pentru un turist răpus de oboseală şi de căldură, pe un traseu montan, ambulanţa a ajuns prea târziu, acuză familia. Bărbatul a intrat în stop cardio-respirator, iar medicii au ajuns abia după o oră.
Pentru o urgenţă în munte, ambulanţa vine de la zeci de kilometri distanţă, tocmai din Fieni, Sinaia sau Pucioasa. Ceea ce îi face pe turiştii care ajung în vacanţă, pe platoul aflat la peste 1400 de metri altitudine, să se simtă fără ajutor.
Padina-Peştera a fost declarată anul trecut staţiune de interes naţional. Autorităţile au promis atunci mii de locuri de cazare şi alte câteva mii de locuri de muncă.
În realitate, nu sunt bani la buget pentru o ambulanţă sau o maşină de pompieri şi nici pentru salariile unui echipaj de intervenţie. Autorităţile locale spun că au cerut ajutor de la Bucureşti. Vor înfiinţarea unui centru de permanenţă, mai ales că anual vin aici peste o sută de mii de turişti.
Laurenţiu Moraru, primar comuna Moroeni: A rămas să facem anul acesta parteneriat, eu ca să dau, ca primărie, maşina de pompieri, iar dumnealor să dea personalul
Până ajung medicii la urgenţe, intervin primii salvamontiştii.
Doru Deaconescu, şef salvamont Padina-Peştera: Noi salvamontul suntem 24 din 24 în slujba turiştilor să le dăm primul ajutor, să-i transportăm şi de acolo îi preia salvarea şi SMURD. Ar fi un ajutor pentru noi să se înfiinţeze un punct de ambulanţă, măcar în weekend, când media turiştilor creşte
Situaţia este şi mai grea iarna, când drumurile sunt blocate de zăpadă, iar salvatorii ajung în vârf de munte chiar şi după două ore.
În alte staţiuni aşteptarea nu e aşa de lungă. La Rânca, de exemplu, ambulanţele vin din oraşul Novaci şi ajung în cel mult 15 minute.