Zâmbetul Duchenne și intimitatea, secretele unei relații de lungă durată
Cei mai mulţi dintre noi nici măcar nu ne dăm seama cât de egoişti suntem şi unde greşim în relaţia cu partenerii. Ceea ce- pentru cel de lângă noi - nu face lucrurile mai uşoare. Sunt multe poveştile de viaţă pe care terapeuţii de cuplu ţi le pot spune.
De Redactia Observator la 13.05.2019, 14:39Cei mai mulţi dintre noi nici măcar nu ne dăm seama cât de egoişti suntem şi unde greşim în relaţia cu partenerii. Ceea ce- pentru cel de lângă noi - nu face lucrurile mai uşoare. Sunt multe poveştile de viaţă pe care terapeuţii de cuplu ţi le pot spune. Despre despărţiri, despre împăcări, despre viaţă. Dar îţi pot spune şi despre fericire şi cuplurile care au rămas îndrăgostite după mulţi ani de relaţie. Există indicii.
Zâmbetul a fost analizat intens de psihologi. Zâmbetul Duchenne, adică zâmbetul natural, numit aşa după doctorul care a studiat expresiile faciale în urmă cu 200 de ani, este cel mai bun indiciu să ne dăm seama dacă relaţia noastră are sorţi de izbândă.
Concret, dacă din natura noastră şi modul de a fi nu avem un zâmbet larg şi care să pornească din interior, ci în poze preferăm să spunem "Cheese" ca să putem zâmbi, atunci e foarte probabil să nu avem parte de o relaţie longevivă.
Marea majoritate a relațiilor în care remarci zâmbetul sunt realații la început, până într-un an jumătate, doi. După un an jumătate, doi, zâmbetul în relațiile din România dispare în proporție de 90% pentru că cuplul respectiv va fi invadat de nevoile celor doi indivizi. Și când nevoile celor doi indivizi nu sunt în corespondență, cuplul ajunge să aibă de suferit foarte mult - Constantin Cornea, psiholog
Peste Ocean, lucrurile stau puţin diferit. Victoria şi David Beckham sau Beyonce şi Jay Z sunt dintre cele mai longevivie cupluri de la Hollywood. Şi dacă tot vorbim de zâmbet, uitaţi-vă la ei!
Un alt secret pentru o relaţie de durată îl aflăm de la Maryl Streep şi sotul ei. Sunt împreună de 40 ani şi au explicat secretul: este o căsnicie bazată în primul rând pe comunicare.
Când vorbim despre comunicare ne gândim la lucruri explicite şi nu implicite. Ce înseamnă asta? Că totul se vorbeşte în cuplu! Nu există ceartă, există discuţie. Nu există a renunţa la a vorbi, există a negocia - Diana Miron, psihoterapeul
Secretul unui cuplu fericit - intimitatea
Sunt practic 5 sfaturi importante: să existe comunicare, activităţi împreună dar şi separate, un bugetul comun pentru proiecte împreună dar şi o viaţa sexuală şi intimitate. De exemplu, Will Smith şi soţia sa au şocat internetul atunci când au declarat că relaţia lor durează şi este întreţinută de o relaţie sexuală activă şi nonconformistă! După spusele soției, imaginația lui Will Smith nu are limite. Iar actrița are şi un sfat: "Faceți orice pentru a păstra pasiunea vie!"
Intimitate este şi atunci când ne ţinem de mână. Intimitate este şi când trec pe lângă partener sau el pe lângă mine şi mă ia în braţe, mă pupă, mă ciupeşte fără ca asta să însemne că ajungem la sex. Ce înseamnă sex, ştie toată lumea. Dacă vorbim despre un cuplu care nu face sex, aceia sunt colegi de cameră - Diana Miron, psihoterapeul
Viața privată a fiecăruia, la fel de importantă ca relația de cuplu
Şi, dacă am aflat ce trebuie să facem, să vedem şi când greşim. Viaţa intimă trebuie să fie motiv de fericire, nu de pedeapsă sau de recompensă. Comunicare nu înseamnă să recurgem la reproşuri, mai ales în public. Dacă avem bugete separate, nu înseamnă că nu am putea pune şi ceva deoparte în comun şi bineînţeles, trebuie să respectăm şi viaţa privată a partenerului.
De foarte multe ori, ideea de împreună e asimilată ideii de simbioză. Cuplul simbiotic este cel mai toxic cuplu. Mai toxic decât cuplul care se ceartă - Diana Miron, psihoterapeul