Antena LIVE

Curs valutar

O lume fără fum de țigară. O vizită la Centrul de Cercetare și Dezvoltare Philip Morris International

În forma în care încă le mai ştim acum, țigările din hârtie albă umplute cu tutun mărunțit au apărut în 1900. Adresate unui public majoritar masculin, care atunci consuma țigări rulate manual, fuma pipă sau prefera să mestece, direct, tutunul, nu s-au bucurat de un succes prea mare.

De la 06.05.2019, 18:16
WhatsApp
Galerie (4)

În forma în care încă le mai ştim acum, țigările din hârtie albă umplute cu tutun mărunțit au apărut în 1900. Adresate unui public majoritar masculin, care atunci consuma țigări rulate manual, fuma pipă sau prefera să mestece, direct, tutunul, nu s-au bucurat de un succes prea mare. În 1950, însă, lucrurile se schimbaseră, deja, în mod dramatic. Țigările nu doar că erau acceptate de societate, dar erau promovate de vedete precum James Dean, Marilyn Monroe sau Marlene Dietrich. Erau simbolul noii generații cool și puțini se gândeau atunci la efectele fumatului asupra sănătății.

 Astăzi, cele mai noi modele de țigări par inspirate din filmele science fiction. Sunt metalice, de diferite culori, se încarcă și nu scot fum, ci abur.

Pentru că încălzesc tutunul, în loc să îl ardă, sunt şi o opţiune mai puţin nocivă decât ţigările clasice, atât pentru fumătorul activ cât și pentru cel pasiv, potrivit Phillip Morris. Producătorul a investit  4 miliarde de dolari pentru a dezvolta cel mai de succes produs al său: IQOS. 

"Compușii toxici din fumul de țigară cauzează bolile asociate fumatului, iar acești compuși rezultă din faptul că ardem tutunul. IQOS încălzește tutunul. Încălzind tutunul în loc să îl ardem, putem să reducem nivelul acestor compuși toxici cu 90 la sută, în medie, demonstrează studiile făcute. Nicotină și acetaldehida se elimină și prin vaporii produși de IQOS, dar nivelul este mult sub cel considerat periculos de autoritățile în domeniu ", explică  Serge Maeder, cercetător Phillip Morris.

Un experiment în laboratorul Phillip Morris din Neuchatel ne-a arătat ce efect are asupra plămânilor fumul emanat de o țigară în comparație cu aburul emanat de IQOS. Discheta pe care s-a îmbibat fumul ţigării clasice a luat o culoare gri, iar mirosul a fost mult mai puternic decât în cazul dischetei care s-a îmbibat cu vaporii emanaţi de IQOS. Studiile PhilIip Morris arată însă că diferenţa este mai semnificativă decât atât. Fumul emanat de tutunul ars conţine peste 6.000 de compuşi toxici. Majoritatea acestor chimicale  toxice lipsesc însă, din aburul țigărilor electronice.

"Cu cât ești mai expus la acești compuși toxici, cu atât riscul de a dezvolta o boală asociată fumatului este mai mare. Principiul după care ne ghidăm este că reducând expunerea și riscurile sunt mai mici. Studiile clinice arată că în 5 zile, oamenii care folosesc IQOS reduc expunerea la compuși toxici cam în proporție de 95%. A fost demonstrat și faptul că riscurile se reduc cam în același ritm în care se reduc pentru cei care renunță la fumat", precizează Serge Maeder, cercetător Phillip Morris.

Preocuparea producătorilor de țigări pentru sănătatea consumatorilor vine în contextul unei realități tragice. Fumatul provoacă unul din cinci decese, potrivit CDC, și 90 la sută din cancerele pulmonare. Astfel, potrivit Phillip Morris, IQOS sunt produse alternative mai puţin toxice adresate actualilor fumători. Ele încălzesc tutunul până ce acesta poate elimina nicotină, dar nu până în punctul în care se produce combustia, procesul prin care se eliberează compuși toxici.

"În lume există 1 miliard de fumători. Previziunile OMS sunt că vor rămâne la fel de mulți și în viitorul apropiat. Țigările care încălzesc tutunul în loc să îl ardă sunt alternative mai bune pentru fumători, o arată studiile științifice. Scopul nostru este să le oferim acestor fumători alternative mai bune", subliniază Serge Maeder, cercetător Phillip Morris.

Centrul de cercetare Phillip Morris se află în Neuchatel. Situată pe malul lacului cu acelaşi nume, impozanta clădire din sticlă este organizată în 3 module denumite dupa elementele naturii: apă, aer şi pământ.  Lipseşte doar... focul. Pentru că aici, unii dintre cei mai bine pregătiţi cercetători din lume muncesc aici contra-cronometru  pentru a construi o lume fără fum de țigară.

Acest articol a fost realizat ca urmare a vizitei la centrul de cercetare și dezvoltare The Cube, al Philip Morris International.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

philip morris
Întrebarea zilei
Copiii voştri întâmpină probleme în a-şi găsi un loc de muncă?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Localitatea de lângă București în care oamenii se mută pe capete. Arată ca...
Fanatik.ro
Publicat 09.03.2025
Iluzie optică virală | Doar un geniu poate găsi polițistul ascuns în această...
Gandul
Publicat 09.03.2025
Justin Trudeau, în lacrimi după o discuție aprinsă și plină de injurii cu Trump
Adevărul
Publicat 08.03.2025
Jurații Chefi la cuțite vorbesc cu emoție despre sărbătoritele zilei de 8...
A1
Publicat 07.03.2025
Horoscopul zilei de 10 martie 2025. Taurii lasă trecutul în spate. Află ce se...
CaTine
Publicat 09.03.2025
BREAKING NEWS / A murit celebrul astrolog Minerva! Gabriela Dima s-a stins din...
spynews.ro
Publicat 07.03.2025
Accident teribil în Germania: jucătorului român i-a fost amputat piciorul »...
GSP
Publicat 06.03.2025
Care sunt cele cinci țări din lume care nu pot fi cucerite? Geografia se află...
Click.ro
Publicat 08.03.2025
Cel mai bogat oraș din lume. Aici locuiesc 350.000 de milionari și 60 de miliardari
Useit
Publicat 08.03.2025
Concertele și spectacolele lunii martie! Ce mari artiști putem vedea
Money.ro
Publicat 06.03.2025
„Sute de ucraineni morți” și un avantaj clar pentru armata rusă, după ce...
libertatea.ro
Publicat 09.03.2025
Fanii Selenei Gomez au constatat că vocea ei a devenit mai monotonă și lipsită...
ZU
Publicat 09.03.2025
Mini tarte cu pastă de ciuperci și șuncă. Un aperitiv savuros
Hello taste
Publicat 08.03.2025
Supă cremă de morcovi și cartof dulce. Delicioasă și ușor de digerat
Deparinti
Publicat 09.03.2025
Hande Erçel a îmbrăcat o ținută demnă de podium. Vedeta s-a aflat printre...
Happy
Publicat 07.03.2025
Ramona Bădescu a vorbit despre planurile de nuntă! „Am pus totul la cale!”
BZI
Publicat 07.03.2025
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Cât de eficiente sunt cremele cu colagen. Ce spune medicul dermatolog despre...
Medicool
Publicat 09.03.2025