Ultimele pregatiri pentru Pastele catolic
Dupa cateva zile in care vremea ne-a dus cu gandul la Craciun, miile de crestini catolici din toata tara s-au pregatit de Paste. Femeile au vopsit deja ouale, le-au incondeiat frumos, au copt cozonacii, dar si bucatele traditionale, cum ar fi mielul in paine.
De Redactia Observator la 29.03.2013, 08:41
Barbatii, in schimb, au avut grija ca toate lucrurile din gospodarie sa fie la locul lor.
Traditia cere ca mielul sa nu lipseasca de pe mesele crestinilor, iar in Ghimes, judetul Harghita, omenii inca mai pastreaza cu sfintenie fiecare obicei. Le-au preluat din generatie in generatie si le cinstesc in fiecare an. De la cei tineri, la cei batrani.
Pentru locuitorii din Ghimes, nu exista Paste fara friptura de miel in paine coapta pe vatra incinsa din curte. Cand este gata, gospodinele o bat bine cu un cutit din lemn, pana cand pica primul strat de coaja. Painea ramane, astfel, frumos rumenita si numai buna de mancat.
Forfota mare e si in localitatea Madaras zilele acestea. Acolo, in Joia Mare, femeile pregatesc sarmale si spun rugaciuni.
Sunt facute o singura data pe an si necesita un butoi de varza acra, un sac de cartofi, cateva zeci de cepe, oua si destule kilograme de orez si malai. Ca sa aiba gust bun, gospodinele le coloreaza cu tot soiul de condimente si, bineinteles, pasiune. Le fierb la foc potrivit pret de cateva ore, apoi se asaza cu totii la masa.
Rugaciuni s-au auzit in toate bisericile catolice din tara. La catedralele din Iasi si Alba-Iulia, episcopii au facut un ritual vechi de mai bine de 2.000 de ani: au spalat picioarele a 12 discipoli, asa cum a facut Iisus inainte de Cina cea de Taina.
Crestinii catolici sarbatoresc Pastele duminica.