Viespile și albinele au devenit tot mai agresive din cauza vremii atipice
Situaţie disperată din cauza albinelor agresive, în multe oraşe din ţară! Ploile abundente au spălat hrana insectelor, astfel că au devenit agitate şi foarte periculoase.
De Redactia Observator la 01.08.2018, 21:24Situaţie disperată din cauza albinelor agresive, în multe oraşe din ţară! Ploile abundente au spălat hrana insectelor, astfel că au devenit agitate şi foarte periculoase. Un bărbat de 37 de ani din Sălaj a murit după ce a fost înţepat de viespi. Şi în Gorj a fost nevoie de intervenţia autorităţilor, după ce gospodăria unui localnic a fost invadată de viespi. Un jandarm din Constanţa face mărturii emoţionante după o misiune contracronometru. Omul a alergat aproape trei kilometri, purtând în braţe o fetiţă înţepată de albine, ca s-o salveze.
Jandarmii din toată ţara sunt chemaţi să intervină tot mai des în astfel de situaţii. Atacurile vispilor şi albinelor s-au înmulţit în ultimele săptămâni.
Un jandarm a alergat trei kilometri, prin drumurile înnămolite din Dumbrăveni, ca să salveze o fetiţă de 3 ani, care a intrat în şoc anafilactic. Micuţa fusese înţepată de o albină.
plutonierul major Nicuşor Iancu, jandarm Gruparea Mobilă de jandarmi Constanța:
Bocancul îmi intra pana la șiret, ne-am impotmolit, apoi am luat în pas alergator. Am spus cu colegul meu, fetița trebuie sa trăiască.
Şi a trăit. Au reuşit să o ducă până la ambulanţă.
Specialiştii spun că agresivitatea tot mai mare a albinelor este cauzată de vreme. Ploile le-au lăsat fără hrană.
Ioan Ursu, apicultor:
Ori de câte ori nu există nectar în natură, albinele, albina este foarte agitată.
În urmă cu două zile, un bărbat din Sălaj a murit, după ce a fost înţepat de viespi. Era în livadă, la cules de mere. Este al doilea deces din judeţ, în doar o săptămână, cauzat de înţepăturile de viespi.
Am auzit că se întâmplă şocul anafilactic, dar nu ştiu cum trebuie reacţionat. Nu ne-am făcut teste. Şi eu, şi nepoţica mea suntem pline de muşcături, dar faptul că nu s-a umflat exagera, n-am mers nici la medic, spun oamenii locului.
Pentru persoanele alergice, înţepătura poate fi fatală. O dată ajuns în sânge, veninul cauzeză scăderea tensiunii, ameţeli şi blocarea căilor respiratorii.
Medicii spun că sunt paşi simpli care trebuie urmaţi, într-o astfel de situaţie. În primul rând, cu ajutorul unei pensete, încercăm să scoatem acul, după care punem apă rece pe zona înţepată. Apoi, ca să prevenim umflătura, răcim şi mai mult zona cu gheaţă, într-o compresă sterilă.
Poliana Leru, alergolog:
Se poate muri şi de la prima înţepătură. Fie printr-o reacţie toxică dacă este vorba de o cantitate mare de venin, cum este cazul apicultorilor care pot fi înţepaţi de mortal de un număr foarte mare de albine sau dacă pacientl are o boală precum mastecitoză care a fost ignorată până acum.
Specialiştii le recomandă apicultorilor să asigure hrana albinelor, în această perioadă, pentru a diminua riscul să devină agresive.