Uniunea Compozitorilor din România susţine că organizatorii Untold ar refuza să încheie autorizaţia pentru comunicarea publică a operelor muzicale
Organizatorii Festivalului Untold 2017 refuză să încheie autorizaţia cu UCMR-ADA pentru comunicarea publică a operelor muzicale în evenimentul organizat la Cluj, în perioada 3 - 6 august, aşa cum prevede Legea drepturilor de autor şi drepturi conexe nr. 8/1996, se arată într-un comunicat transmis vineri AGERPRES.
De Redactia Observator la 04.08.2017, 13:13Organizatorii Festivalului Untold 2017 refuză să încheie autorizaţia cu UCMR-ADA pentru comunicarea publică a operelor muzicale în evenimentul organizat la Cluj, în perioada 3 - 6 august, aşa cum prevede Legea drepturilor de autor şi drepturi conexe nr. 8/1996, se arată într-un comunicat transmis vineri AGERPRES.
"Observăm un entuziasm general din partea publicului, a presei şi a sponsorilor pentru acest festival Untold, dar o lipsă de respect faţă de compozitorii ale căror opere muzicale încântă un public atât de numeros, tocmai prin acest refuz de a plăti remuneraţiile cuvenite", afirmă UCMR-ADA, în comunicat.
Potrivit sursei citate, printr-o adresă primită în data de 3 august 2017, reprezentantul festivalului a comunicat UCMR-ADA 'că vor plăti 3% pentru toţi autorii din concertele din festivalul Untold 2017, din veniturile înregistrate din organizarea evenimentului, lăsând instanţa de judecată să se pronunţe dacă va plăti cuantumul precizat în Metodologia în vigoare publicată prin decizia ORDA 203/2011 în Monitorul Oficial, respectiv pentru genul muzical pop, rock, dance, house, muzică uşoară de 7% din veniturile înregistrate sau remuneraţia minimă de 1.000 lei per concert'.
Conform Legii drepturilor de autor şi a drepturilor conexe nr. 8/1996, orice organizator de evenimente trebuie să solicite şi să încheie autorizaţie neexclusivă cu 5 zile înainte de începerea oricărui eveniment cu muzică; să plătească remuneraţii corespunzătoare veniturilor încasate aşa cum prevede Metodologia publicată în Monitorul Oficial prin decizia ORDA 203/2011 şi să predea raportul playlist pentru fiecare concert cu operele muzicale utilizate în termen de 30 de zile de la încheierea evenimentului, precizează UCMR-ADA în comunicat.
UCMR-ADA este un organism de gestiune colectivă ce administrează drepturile de autor de opere muzicale ale compozitorilor români şi străini şi ale altor titulari ce le-au dobândit în temeiul legii. UCMR-ADA este acreditată de Oficiul Român pentru Drepturile de Autor să gestioneze drepturile patrimoniale de autor în domeniul muzical. Misiunea UCMR-ADA este de a autoriza utilizarea operelor muzicale pe teritoriul României şi de a colecta remuneraţiile potrivit metodologiilor elaborate în aplicarea legii şi potrivit contractelor de reprezentare reciprocă încheiate cu organismele similare din străinătate, arată sursa citată.
Sursă: Agerpres.ro