Un stareţ şi-a transformat mănăstirea în...centru de socializare pentru bătrânii singuri
Stareţul Mănăstirii Coşula din judeţul Botoşani, părintele Calinic Chervase, a transformat sala de mese a complexului monahal într-un centrul de socializare pentru bătrâni.
De Redactia Observator la 16.04.2017, 10:25Stareţul Mănăstirii Coşula din judeţul Botoşani, părintele Calinic Chervase, a transformat sala de mese a complexului monahal într-un centrul de socializare pentru bătrâni.
Potrivit acestuia, a luat decizia ca la fiecare sărbătoare sau în fiecare duminică să îi aştepte pe bătrânii din localitate cu o masă caldă pe care să le-o ofere la sfârşitul Sfintei Liturghii, fiind convins că un astfel de gest îi va ajuta pe vârstnici să treacă mai uşor peste singurătatea de care au parte.
Părintele Calinic Chervase susţine că îşi doreşte ca la mesele de la Mănăstirea Coşula să participe în mod special bătrânii care fie au copiii plecaţi în străinătate, fie au rămas singuri.
Complexul Monahal Coşula a fost reabilitat, anul trecut, în baza unui proiect cu finanţare europeană în valoare de aproximativ 15 milioane de lei.
Coşula este o mănăstire de călugări, situată la o distanţă de circa 20 kilometri sud-est de municipiul Botoşani.
Ea a fost construită în anul 1535 de către marele vistiernic Mateiaş Coşolvei, sfetnicul domnitorului Petru Rareş, pe malul stâng al râului Miletin.
Mănăstirea a fost realizată în stilul arhitecturii feudale moldoveneşti. În secolele XVII-XVIII, aşezământul reprezenta un important centru duhovnicesc şi cultural, având peste 1.000 de călugări.
În 1908, complexul monahal a fost părăsit, devenind biserică parohială. A fost reînfiinţat în 1991.
Ansamblul Mănăstirii Coşula este inclus pe lista monumentelor istorice.
Sursă: Agerpres