Vești bune! România are una dintre cele mai mici rate ale șomajului
Țara noastră are una dintre cele mai mici rate ale șomajului din Uniune Europeană, conform datelor Eurostat, biroul care se ocupă de statistici la nivelul blocului european. Cu o rată de 6,5%, România se situează sub media europeană, care se află la 8,9 procente.
De Redactia Observator la 22.07.2016, 10:58Țara noastră are una dintre cele mai mici rate ale șomajului din Uniune Europeană, conform datelor Eurostat, biroul care se ocupă de statistici la nivelul blocului european. Cu o rată de 6,5%, România se situează sub media europeană, care se află la 8,9 procente.
Prin comparație, România a întrecut țări precum Spania, care se situează la 20,4%, Croația, cu 15,1%, Cipru, cu 12,3% și Portugalia, cu 12,3%. De cealaltă parte, cu un procent foarte scăzut de persoane neangajate, regăsim Germania, cu doar 4,3% și Cehia, cu 4,6%.
În țara noastră, au statut de salariat 5,45 milioane de persoane. Din totalul salariaților, 83,6% lucrează în mediul privat. Potrivit informațiilor Institutului Național de Statistică, 57,9% dintre salariați activează în sectorul serviciilor, 39 de procente în industrie și construcții și 3,1 procente în agricultură. Conform raportului INS, majoritatea angajaților – 98,6 procente – sunt salariați pe perioadă nedeterminată. În ceea ce privește distribuția pe sexe, mai mult de jumătate dintre angajații români sunt bărbați.
Investitorii care au văzut potențial în țara noastră s‐au extins în mai multe zone ale țării. Este cazul unor companii străine, însă și a unora românești. Recent, o companie românească din domeniul distribuției materialelor de construcții – Arabesque – s‐a extins în județul Argeș. Investiția făcută de această companie la Pitești a creat 100 de locuri de muncă pentru persoanele din zonă.
Care sunt județele în care rata șomajului este cea mai scăzută
Ne‐am aștepta ca București, orașul cu cea mai mare dezvoltare economică, să se claseze pe primul loc la numărul angajaților. În realitate, însă, județul Ilfov este pe primul loc la acest capitol, cu doar 1,37% persoane șomere. În Capitală numărul celor care sunt în cautarea unui loc de muncă era la finalul lunii aprilie de 20.329 de persoane, cifră ce se traduce în procente cu 1,84% din populația activă.
La polul opus, județele cu cele mai crescute niveluri ale șomajului sunt Teleorman – 11,5%, Vaslui – 10,53%, Buzău – 9,71%, Mehedinți – 9,69%, Galați – 9,58% și Dolj – 8,85%, arată datele Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă.
Dacă ne referim la salarii, tot în zona București – Ilfov întâlnim și cele mai mari venituri. Câştigul mediu net în Capitală este de 2.800 de lei, iar în Ilfov de 2.300 de lei. Urmează județele Cluj, Timiș și Argeș. Aceste județe și Capitala sunt singurele din țară unde câștigurile medii nete sunt de peste 2.000 de lei pe lună. În schimb, în Harghita, Covasna, Neamț, Bistrița‐Năsăud și Bihor se înregistrează cel mai mic venit mediu lunar, el situându‐se între 1.300 și 1.490 de lei.
Care sunt domeniile cu cei mai mulți angajați
Sectorul în care lucrează cei mai mulți români este comerțul. Un număr de peste 257.000 de persoane activează în această arie de lucru. Pe locul al doilea în ceea ce privește numărul angajaților, găsim învățământul secundar general, iar pe locul al treilea se situează construcțiile. Un număr mare de români lucrează și în fabricarea de componente auto, în restaurante și în confecții.
Un studiu citat de Mediafax ce arată care sunt sectoarele în care românii și‐ar dori să lucreze a scos în evidență faptul că cele mai multe persoane vor să lucreze în retail, telecomunicații și în sectorul financiar. Același studiu a arătat și care sunt așteptările salariale ale românilor. Începătorii au așteptări salariale de peste 1.400 de lei. 40% dintre persoanele intervievate au afirmat că ar solicita un salariu lunar de peste 1.500 de lei.
Sursa foto: Shutterstock