Vin NINSORILE! Cum va fi VREMEA săptămâna viitoare
Valorile termice vor fi în continuare mai ridicate decât cele normale specifice perioadei în cea mai mare parte a ţării
De Redactia Observator la 13.12.2015, 16:07Valorile termice vor fi în continuare mai ridicate decât cele normale specifice perioadei în cea mai mare parte a ţării. Cerul va fi variabil, cu înnorări temporare în nordul extrem, unde izolat vor fi posibile ploi slabe sau fulguieli, scrie Mediafax.
LUNI
În orele dimineţii şi noaptea în zonele joase, în special din vest şi centru, luni se va semnala local ceaţă asociată izolat cu burniţă. Vor fi condiţii de polei. Vântul va sufla slab şi moderat, cu intensificări pe crestele montane, dar şi în regiunile estice. Temperaturile maxime vor fi cuprinse, în general, între 1 şi 11 grade, iar cele minime între -5 şi 2 grade, mai scăzute în depresiuni, spre -9 grade în cele ale Carpaţilor Orientali.
Valorile termice vor fi în continuare mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă. Cerul va fi variabil, iar dimineaţa şi noaptea va fi ceaţă. Vântul va sufla slab până la moderat. Temperatura maximă va fi de 8...9 grade, iar cea minimă de -2...0 grade.
MARŢI
Valorile termice diurne vor marca o scădere şi vor deveni apropiate de cele normale pentru mijlocul lunii decembrie în majoritatea zonelor. Ziua cerul va fi variabil, cu înnorări şi ceaţă în zonele joase, local persistentă în vest, sud-vest şi centru şi asociată cu burniţă. Noaptea înnorările vor cuprinde cea mai mare parte a teritoriului; vor fi precipitaţii slabe, local în Moldova şi zona Carpaţilor Orientali unde vor predomina ninsorile şi izolat în Maramureş şi Transilvania unde vor fi şi lapoviţe sau ploi. Vor fi condiţii de polei. Vântul va sufla slab până la moderat, cu unele intensificări pe crestele montane. Temperaturile maxime se vor încadra între 2 şi 7 grade, mai mici în zonele cu ceaţă persistentă; minimele termice vor fi cuprinse între -6 şi 3 grade.
MIERCURI
Cerul va fi mai mult noros in intreaga tara, iar in zonele joase se vor mentine conditiile pentru formarea cetii, care va fi asociata izolat si cu burnita si depunere de chiciura, pe alocuri vizibilitatea urmand sa scada sub 50 de metri. Centrele depresionare vor ramane in continuare foarte departe de tara noastra, Romania urmand sa cunoasca o stabilitate atmosferica intinsa pe parcursul a mai multor zile, fapt destul de atipic pentru luna decembrie – o luna in general activa si dinamica in aceasta parte a Europei. Temperaturile maxime vor fi situate in general intre 2 si 7 grade in Transilvania si Maramures, 5-9 grade in Banat si Crisana, 4-8 grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea (regiuni unde se va raci fata de ziua precedenta) si 3-8 grade in Moldova.
JOI
Joi, maximul baric prezent in sud-estul Europei va incepe sa se umple treptat cu un aer mai rece, fapt datorat atat incetarii advectiei de aer cald dinspre nordul Africii cat si a racirii radiative nocturne. In consecinta, valorile termice vor fi in usoara scadere in majoritatea regiunilor tarii, urmand sa se situeze la cote apropiate de normalul climatologic al perioadei. Ceata va mai persista in zonele joase, unde va fi asociata din nou cu burnita slaba, in timp ce la deal si la munte, in special in vestul tarii, va ninge. Temperaturile maxime vor urca pana la 1-6 grade in Transilvania si Maramures, 4-8 grade in Banat si Crisana, 3-7 grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea (cu valori usor mai ridicate pe litoral) si 2-6 grade in Moldova.