Un copil de 3 ani a murit în ambulanță, în drum spre spital, la Botoșani. Băiețelul ar fi început "să scuipe sânge"
Un copil de 3 ani și jumătate a murit, în noaptea de miercuri spre joi, într-o ambulanță care îl transporta la un spital din Botoșani. Copilul a fost preluat din Hlipiceni de o ambulanță, dar a intrat în stop cardiorespirator în ambulanță și nu a mai putut fi salvat. Autoritățile sanitare au declanșat o anchetă.
De Redactia Observator la 18.02.2021, 11:32- Cele mai importante știri ale zilei sunt la Observator 19, Antena 1
Copilul ar fi avut simptomele unei răceli, iar tatăl său a declarat pentru Botoșani News, că ar fi început "să scuipe sânge". Rudele au sunat imediat la ambulanță. Micuțul a intrat în stop cardio-respirator la scurt timp după ce a fost preluat de cadrele medicale de la ambulanţă.
"A fost solicitare pentru ambulanţă pentru un copil de trei ani şi jumătate care din declaraţia părinţilor ar fi scuipat sânge, ar fi avut sânge la nivelul gurii. S-a trimis ambulanţa cu asistent. S-au început manevrele de resuscitare şi s-a solicitat ambulanţa cu medic, care s-a deplasat la faţa locului. Când a ajuns medicul, pacientul era în asistolie, fără ritm cardiac, fără respiraţie. A fost intubat, s-au continuat manevrele de resuscitare şi s-au deplasat către spital. Pe tot parcursul transportului, pacientul nu a prezentat niciun semn de revenire, motiv pentru care după 50 de minte s-a declarat decesul", a afirmat directorul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP), medicul Monica Adăscăliţei, pentru Agerpres.
În acest caz, autoritățile sanitare din Botoșani au declanșat o anchetă.
Tatăl copilului a declarat că familia a sunat la salvare, dar primul echipaj sosit nu avea medic. Rudele au fost nevoite să aștepte o a doua salvare, povestește bărbatul.
"S-a simțit rău, a început să scuipe sânge, ei s-au panicat și au sunat la salvare. L-au luat viu și a ajuns mort la spital. Pe mine mă deranjează că a stat o oră prima salvare ca să vină a doua salvare. De ce nu au trimis medicul? Au trimis un amărât de asistent”, a declarat tatăl băiețelului, potrivit Botoșani News.
Explicațiile reprezentantului SAJ Botoșani
Purtătorul de cuvânt al Serviciului Judeţean de Ambulanţă Botoşani, Nicuşor Curteanu, a declarat, joi, la un post de televiziune că a fost primit un apel pentru trimiterea unei ambulanţe la un copil de trei ani şi jumătate aflat într-o localitate la o distanţă de 50 de kilometri de staţia centrală, potrivit News.ro.
"Din descrierea părinţilor, copilul a avut o pierdere scurtă de conştienţă, asemănătoare unei crize de la febră. A fost trimisă în prima clipă un echipaj de ambulanţă tip B cu asistent medical. La trei minute dispecerul nostru a reluat legătura cu tatăl copilului şi a întrebat dacă copilul are semne vitale şi s-a confirmat pe un ton calm copilul are puls şi respiră. Lucrul acesta nu necesita trimiterea unui al doilea echipaj. Având în vederea confirmarea făcută de apelant, precum că copilul respiră şi are puls, familia s-a oferit să iasă în întâmpinare pentru a reduce din distanţă şi s-au întâlnit la jumătatea traseului”, a explicat purtătorul de cuvânt al Serviciului de Ambulanţă.
El a precizat că, atunci când ambulanţa a ajuns la copil, acesta nu avea semne vitale.
"După 20 de minute, atunci când s-au întâlnit, echipajul medical la preluare a găsit copilul în asistolă, adică din punct de vedere medical activitatea cardiacă absentă, pupilele dilatate, palid. El a fost preluat fără semne vitale. În acel moment a fost cerută o ambulanţă cu medic. Până la sosirea echipajului cu medic s-a efectuat resuscitarea, apoi a fost continuată de către echipajul cu medic”, a explicat Nicuşor Curteanu.
El a arătat că prima ambulanţă a ajuns la copil după 20 de minute de la apel, iar cea de-a doua, după alte 20 de minute, precizând că ar fi fost acelaşi rezultat dacă copilul era preluat de o ambulanţă cu medic.
"Copilul dacă era preluat de o ambulanţă cu medic rezultatul era acelaşi, nu ştim ce s-a întâmplat până la data când a fost preluat copilul. De trei ori a sunat pe traseu pentru a verifica starea şi i s-a spus că copilul respiră şi are puls”, a precizat Nicuşor Curteanu.