Veste bombă pentru români! Programul de lucru ar putea să scadă la 6 ore
Senatorul UNPR Ioan Iovescu vrea să propună reducerea programului de muncă, după modelul Suediei, de la opt ore la doar şase ore. Parlamentarul susține că a discutat problema cu mai mulți parlamentari, inclusiv cu liderul UNPR, Gabriel Oprea, şi va elabora în acest sens un proiect de lege
De Redactia Observator la 19.10.2015, 09:17Senatorul UNPR Ioan Iovescu vrea să propună reducerea programului de muncă, după modelul Suediei, de la opt ore la doar şase ore. Parlamentarul susține că a discutat problema cu mai mulți parlamentari, inclusiv cu liderul UNPR, Gabriel Oprea, şi va elabora în acest sens un proiect de lege
Ioan Iovescu, senator UNPR de Timiş, susține că ideea de a reduce programul de lucru i-a venit mai demult, dar până acum i-ar fi lipsit susținerea politică.
La aflarea veștii că există deja o țară în Europa unde angajații lucrează șase ore în loc de opt, politicianul a început să ceară părerile colegilor de partid.
"Dumnezeu a lucrat minunat. Imediat cum am citit, aveam o întâlnire planificată cu domnul Oprea în care i-am spus: Da, o luăm în calcul. Discutăm”, a precizat Ioan Iovescu, potrivit digi24.ro.
Senatorul susține că principalul avantaj al reducerii programului de lucru ar fi creşterea eficienţei angajaţilor. Dar şi posibilitatea ca aceştia să câştige mai mult, după ce mulţi vor prefera să-şi mai ia un job part-time. "Una este un randament la șase ore și alta e un randament la opt ore. Cei care lucrează în fabrici pe bandă, nu este ușor că opt ore să tragi", mai spune Iovescu.
Un manager contactat de sursa citată susţine însă că în cazul votării acestei legi, va exista, în mod sigur, o diminuare a salariilor. "Mi se pare absolut normal să fie o diminuare de salariu dacă de mâine, angajații mei nu mai vin opt ore și vin doar șase ore", a declarat managerul citat.
Dacă Suedia a fost prima țară din Uniunea Europeană care a optat pentru reducerea programului de lucru, senatorul Ioan Iovescu crede că România ar trebui să fie următoarea. Proiectul de lege ar urma să se materializeze cel târziu anul viitor, susține politicianul.
Angajaţii cu normă întreagă din România au lucrat anul trecut cel mai mult din Uniunea Europeană (UE) pe parcursul unei săptămâni, 41 de ore, în stagnare faţă de precedenţii doi ani, fiind urmaţi la mică distanţă de Luxemburg, Marea Britanie, Portugalia, Germania şi Polonia. La polul opus se situează angajaţii din Finlanda şi Franţa, care pe parcursul unei săptămâni au lucrat 37,3 ore, potrivit unui raport al Fundaţiei Europene pentru Îmbunătăţirea Condiţiilor de Muncă şi Viaţă (Eurofound). Orele lucrate se referă doar la locul de muncă principal, excluzând o a doua slujbă sau activităţi part-time.