Vouchere de 17.000 de lei pentru pacientele cu cancer la sân, acordate de Primăria Capitalei
Primăria Capitalei va acorda vouchere în valoare de 17.000 de lei pacientelor cu cancer la sân pentru testele genetice recomandate de medici, potrivit unui proiect de hotărâre aprobat joi în şedinţa Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB).
De Redactia Observator la 14.06.2018, 17:19- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Platforma care a prezis victoria lui Donald Trump scrie despre cine va câştiga alegerile în România. Clasamentul Polymarket
Primăria Capitalei va acorda vouchere în valoare de 17.000 de lei pacientelor cu cancer la sân pentru testele genetice recomandate de medici, potrivit unui proiect de hotărâre aprobat joi în şedinţa Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB).
Proiectul de hotărâre privind testarea genetică la cancerul de sân în stadii incipiente a fost aprobat în unanimitate.
Programul, derulat prin Adminsitraţia Spitalelor şi Serviciilor Medicale (ASSMB), va fi derulat în perioada septembrie 2018 – decembrie 2019, urmând să beneficieze de voucherele pentru teste 1.000 de pacienţi (300 anul acesta şi 700 anul viitor) diagnosticaţi cu cancer de sân care au indicaţie medicală eliberată de un medic specialist oncolog privind realizarea testelor genetice.
Bugetul proiectului este de 17 milioane de lei, un voucher având valoarea de 17.000 de lei.
Beneficiarii de vouchere sunt pacienţii cu cancer de sân în stadii incipiente din Bucureşti.
„Afecţiunile oncologice ocupă locul al doilea după bolile cardio-vasculare, ca şi cauză de morbiditate şi mortalitate. Prin extrapolarea datelor obţinute din singurul registru de cancer din România, putem considera că în fiecare an sunt diagnosticate circa 700 de noi cancere mamare printre cetăţenii municipiului Bucureşti”, se arată în proiectul de hotărâre.
Potrivit Primăriei Capitalei, testele moleculare analizează biologia individuală a cancerului de sân, examinând activitatea genelor din tesutul recoltat în timpul operaţiei. Rezultatul analizei este introdus într-o formulă care furnizează un Scor de Recurenţă. Acest test este recomandat pacientilor recent diagnosticaţi cu cancer mamar, care au Estrogen şi Progesteron pozitiv, în faza incipientă, precizează PMB.
Astfel, testele oferă pacienţilor şi medicilor informaţii suplimentare despre probabilitatea de reapariţie a cancerului de sân în următorii 10 ani de la momentul diagnosticului şi despre probabilitatea de răspuns la chimioterapie.
Proiectul de hotărâre invocă statistici care arată că în urma testărilor genetice se pot câştiga 2,2 ani în speranţa de viaţă a pacientei dacă se realizează analiza opţiunilor de tratament.
Sursa: News.ro