Vrei să donezi un imobil? Ține cont de următoarele aspecte
Donația este un proces realizat printr-un contract prin care o persoană care are titlul de donator cedează altei persoane dreptul de proprietate al unui bun, în mod gratuit și, în principiu, irevocabil.
De Redactia Observator la 23.12.2021, 10:33De exemplu, în situația în care un bunic dorește să lase unui nepot apartamentul în care locuiește, se încheie un contract de donație prin care se face un transfer de proprietate de la bunic la nepot, adică de la donator la donatar. În mod normal, transferul dreptului de proprietate se produce în momentul încheierii contractului, însă există și posibilitatea ca el să fie amânat până la decesul donatorului, de exemplu, lucru care trebuie precizat în contractul de donație.
Contractul de donație este cu titlu gratuit, prin urmare donatorul cedează proprietatea bunului pe care îl deține fără a pretinde ceva în schimb ori a obține un avantaj.
Acte necesare în cazul unei donații care vizează un apartament/teren
- Acte de proprietate a imobilului ce face obiectul tranzacţiei (după caz: contract vânzare-cumpărare, proces-verbal de predare-primire etc.);
- Certificat de atestare fiscală pe numele proprietarului, eliberat de Primăria de la locul situării imobilului
- Serviciul Impozite Taxe din care să rezulte că proprietarul nu are datorii la Bugetul Local și figurează înscris cu imobilul respectiv.
- Acte de identitate părţi (carte de identitate);
- Certificat de performanță energetică;
- Certificat de căsătorie donatori (dacă este cazul);
- Când construcția este situată pe un teren concesionat, se cere și acordul concedentului;
- Adeverință de la furnizorii de utilități (ENEL, ENGIE) din care să rezulte că nu sunt datorii sau ultima factură și chitanță;
- Încheierea de intabulare a dreptului de proprietate;
- Documentaţia cadastrală a bunului imobil;
- Extras de carte funciară de autentificare pe care îl obține doar notarul care instrumentează actul.
Toate actele se prezintă în original la semnarea contractului de donație. Donatarul nu are obligații propriu-zise față de donator, dar îi datorează acestuia datorie morala, iar în cazul în care acesta da dovada de nerecunoștință, speța poate fi revocată.
Așadar, donaţia poate fi revocată pentru neexecutarea fără justificare a sarcinilor la care s-a obligat donatarul și pentru ingratitudine. Dacă donația se revocă pentru ingratitudine și restituirea bunului donat nu este posibilă, donatorul trebuie să plătească valoarea acestuia.
Spre deosebire de un contract de vânzare-cumpărare, taxele notariale pentru actul de donație sunt mult mai mici. Dacă persoana căreia vrei să îi faci o donație îți este rudă apropiată sau este chiar soțul/soția, nu plătești impozit la stat. Impozitul de plătește doar în situația în care donatorul și donatarul nu fac parte din aceeași familie.