Sărbători de iarnă cu mâncăruri tradiţionale în conacele din Braşov
Turiştii care tânjesc după mâncărurile tradiţionale gătite ca pe vremea bunicii îşi pot petrece sărbătorile de iarnă în conacele din judeţul Braşov. Sunt întâmpinaţi cu mese îmbelşugate umplute de bucătarii cu preparate făcute după reţete vechi reinterpretate.
De Redactia Observator la 10.12.2019, 17:18Turiştii care tânjesc după mâncărurile tradiţionale gătite ca pe vremea bunicii îşi pot petrece sărbătorile de iarnă în conacele din judeţul Braşov. Sunt întâmpinaţi cu mese îmbelşugate umplute de bucătarii cu preparate făcute după reţete vechi reinterpretate.
Când spunem mâncare săsească automat ne amintim şi gustul proaspăt al pâinii cu maia. Într-un conac din Braşov, preparatul este făcut după reţeta bunicii. Cu mult suflet şi câteva ingrediente.
Geo Georgescu, bucătar conac: Pâinea cu maia, fiind şi foarte sănătoasă, încercăm să o punem în cea mai mare valoare. Fără stabilizatori, fără pâine de comerţ. Pur şi simplu, maia, făină, sare şi apă.
Până ce pâinea stă la copt, în curtea conacului se pregăteşte la ceaun "ştearsă de pădure". O mâncare specific haiducească.
Bucătar: Făcută cu carne de porc afumată, cu cozi de porc afumate, cu burtă de porc, cu şorici şi doar cu legume rădăcinoase. poate reilustram cu ceaunul. Românii se axează foarte mult să regăsească mâncarea tradiţională veche românească. Doresc să resimtă şi să reguste produsele de altădată.
Şi într-un alt conac din Braşov, bucătarii pregătesc produse tradiţionale după reţete vechi. Cărnaţi, muşchi file ori ruladă de porc sunt specialităţile cele mai căutate în perioada Sărbătorilor.
Gal Petrică – bucătar: După ce am legat-o bine, va trebui să o punem la fiert undeva circa 3 ore. În momentul în care s-a fiert, se pune la zvantat şi se pune rece, iar abia apoi la fum.
Carnea va sta la afumat aproape 20 de ore, ca să prindă gustul tradiţional.
Multe dintre platourile ţărăneşti vor ajunge şi pe mesele românilor plecaţi peste graniţe.