Turiştii din Maramureş petrec Crăciunul ca pe vremea străbunicilor
Există un colţ de Românie unde nu există forfotă. În inima Maramureşului, mii de oameni vor petrece sărbătorile în tihnă. Aici, Crăciunul este întâmpinat la gura sobei, în case vechi de o sută de ani. Seara au loc petreceri cu tradiţie.
De Redactia Observator la 23.12.2019, 21:44Există un colţ de Românie unde nu există forfotă. În inima Maramureşului, mii de oameni vor petrece sărbătorile în tihnă. Aici, Crăciunul este întâmpinat la gura sobei, în case vechi de o sută de ani. Seara au loc petreceri cu tradiţie.
La poalele Munţilor Gutâi, un olar îi provoacă pe cei care îi trec pragul să intre în hora poveştilor. Oaspeţii sunt primiţi în odăi mici, decorate ca pe vremuri, cu obiecte moştenite de la bunici.
Într-o căsuţă din lemn, veche de 170 de ani, îşi vor petrece sărbătorile Anca şi Alexandru. Au venit din Bucureşti să redescopere tocmai simplitatea de altădată.
Timpul trece repede, iar laptopurile sunt imediat înlocuite cu toporul de tăiat lemne. Pentru că nu există om în Maramureş care să nu ştie să pregătească focul.
Testul final se dă în faţa sobei, în casele din lemn sau piatră.
Sunt frânturi din viaţa satului de altădată pentru care străbat cale lungă turişti din Italia, Franţa şi chiar Dubai.
Dan Leş, olar: Petrecerile sunt cuminţi, aşezate, sunt smulse dintr-o poveste de demult. Mai există şi acele lecţii de olărit în care ei îşi bagă mâinile în lut, făuresc cu mâna lor o strachină şi, după, se duc acasă şi spun domnule, pe asta am făcut-o eu
Cum gazda dă viaţă oalelor de lut, cât e ziua de lungă, nu putea lipsi casa din lut. Veche din 1780, a ajuns preferata acestei bucureştence care vine an de an să petreacă aici Crăciunul în linişte. Pachetul costă 1500 de lei.
Mona Dumbravă, turistă: Prima dată am venit acum doi ani într-o tabără de olărit şi m-am îndrăgostit de căsuţele de aici şi iarna e o plăcere să-mi fac singură focul în sobă şi să stau aici
Şi în satul Onceşti, la 50 de kilometri distanţă, turiştii au parte de o călătorie în timp. Camerele arată ca pe vremea bunicilor, iar oaspeţii pot face şedinţe foto îmbrăcaţi în mândrul port popular.
Ana Maria Godja, reprezentant pensiune: Prima reacţie pe care o au turiştii când văd o cameră îmbracată în stil tradiţional cu cerge, ţoluri şi ştergare e wow
Aşa se face că cei care şi-au dorit un Crăciun autentic în Maramureş au rezervat toate camerele acestei pensiuni încă din luna august.